Přehled (5 článků)

Francie (FRA) : Dassault / Dassault-Breguet

Dassault Mirage IV

V polovině 50. let se Francouzi rozhodli vybudovat síly pro jaderné zastrašení, což vyústilo v nutnost strategického bombardéru. Jako prozatímní řešení jednoduše postavili zvětšenou verzi stíhacího letounu Mirage III, známou jako „Mirage IV“, předpokládajíce brzké nahrazení schopnějším strojem. Říká se, že nic není tak trvalé jako provizorní řešení, a tak Mirage IV i na začátku 21. století stále bojově létá, i když je pravdou, že jen v malém množství jako špionážní letoun, ne jako bombardér. Tento článek předkládá historii a popis Mirage IV.
🪖︎ Jan Dlabal 🕔︎ 14.06.2006 👁︎ 23913

Dassault MD.450 Ouragan 01 - nové začátky

Francouzský letecký průmysl byl po 2. světové válce v troskách. Nicméně, „země galského kohouta“ se nevzdávala ambicí na jeho obnovení a návrat předválečné prestiže. Cesta to nebyla jednoduchá, protože Francie měla pětiletý výpadek ve vývoji proudových motorů.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 21.02.2015 👁︎ 14433

Dassault MD.450 Ouragan 02 - když udeří uragán

MD.450 byla prvním francouzským sériově vyráběným proudovým letounem. Uvažovalo se o celé řadě variant, ale rychlé zastarávání proudových letounů první generace je nedovolilo realizovat. Ze stejného důvodu byly Ouragany z výzbroje ALA (Armée de l’Air) poměrně rychle vyřazeny a nabídnuty pro export. Svou bojovou slávu si získaly hlavně v řadách izraelského letectva.

🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 25.02.2015 👁︎ 16567

Růžový Harrier

Zde je příběh o Růžovém Harrieru. Sice to není příběh o Mirage, ale velmi úzce s ní souvisí.
🪖︎ Jan Hermoch 🕔︎ 22.10.2012 👁︎ 16595

Dogfights - Letecké souboje

Letecké souboje vždy přitahovaly pozornost. Od dob první světové války byly jejich účastníci považováni za hrdiny, psali se o nic příběhy a stávali se idoly celých generací. Realita leteckých bojů je však mnohem prozaičtější. Ať byla motivace pilotů k boji jakákoli na jedné straně stál vždy vítěz a na druhé poražený ve zmrzačeném nebo hořícím letounu padajícím k zemi. Tento seriál se zabývá souboji od jejich začátku po moderní dobu, kdy obloze neochvějně vládnou proudové motory.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.04.2009 👁︎ 73910

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více