Přehled (278 článků)

Články : Ostatní - nezařazeno

Budeme se bránit - díl VI. (Improvizované zbraně)

Článek navazuje na předchozí díl seriálu, v němž byly popsány možnosti sebeobrany prostřednictvím chladných úderových zbraní. Přesto může nastat situace, kdy v okamžiku napadení obránce buď není ozbrojen vůbec, nebo nemá čas na vytažení vlastní zbraně. Navzdory tomu nemusí čelit útočníkovi holýma rukama, kolem je nejrůznějších zbraní dost...
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 10.01.2023 👁︎ 6190

Chiméra zastavujícího účinku krátkých palných zbraní podruhé, část 5. – Hledání kouzelné střely

Proč kouzelné střely? Protože požadavky, které někteří autoři kladou na obrannou munici, jako by patřily do pohádek. Existuje skutečně munice, která by člověka vyřadila na místě jedním zásahem?
V závěru seriálu zkusíme najít odpověď, zda je možno nějakým způsobem definovat nejlepší obranný náboj...
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 17.12.2021 👁︎ 8055

Webová prezentace 3D modelů vybraných expozičních areálů Slezského zemského muzea

Cílem bakalářské práce je publikování interaktivních 3D modelů expozic ze dvou vybraných areálů spravovaných Slezským zemským muzeem na webových stránkách tohoto muzea. Konkrétně se jedná se o Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách a Národní památník II. světové války v Hrabyni. V rámci práce byly za pomocí bezpilotního leteckého prostředku pořízeny RGB fotografie expozic, z těch byla následně odvozena detailní 3D mračna reprezentující 3D modely expozic.
🪖︎ Tomáš Bražina 🕔︎ 03.05.2021 👁︎ 3941

O jednom pacifistickém bludu

Přesvědčení, že války vyvolávají zbrojaři, aby vyprodali sklady, patří ke krédu každého pacifisty a do svého ideologického arzenálu je převzali i komunisté v rámci tzv. "boje za mír", ovšem s přívlastkem "imperialističtí" (zbrojaři). Toto přesvědčení, s podtextem, "co mi chcete namlouvat", se tu a tam objevuje i v komentářích u mých článků, a proto není od věci se podívat, co je na něm pravdy.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 11.11.2004 👁︎ 27433

Area 51

Tak jako kdysi i dnes existují legendy. Psát o nich není jednoduché, protože mnohdy existuje jen tenká hranice mezi tím, co je na nich pravdy a co jsou jen smyšlenky. V dávných dobách byly tyto mýty a legendy o bozích a hrdinech, kteří šířili slávu svých národů po světě. Dnes již tito hrdinové téměř vymizeli a na jejich místo nastoupily jiné mytologické postavy. A nejen ty. Na pomyslný piedestal mytologie se dnes propracovala řada míst a oblastí planety, které si člověk přikrášlil, nebo se jeho přičiněním staly tajemnějšími než cokoli jiného na světě.
🪖︎ Tomáš Mařík 🕔︎ 12.02.2007 👁︎ 66481

Středovýchodní Evropa

Středovýchodní Evropa, tak bych nazval část Evropy, kde se v letech 1852-1918 rozkládala právní, měnová, hospodářská a celní unie dvou států, a to knížectví Lichtenštejnského a mocnářství Rakousko-Uherského. Tato unie zanikla rozpadem mocnářství Rakousko-Uherska ke konci roku 1918 po 1.světové válce, i když tato unie trvala právně až do roku 1919 dál, proto můžeme za její skutečný zánik považovat rok 1918.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 07.12.2003 👁︎ 31580

Organizovaný zločin

Tzv. organizovaný zločin provádí lid‚ sdružení za účelem opatřování si finančních příjmů pomocí trestné činnosti.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 07.10.2003 👁︎ 28163

Spor o Spratleyho ostrovy

Konflikt o Spratleyho ostrovy v Juhočínskom mori predstavuje potenciálne ohrozenie v celom regióne. Zhruba 44 z 51 ostrovov sú len koraly prerastené nad hladinu mora. Tieto považuje Čína za súčasť svojho teritória. Časť ostrovov okupuje aj Vietnam, Filipíny, Tajwan, Malajzia a Brunej. Konflikt je vlastne výsledkom desaťročných snáh o ovládnutie bohatých ložísk nerastných surovín – hlavne ropy, zemného plynu a taktiež rybolovu a lovu iných morských živočíchov ako krabov, kalamárov a kreviet.
🪖︎ Marianna Kyselová 🕔︎ 13.03.2008 👁︎ 26670

První pomoc pod palbou

Pokud se jednotka dostane pod palbu, zpravidla má raněné, mnohdy i těžce raněné. Pro záchranu života jsou rozhodující první sekundy. Ale jednotka musí bezprostředně řešit další úkol - odrazit útok. Kdo tedy raněnému pomůže? V první chvíli většinou nikdo. Musí si pomoci sám. 

Upozornění: V článku jsou použité originální záběry, které nejsou vhodné pro děti, těhotné a lidi se slabší psychickou odolností.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 24.10.2011 👁︎ 38181

Páté přikázání

Páté přikázání zní „nezabiješ“. Porušení desatera je o to trestuhodnější, když se obětí zločinu stávají strážci zákona. Dovolím si seznámit čtenáře se třemi ze třiceti povídek uvedených ve stejnojmenné knize popisující třicet případů vražd, které řešili v meziválečném období na našem území četníci. Obětmi se ve všech třech případech stali právě jejich kolegové…
🪖︎ Michal Dlouhý 🕔︎ 15.03.2010 👁︎ 24501

Nespokojenost komunistů s vojenskými soudy po „Vítězném únoru“

„Senát vrchního vojenského soudu v tom složení, jak byl u procesu generála Karla Janouška a ostatních, a snad i vrchní vojenský soud v Praze, prostě vůbec nestačí na procesy takového významu. Nutno konstatovat, že vedení procesu tohoto druhu a významu u krajského soudu na Pankráci po únorových událostech je zcela jinak připraveno, zcela jinak řízeno a vedeno v duchu zcela jiném, odpovídajícím dnešní době a zájmu státu. […] Této skutečnosti všiml si ihned při zahájení hlavního přelíčení obhájce pplk. Hanuše, který prohlásil, že vojenská trestnice a vrchní vojenský soud v Praze je proti Pankráci hotové »sanatorium«.“

Z hlášení plk. gšt. Reindla, příslušníka 5. oddělení Hlavního štábu ministerstva obrany, 17. červen 1948

🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 28.02.2015 👁︎ 19035

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více