Přehled (79 článků)

Období první světové války (1914 - 1918) : Občanská válka v Rusku [1917-1923]

Podplukovník pěchoty Bohumil Záleský

Muž, jenž jako poslední velel takzvanému "Kornilovu praporu", jinak Československému inženýrskému pluku, jenž vznikl v lednu 1918 na Donu v Dobrovolné armádě generála Kornilova. Muž, jenž se osobně zúčastnil 59 bojových střetů s bolševiky.
🪖︎ Jiří Mašek 🕔︎ 30.09.2010 👁︎ 27951

Válka na železnici

První kapitoly historie československého železničního vojska a obrněných vlaků se začaly psát krátce po vzniku našich legií.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 11.02.2015 👁︎ 43333

Sviták, Otakar (generál technické zbrojní služby letectva in memoriam)

Je ráno 26. srpna 1942 a v jednom z hukvaldských domů bijí osudných 100 úderů staré pendlovky. V hlavním městě Říše byl totiž sťat další z řady československých hrdinů, kteří se statečně postavili nacistickému režimu. Byla to další z mnoha obětí nacistického teroru známého jako heydrichiáda.
🪖︎ Jakub Sochor 🕔︎ 17.11.2012 👁︎ 16818

Noc, kdy zemřeli Romanovci

Datum se poněkud rozchází, ale v noci 16. nebo 17. července 1918 byl car Mikuláš II. a jeho rodina zavražděni skupinou extremistů vedenou Vladimírem Iljičem Leninem. Události, které vedly k této noci, dláždí dlouhou cestu, ale to, jak k ní došlo a co následovalo, jsou důležité střípky ruských dějin.
🪖︎ Richard Douglas 🕔︎ 24.08.2021 👁︎ 5326

Zajatecké a internační tábory v Polsku v letech 1919 – 1924

Porážka vojenského bloku Centrálních mocností znamenala pro národy Evropy konec Velké války, později označované jako I. světová válka. V jejím důsledku došlo k rozpadu Rakouska-Uherska, ke vzniku nových nezávislých států ve střední Evropě (Polska a Československa) a k vypuknutí revoluce v Německu a pádu císařství. Po ukončení válečných operací mohly vlády evropských států přikročit k řešení problémů, které byly způsobeny dlouhodobým světovým konfliktem.
🪖︎ Dr hab. Zbigniew Karpus 🕔︎ 13.12.2010 👁︎ 46121

Dodatek k oslavám VŘSR

Již dlouho před 7. listopadem každoročně spouštěly noviny od Labe až po Sachalin propagandistickou kampaň a začaly se vyhlašovat socialistické závazky na počest VŘSR. V Československu jako akt oddanosti následoval Měsíc československo-sovětského přátelství, v němž se lid český, respektive slovenský, učil milovat Sovětský svaz, po roce 1968 pak i na besídkách se sovětskými okupačními důstojníky.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 09.09.2002 👁︎ 28216

Obrněné vlaky ruské armády za 1. světové války

První obrněný vlak ruské armády postavil již na začátku srpna 1914, tedy na úplném začátku bojových operací, 9. železniční prapor v Tarnopolu. Zajímavé je, že řada jeho prvků pocházela od nepřítele. Zpočátku sestával z kořistní rakouské lokomotivy opatřené pancéřováním a tří vozů, jednoho dělového a dvou kulometných. I celá jeho výzbroj pocházela z kořisti získané na nepříteli.
🪖︎ Zdeněk Sedláček 🕔︎ 07.04.2019 👁︎ 19901

gen. Rudolf Medek

V březnu 1931 je povýšen na generála. Stává se tehdy nejvýznamnější osobností legionářské literatury. Nemalou měrou se zasloužil o uznávání zásluh a tradic čs. legionářů ve společnosti ...
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 12.01.2004 👁︎ 38510

Penza 1918

Po květnovém incidentu v Čeljabinsku a přepadech československých částí bez předchozího vyhlášení nepřátelství v Marianovce, Zlatoustu a Irkutsku již byly Čechoslovákům úmysly sovětské vlády jasné. Bylo zřejmé, že v rámci obrany sboru a jeho zamýšlené cesty na francouzské bojiště přijdou těžké boje, protože sovětská vláda Československý armádní sbor jen tak ze svého kontrolovaného území nepropustí. Sovětská vláda chtěla dobře vyzbrojený, disciplinovaný a zkušený armádní sbor buď získat na svojí stranu, sliby či výhrůžkami, k boji proti svým nepřátelům nebo ho internovat a vydat Rakousko-Uhersku jako případný „dar“. Lživým slibům bolševiků již proto Čechoslováci po nedávných zkušenostech nevěřili. Zmíněným přepadením československých vlaků po předchozích průtazích a výhrůžkách projevila sovětská vláda vůči Čs. armádnímu sboru zcela jasně otevřené nepřátelství. Došlo tak následně k otevřené válce mezi Čs. armádním sborem a sovětskou vládou.
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 05.10.2007 👁︎ 22502

