Přehled (3 článků)

Fleet Air Arm (1939 - současnost) : Perutě FAA

Námořní letci Jeho Veličenstva proti Blitzkriegu (1. díl)

Hitlerovo Německo 10. května 1940 zahájilo svou západní ofenzivu (Westfeldzug), vedoucí k okupaci Nizozemska, Belgie, Lucemburska, zhroucení Francie a vyhnání Britů z kontinentu. Do kritické fáze bojů zasáhli v mnoha líčeních tehdejších událostí neprávem opomíjení muži z řad britského Fleet Air Arm – námořní letci Jeho Veličenstva.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 15.02.2015 👁︎ 19199

Námořní letci Jeho Veličenstva proti Blitzkriegu (2. díl)

Večer 20. května pronikli první vojáci a vozidla z německé 2. Panzerdivision, patřící mezi útvary Heeresgruppe A, u Noyelles-sur-Mer k pobřeží průlivu La Manche. Od zahájení německé ofenzivy na západní frontě uplynulo pouhých 11 dnů a k fatálnímu protržení francouzské obrany na Meuse u Sedanu došlo před pouhým týdnem. Spojenecká vojska, bojující v Belgii, i jejich týl, umístěný v severozápadní Francii, nyní zůstaly odříznuty od zbytku francouzské armády na jihu.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 19.02.2015 👁︎ 15898

Námořní letci Jeho Veličenstva proti Blitzkriegu (3. díl)

Rozkaz k zahájení operace Dynamo, známé evakuace vojsk Britského expedičního sboru z Flander, byl vydán v 18.57 hod. dne 26. května 1940. Již kolem půlnoci ve francouzském přístavu zakotvila první evakuační loď, poštovní parník Mona’s Isle. Na plavidlo nastoupilo celkem 1420 britských vojáků. Za rozbřesku 27. května se Mona’s Isle vydal na zpáteční cestu. Operace, na jejímž krytí se podíleli také námořní letci Jeho Veličenstva, začala. Do noci ze 3. na 4. června se podařilo plavidlům Royal Navy evakuovat 308 888 mužů; plavidla francouzské Marine Nationale zachránila dalších 48 474 vojáků. Operace tedy skončila neočekávaným úspěchem, byť – jak připomněl Winston Churchill – evakuacemi se války nevyhrávají.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 21.02.2015 👁︎ 16477

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více