Přehled (190 článků)

Články : Moderní doba (1990-)

Čečensko

Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se Čečensko-Ingušská ASSR rozdělila na dvě části: Ingušskou republiku a Čečenskou republiku. Ta druhá vyhlásila Čečenskou republiku Ičkerija, která usilovala o nezávislost, zatímco první se postavila na stranu Ruska. Po první čečenské válce s Ruskem v letech 1994-1996 získalo Čečensko de facto nezávislost jako Čečenská republika Ičkerija, ačkoli de iure zůstalo součástí Ruska. Ruská federální kontrola byla obnovena během druhé čečenské války v letech 1999-2009, kdy čečenskou politiku ovládl bývalý povstalec Achmad Kadyrov (a později jeho syn Ramzan Kadyrov).
🪖︎ Ondřej Matal 🕔︎ 28.03.2004 👁︎ 69939

Debakl zbrojního průmyslu po 17.11.1989

Jednou z věčně omílaných křivd, spáchaných Čechy na Slovácích je debakl konverze slovenské zbrojní výroby na Slovensku v souvislosti se 17. listopadem. A právě k téhle tématice mi JŠ poslal dva naprosto skvělé linky. S koncentrací nezpochybnitelných dat a navíc SLOVENSKÉ provenience! Žádný článek psaný českou rukou! Automaticky odpadá podezření, že nějaký český nacionalista překrucuje účelově historii!
🪖︎ Kosa Nostra 🕔︎ 02.12.2018 👁︎ 38444

RF-4E Phantom II v německém letectvu

Převahu vojsk Varšavské smlouvy v konveční výzbroji na konci sedmdesátých let nemohlo nechat Spolkové ministerstvo obrany bez povšimnutí. Všem jednotkám určeným pro potenciální válečné nasazení byla přiřazena tzv. druhotná role.
🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 17.09.2003 👁︎ 31429

RF-4E Phantom II v německém letectvu

Článek zachycuje více než 20 let trvající službu průzkumných Phantomů u Luftwaffe. Jeho součástí je i stručný technický popis letounů RF-4E a zmínka o jejich údržbě a opravách.
🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 17.09.2003 👁︎ 29619

CIA proti moskevskému puči

Pokus neostalinistů o zvrat nejen v SSSR, ale i v celém světě zkrachoval.

V neděli 18. srpna 1991 čtvrt hodiny před půlnocí zatelefonoval bezpečnostní poradce Brent Scowcroft prezidentu George Bushovi do letní rezidence v Kennebunkportu ve státu Maine: „Právě jsem poslouchal CNN. V Moskvě je státní převrat. Sesadili Gorbačova. Prý odstoupil z vážných zdravotních důvodů. Vedení státu se ujal Státní výbor pro výjimečný stav. Tento osmičlenný orgán vede dosavadní viceprezident Gennadij Janajev, jeho členy jsou předseda KGB Vladimir Krjučkov, ministerský předseda Valentin Pavlov, ministr vnitra Boris Pugo, ministr obrany Dmitrij Jazov a šéf vojenského-průmyslového komplexu Oleg Baklanov.“

🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 21.08.2009 👁︎ 21356

Zapomenuté Saddámovo loďstvo

Irácké námořnictvo se ve druhé polovině 80. let mohlo stát jedním z nejsilnějších na Blízkém východě. Po těžkých ztrátách, které utrpělo na počátku irácko-íránské války, si v Itálii objednalo řadu nových jednotek. Přestože byly všechny načas dokončeny a začalo se i s výcvikem jejich posádek, předání plavidel se nakonec z řady důvodů neuskutečnilo.
🪖︎ Ivan ˝Zajcev˝ Zajac 🕔︎ 05.09.2019 👁︎ 9347

Nejasno kolem uranové munice

Podle naučného slovníku je uran stříbrobílý, dosti měkký, těžký kov o hustotě 18,7. Ve srovnání s ocelí (železem) o hustotě 7,86 je tedy uran více než dvakrát hmotnější. Tato hustota s měkkostí pak umožňují bez použití výbušniny nastartovat obdobu kumulativního efektu i při malém objemu, a použít tuto munici v malorážových leteckých kanonech.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 20.01.2003 👁︎ 38850

MiG-29 - reakce na požadavky trhu

MiG-29 byl, stejně jako většina ruských letadel vytvořen jako více-méně jednoúčelová zbraň. Jeho primární úlohou byl vzdušný boj. Jenže časy se mění a zájemců o jednoúčelové letouny je jako šafránu. Pro přežití je nezbytně nutné vyjít vstříc požadavkům trhu a ten chce univerzální letouny. To platí i pro RSK MiG.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.02.2005 👁︎ 94543

