Přehled (5 článků)

USA : Douglas

F4D Skyray – Ford

Vzhledem k tomu, že na námořní letouny jsou kladeny mimořádné požadavky ohledně pevnosti draku a odolnosti proti korozi, nemůže to dopadnout jinak, než že oproti svým konkurentům určeným pro provoz výhradně z pozemních základen trpí hmotnostním handicapem. To v konečném důsledku vede k horším výkonům. Většinu světových rekordů proto získaly stroje od letectva… Až na výjimky.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 30.09.2012 👁︎ 19155

Douglas XA-2

Douglas XA-2 byl americký prototyp bitevního letounu přestavěný na jaře 1926 společností Douglas Aircraft z pozorovacího letounu Douglas O-2. Byl postaven pouze jeden prototyp a typ nebyl sériově vyráběn.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 11.01.2022 👁︎ 5196

Na španělském nebi - Douglas DC-2

„Letadla se blížila k nákladním autům. Darras ve slunci neviděl, jak pumy letí k zemi. Viděl je ale jako korálky růžence vybuchovat v polích. Začínal cítit bolest v obvázané noze. Věděl, že jeden z Douglasů nemá zaměřovač, a že bombarduje zvětšeným otvorem WC. Náhle se část silnice zastavila: kolona byla přerušena. Jedna z bomb zasáhla nákladní automobil a ten se zhroutil přes cestu… Jako hlava červa, která sama leze kupředu, ujížděl k Medellinu přední oddíl kolony, oddělený ve třetině. Pumy dosud dopadaly…“
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 12.02.2015 👁︎ 15757

F4D-1 Skyray - Námořní rekordman

Douglas F4D byl aerodynamicky jemným a relativně lehkým letounem. Jeho jedinou slabinou byla nepříliš výkonná náhradní pohonná jednotka. Přestože se nakonec musel spokojit se slabším motorem, než se původně počítalo, jeho výkony byly skvělé. Zápisy v tabulce rekordů FAI mluví za vše.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 02.10.2012 👁︎ 16162

Douglas F3D Skyknight

Douglas Skyknight byl jedním z prvních nočních proudových stíhacích letounů stavěných speciálně pro tento úkol. Sloužil během Korejské války, kde prokázal své přednosti, a dokonce prováděl užitečné mise ve Vietnamu.
🪖︎ Jan Dlabal 🕔︎ 23.08.2005 👁︎ 23128

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více