Přehled (4 článků)

Křížové výpravy [1096-1270] : 1096 - 1099 - 1. křížová výprava

Křižácké výpravy

Hoci križiacke výpravy nie sú vôbec mojou doménou a nikdy som o tento fenomén neprejavoval zvláštny záujem, prinútilo ma uverejnenie práce Najlepší z rytierov (v ktorom som napísal úvod a dodatky týkajúce sa sv.Františka z Assisi a sv.Ľudovíta IX.) k napísaniu článku o dôvode križiackych výprav a rozhodol som sa veľmi stručne tieto výpravy opísať.
🪖︎ Peter Frišo 🕔︎ 18.06.2002 👁︎ 65432

1. křížová výprava

Proti křížovým výpravám toho už bylo napsáno tolik, že se část toho podařilo za staletí vsugerovat i jinak renomovaným historikům. Z těchto důvodů dochází někdy k dějinnému paradoxu, že zatímco si ve Střední Asii svých hrdinských předků zpravidla váží, má Evropa tendenci na své předky házet všechnu možnou špínu. Proto je toto téma velice důležité správně pochopit, a kvůli tomu se mu budeme věnovat i v tomto článku.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 12.01.2003 👁︎ 67651

Militia Templi

Prvá krížová výprava priniesla okrem iného dve významné udalosti, ktoré výrazne ovplyvnili život stredovekej Európy: vznik vojenských mníšskych rádov (Templári, Johaniti, Teutóni) a prvý prípad medzinárodnej spolupráce medzi tradične rozhádanými a medzi sebou bojujúcimi európskymi kráľovstvami. Táto spolupráca viedla spolu s vojenskými aktivitami na blízkom východe a medzikontinentálnym obchodom k vytvoreniu ideálnych podmienok v ktorých mohli tieto rády prosperovať.
🪖︎ Jozef Duháček 🕔︎ 15.02.2003 👁︎ 28144

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více