Přehled (5 článků)

Německo (DEU) : Dornier

Wekusta - meteorologická služba Luftwaffe

Základní pilíře války, strategie a taktika, nevyhnutelně závisí na neovlivnitelném faktoru: počasí. S rostoucí sofistikovaností shromažďování, analýz a předpovídání počasí na počátku 20. století se předpovídání počasí stalo nedílnou součástí druhé světové války. Pro Evropu byla nejdůležitější geografickou oblastí pro sběr dat Arktida, odkud se bouřlivé počasí přesunovalo na východ a jih. Důležitá data z arktických stanic, sahajících od Grónska k Sibiřskému moři přes Špicberky a Zemi Františka Josefa, byla téměř úplně odříznuta poté, co byly tyto stanice postupně obsazeny Spojenci. Britové šli o krok dále a do Německa vysílali falešná data o počasí. Německo muselo začít jednat agresivně, aby vyhrálo válku ve shromažďování dat.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 13.02.2023 👁︎ 5204

Do 335 Pfeil 01 - Elegantní tandem

Do 335 Pfeil byla jedním z nejrychlejších letounů s pístovým motorem vyvinutým během 2. světové války. Přestože samotná koncepce byla starší, popudem k jejímu dokončení se stalo až nasazení rychlých britských letounů Mosquito a stále se zhoršující situace nacistického Německa. Letoun měl splňovat Hitlerovu vizi rychlého bombardéru.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.02.2015 👁︎ 25743

Na španělském nebi - Dornier Do 17

Požadavky na nové německé bombardovací letouny moderní koncepce, které se v podobě strojů He 111E-1, Ju 86D-1 a také Do 17E-1 v únoru 1937 objevily na španělském bojišti, vznikaly již v první polovině 30. let. Tedy v době, kdy Německo stále ještě formálně dodržovalo zbrojní omezení vyplývající z Versailleské mírové smlouvy, vnucené Výmarské republice vítěznými mocnostmi roku 1919. Letouny byly proto původně deklarovány jako civilní typy; ve skutečnosti však vznikaly tak, aby jejich konstrukce bez větších problémů umožnila využití v civilní i vojenské roli.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 10.02.2015 👁︎ 18314

Do 335 Pfeil 02 - Příliš pozdě

Do 335 Pfeil s tandemovými motory neměla cestu k sériové výrobě vysypanou růžovými lístky. Její neobvyklá konstrukce však zaujala samotného Vůdce, a nakonec se podařilo několik desítek strojů vyrobit.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 20.02.2015 👁︎ 24473

Dornier Do 217

Letoun Do 217 byl přímím následníkem bombardéru Do 17, který byl Luftwaffe hojně používán na počátku války a spojenečtí piloti ho znali pod přezdívkou létající tužka.
🪖︎ Michal Rak 🕔︎ 02.01.2004 👁︎ 32977

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více