Přehled (3 článků)

Čechy, Československo a Česko (CZK) : Š

Skromný hrdina plukovník Josef Ščerba

Plukovník Josef Ščerba byl za války telegrafistou československé bombardovací perutě RAF ve Velké Británii, po sestřelení jeho letadla málem zahynul v Severním moři a pak trpěl v německém zajetí. Po návratu z Anglie krátce působil v československé armádě, než ho komunisté po únoru 1948 z armády vyhodili.
🪖︎ Martin Neumann 🕔︎ 15.09.2023 👁︎ 6011

Bláznivě odvážný pilot

Milan Rastislav Štefánik je znám jako astronom, politik, československý ministr války, generál a neúnavný bojovník za svobodu Československa. Významnou roli v jeho životě však sehrála i profese vojenského pilota. Především pak letecké operace nad srbskou frontou. Jako bojový pilot prožil na vlastní kůži zhroucení srbské fronty a část tragické ústupové anabáze přes Albánii.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 19.02.2015 👁︎ 22521

Dokud se něco nestane

Andy Šándor slavil v úterý 10. července 2007 padesátku. Do Vojenského klubu v Praze-Ruzyni mu přišla blahopřát spousta lidí, mnoho generálů v civilu i v uniformách včetně náčelníka generálního štábu, hodně zpravodajců v činné službě i v záloze, taky řada civilů. Příjemné prostředí a příjemní lidé. Náčelník genštábu Vlastimil Picek udělil Šándorovi Čestný odznak AČR Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého – to je myslím třeba brát jako určitý výraz rehabilitace.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 19.05.2008 👁︎ 13903

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více