Kljukvená 1918

Brzy po slavné bitvě čs. legionářů u Zborova vznikl v rámci nové 2. divize československého vojska v Rusku 1. samostatný úderný prapor. Nejprve ve formě samostatných úderných rot koncem roku 1917, jako elitní součást československého vojska. Tyto roty byly brzy sloučeny a vytvořily samostatný prapor, který podléhal přímo velení divize. Měl čtyři pěší roty, jednu rotu kulometnou, zákopnickou minometnou četu a logistické zabezpečení. Znakem úderného praporu, později velmi proslaveným, byla umrlčí lebka se zkříženými hnáty na červeném podkladu.
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 16.02.2004 👁︎ 34844

Bezenčuk 1918

Navazuje volně na článek Alexandrovský most 1918, Lipjagy 1918 a částečně předchází článku Samara 1918.
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 23.02.2009 👁︎ 23405

Čeljabinský incident 1918

"Po stažení Československého armádního sboru z Ukrajiny, po známých bojích u Bachmače v březnu 1918, nastalo obtížné jednání se sovětskou vládu o přesunu sboru přes celé Rusko do přístavu Vladivostok, odkud se lodními transporty měl sbor přepravit do Francie na západní frontu (byl tou dobou oficiálně součástí čs. vojska ve Francii) k pokračování boje proti Německu a Rakousko-Uhersku. Sovětská vláda se však pokoušela Čechoslováky zadržet a využít případně jejich bojový potenciál. V silném ovzduší nedůvěry a provokací nakonec v událostech kolem tzv. Čeljabinského incidentu vše vyústilo v otevřené nepřátelství mezi sovětskou vládou a Československým armádním sborem. Tyto události se staly počátkem nejslavnější části historie čs. vojska Rusku - sibiřské anabáze..."
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 11.01.2007 👁︎ 33401

Od Čeljabinského incidentu k válce se sovětskou vládou (1918)

Po tzv. Čeljabinském incidentu na jaře 1918, který byl vyústěním řady provokací ze strany sovětské vlády v napjaté situaci, následovaly zákeřné přepady dříve úmyslně rozdělených československých vlaků bez vyhlášení nepřátelství v Marianovce, Irkutsku a Zlatoustě přesilou sovětských jednotek. Tím došlo k otevřenému nepřátelství mezi Československým armádním sborem v Rusku a sovětskou vládou a následovala slavná sibiřská anabáze čs. legionářů v Rusku.
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 09.05.2007 👁︎ 33048

Alexandrovský most 1918

Po propuknutí prudkých bojů mezi jednotkami legionářského Československého armádního sboru a sovětskou vládou v Rusku v květnu 1918, po tzv. Čeljabinském incidentu a zákeřných přepadech československých vlaků jednotkami bolševiků bez předchozího vyhlášení nepřátelství, byla situace sboru o to složitější, že jeho jednotky bojovaly s přesilou nepřítele v několika izolovaných skupinách, vzdálených po transsibiřské magistrále daleko od sebe...
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 13.03.2008 👁︎ 29646

Lipjagy 1918

Boje čs. legionářů 4. střeleckého pluku s přesilou sovětských jednotek u Lipjag v červnu 1918.
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 10.05.2004 👁︎ 46981

Obrněná auta na stráži svobody

V letech první světové války došlo k nebývalému rozvoji různých motorových bojových prostředků, k nimž vedle tanků či letadel patřily obrněné automobily. Ačkoli myšlenka osobního automobilu, dodatečně vybaveného kulometnou výzbrojí byla realizována již v prvních letech minulého století, první sériově vyráběná vozidla, vybavená pancéřováním a jednou až dvěma otočnými věžemi spatřila světlo světa na bojištích Velké války. Faktem je, že obrněná auta produkovaly v podstatě všechny větší státy, které se konfliktu zúčastnily. A několik takových vozidel se nacházelo i ve výzbroji našich zahraničních vojsk.
🪖︎ Edgar Pachta 🕔︎ 10.04.2018 👁︎ 16433

Dělostřelectvo a obrněné vlaky Polských vojsk ve východním Rusku a na Sibiři

Vznik Polských vojsk ve východním Rusku a na Sibiři je bezprostředně spojen se zahájením obranných bojů Československého armádního sboru v Rusku (zvaného rovněž legií), přemísťujícího se z Ukrajiny do Vladivostoku. Boje tohoto sboru, které ve svém důsledku vyvolaly spojeneckou intervenci na Dálném Východě, umožnily vznik jednotek polské armády, které se v tak vzdálené oblasti, v těžkých materiálních a přírodních podmínkách nesmazatelně zapsaly do vojenských dějin Polska.
🪖︎ Dr hab. Jan Wiśniewski 🕔︎ 12.01.2012 👁︎ 17544

kpt. i m. Antonín HALBICH

Byl ostatními velmi ceněn pro svou statečnost a taktickou rozvahu. Dle ostatních příslušníků roty byl velmi pracovitý, a mimo svého mimořádného talentu ve strategii se neustále snažil zdokonalovat výcvik ostatních úderníků. Sestavil pro příslušníky úderného praporu i příručku o ručních granátech všech známých typů i s nákresy. Z angličtiny přeložil návody k obsluze amerických kulometů. Byl uznávaný i pro své zbrojířské schopnosti, kdy často ostatní úderníky učil ovládat ukořistěné zbraně.
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 07.12.2003 👁︎ 24092

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více