Přehled (2 článků)

Itálie (ITA) : Savoia-Marchetti / SIAI / SIAI-Marchetti

Na španělském nebi - SIAI Savoia-Marchetti S.81 Pipistrello

Mezi úspěšné typy letadel španělské občanské války patřil italský bombardér SIAI Savoia-Marchetti S.81 Pipistrello (Netopýr). Představoval nejdůležitější italskou bombardovací konstrukci poloviny 30. let 20. století, v období před nástupem nových S.79 a Fiatů BR.20. Zasáhl do italského tažení v Habeši a úspěšně také do bojů v občanskou válkou zmítaném Španělsku.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 01.10.2012 👁︎ 19180

Na španělském nebi - SIAI Savoia Marchetti S.79 Sparviero

Během občanské války ve Španělsku se světová veřejnost naučila bát bombardérů. S tzv. teroristickými nálety, tedy útoky cílenými proti civilnímu obyvatelstvu, bývaly spojovány zejména akce letounů německého Legionu Condor. Ještě aktivnějšími hráči při náletech na městské aglomerace však byli Italové, kteří získali pochybné renomé nevybíravými útoky rychlých bombardérů Savoia-Marchetti S.79, umístěných na Mallorce proti přístavům na pobřeží Středozemního moře.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 08.09.2011 👁︎ 21838

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více