Novinářská intifáda ve fotografiích

Případ fotografie "Palestince zbitého izraelským vojákem na Chrámové hoře v Jeruzalémě" se do dějin žurnalistiky zapsal jako jedna z největších protiizraelských lží, spolu se zmíněnými kauzami tzv. Janinského masakru, během kterého měl Izrael spáchat kolosální masakr palestinských civilistů, což nebyla pravda. Další z mnoha lživých informací bylo třeba křivé nařčení izraelských vojáků z vraždy Mohameda Dury. Toto obvinění se ukázalo opět nepravdivé.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 08.10.2013 👁︎ 15780

Tu-22M - M3 Backfire - Pouhá „modernizace“?

V sovětském letectvu byly letouny označované zkratkou jména konstruktéra a číslem. Stíhací letouny lichým a ostatní letouny sudým. Jednotlivé varianty odlišovala písmena za označením. Vždy se však jednalo o letouny se stejným konstrukční základem. Jedinou výjimkou byl letoun Tu-22M. Podle označení by se mohlo zdát, že se jednalo o variantu Tu-22. Ale šlo o úplně novou konstrukci. Proč nesl označení svého předchůdce?
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 26.03.2005 👁︎ 87346

Tu-22 - Kráska s řadou neřestí

V současné době se na Ukrajině a v Rusku likvidují bombardéry Tu-22. Jedná se pozůstatek Studené války a představitele dávno zaniklé kategorie středních bombardérů, které zmizely z výzbroje koncem 70. let. Tu-22 přežily ve výzbroji překvapivě dlouho přesto, že se jednalo o konstrukci, která se příliš nevydařila a osádky i pozemní obsluha neměly tento letoun příliš v lásce.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 26.03.2004 👁︎ 85423

Spor o Spratleyho ostrovy

Konflikt o Spratleyho ostrovy v Juhočínskom mori predstavuje potenciálne ohrozenie v celom regióne. Zhruba 44 z 51 ostrovov sú len koraly prerastené nad hladinu mora. Tieto považuje Čína za súčasť svojho teritória. Časť ostrovov okupuje aj Vietnam, Filipíny, Tajwan, Malajzia a Brunej. Konflikt je vlastne výsledkom desaťročných snáh o ovládnutie bohatých ložísk nerastných surovín – hlavne ropy, zemného plynu a taktiež rybolovu a lovu iných morských živočíchov ako krabov, kalamárov a kreviet.
🪖︎ Marianna Kyselová 🕔︎ 13.03.2008 👁︎ 26670

První pomoc pod palbou

Pokud se jednotka dostane pod palbu, zpravidla má raněné, mnohdy i těžce raněné. Pro záchranu života jsou rozhodující první sekundy. Ale jednotka musí bezprostředně řešit další úkol - odrazit útok. Kdo tedy raněnému pomůže? V první chvíli většinou nikdo. Musí si pomoci sám. 

Upozornění: V článku jsou použité originální záběry, které nejsou vhodné pro děti, těhotné a lidi se slabší psychickou odolností.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 24.10.2011 👁︎ 38181

Půl tisíciletí evropských výbojů

Na anketní otázku, co se stalo v roce 1492, by určitě většina tázaných odpověděla správně, že tehdy Kolumbus doplul do Nového světa. Mnozí by také věděli, že roku 1498 objevil Vasco da Gama námořní cestu do Indie, ale pravděpodobně nikdo by si nevzpomněl, k čemu došlo v roce 1502. Neboť tato událost se ve školních dějepisech příliš nezmiňuje, anebo splývá s těmi předchozími, přestože měla pro praktické konání mnohonásobně větší dosah než ty dvě předchozí - a je stále přítomná i v současnosti.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 12.11.2004 👁︎ 22055

Ka-50 Black Shark

Dlouhá léta byla dvorním dodavatelem vrtulníků pro sovětskou armádu konstrukční kancelář M. L. Mila. Konkurenční kancelář N. I. Kamova se sice účastnila řady soutěží vypsaných armádou, ale Milova pozice byla neochvějná až do okamžiku, kdy armáda při hledání ekvivalentní protiváhy amerického programu AAH vypsala soutěž na nový bitevní vrtulník.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.12.2004 👁︎ 75524

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více