Přehled (7 článků)

Moderní doba (1990-) : Izraelsko-palestinská válka [2000-2002]

Novinářská intifáda ve fotografiích

Případ fotografie "Palestince zbitého izraelským vojákem na Chrámové hoře v Jeruzalémě" se do dějin žurnalistiky zapsal jako jedna z největších protiizraelských lží, spolu se zmíněnými kauzami tzv. Janinského masakru, během kterého měl Izrael spáchat kolosální masakr palestinských civilistů, což nebyla pravda. Další z mnoha lživých informací bylo třeba křivé nařčení izraelských vojáků z vraždy Mohameda Dury. Toto obvinění se ukázalo opět nepravdivé.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 08.10.2013 👁︎ 15780

AH-64D Longbow Apache

AH-64A byl ztělesněním poznatků vykoupených v Korejské a Vietnamské válce krví pilotů prvních vyzbrojených a bitevních vrtulníků. Na dlouhou dobu se stal etalonem bitevního vrtulníku, který dokázal decimovat tankové kolony protivníka. Ale technologie z počátku 70 let má některá omezení. Proto bylo nutné vyvinout AH-64D Longbow Apache, který výrazně rozšířil možnosti původního vrtulníku.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 61635

Izraelská operace v uprchlickém táboře Janin

Operace v Janinu spolu s kauzou Mohameda Dury se stala symbolem tragické protiizraelské dezinformace během II. intifády, kterou rozšířila světová média, nevládní organizace a OSN. Tato operace v denících získala označení "Džaníngrad" a měla navodit představu, že Izrael páchá na Palestincích stejná zvěrstva a nelidskosti, jakých se dopouštěla nacistická vojska ve Stalingradu.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 12068

Historie arabsko-izraelského konfliktu

Televize, noviny a další sdělovací prostředky nás velmi často přímo "bombardují" zprávami o nepokojích, násilnostech či dokonce válečných konfliktech v oblasti Středního východu. Problémy tohoto regionu lze roztřídit do několika základních skupin a tato práce by se měla zaměřit na problematiku arabsko-izraelských vztahů a příčiny dnešního stavu. Proto nás bude zajímat především Stát Izrael a státy s ním sousedící (Egypt, Jordánsko, Sýrie, Libanon).
🪖︎ Petr Karas 🕔︎ 24.01.2003 👁︎ 58006

Izraelci- zločinci či nikoliv?

Tento článek si dává za úkol, vyjádřit se k debatě o „oprávněnosti“ izraelských útoků. Debata o této oprávněnosti se rozpoutala zejména po útoku letounů na město Gaza, jehož účelem bylo zabití šajcha Sáliha Šihada.
🪖︎ Nimitz 🕔︎ 04.08.2002 👁︎ 16492

Arafat, OOP, Izrael a mír?

Článek mapuje hlavní pokusy a rozpory blízkovýchodního mírového procesu do roku 1994. Pozdějším událostem se věnuje článek "Intifáda Al-Aksá".
🪖︎ Jan Ešner 🕔︎ 07.01.2005 👁︎ 15461

Intifáda Al-Aksá

Události na Blízkém východě od summitu v Camp Davidu v červenci 2000 až do premiérských voleb v únoru 2001.
🪖︎ Jan Ešner 🕔︎ 12.03.2004 👁︎ 27959

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více