Přehled (6 článků)

Rusko / Sovětský svaz (RUS / SOV) : Jakovlev

Jakovlev Jak-45, Jak-47 (projekty)

Na počátku 70. let sovětské vojenské letectvo vyjádřilo přání nahradit MiG-21 modernějším dvoumotorovým stíhacím letounem s většími schopnostmi vzdušného boje. Jakovlev předložil řadu návrhů pod označením Jak-45.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 29.10.2023 👁︎ 5306

Experimentální stíhačka Jak-140

Jak-140 je experimentální stíhačka vyvinutá v konstrukční kanceláři Jakovlev. Stíhačka Jak-140, která byla vytvořena v polovině 50. let, zůstala donedávna záhadou jak pro Západ, tak pro domácí letecké historiky. A to není překvapující, protože stroj se nejen neúčastnil leteckých přehlídek, které se v té době konaly pravidelně, ale nikdy ani nevzlétl, ačkoli byl postaven a pojížděl na letišti LII v Žukovském. Další zájem o Jak-140 je způsoben skutečností, že tento lehký stíhač první linie mohl dobře konkurovat známému MiGu-21.
🪖︎ Ivo Valuch 🕔︎ 03.09.2022 👁︎ 7592

Jak-36M (2) - Letoun morální podpory

Kolmo startující Jak-36M byl po řadě peripetií zařazen do výzbroje. Přestože do něho byly vkládány velké naděje, nakonec nepředstavoval údernou sílu, která by mohla ohrozit dominanci západních zemí na moři. Jeho výkony v čisté konfiguraci sice překonávaly konkurenční harrier, ale palebnou silou výrazně zaostával. Námořní pěchota mluvila spíše o morální podpoře než o palebné.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.09.2017 👁︎ 22219

Jak-36M (1) - První pokroky

Nová generace palubních letounů začínala na papíře dostávat konečnou podobu. Byla jasná základní koncepce Jaku-36M, bylo tedy možné přistoupit ke konstrukci prototypu. Práce začaly pouhých šest měsíců po ukončení projekčních prací.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.09.2017 👁︎ 16900

Jak-36 - 2. Střídání stráží

První sovětský letoun s kolmým vzletem a přistáním měl za sebou první nesmělé krůčky. Postupně se podařilo vyřešit největší problémy, s kterými se program potýkal; nicméně, nakonec se ukázalo, že celý projekt není ničím víc než technologickým demonstrátorem. Pokud chtělo námořnictvo dostat skutečně použitelný letoun schopný operovat z palub letadlových lodí bez katapultu, bylo potřeba začít od čistého stolu s využitím stávajících zkušeností.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.05.2016 👁︎ 20309

Jak-36 - 1. Vzlet z místa

Vidina letounu, který by nepotřeboval letiště, lákala konstruktéry od doby, kdy se první stroje vznesly k obloze. Za celou dobu existence letecké techniky dokázaly zatím jen dvě země, Velká Británie a Sovětský svaz, postavit letouny s kolmým vzletem a přistáním a zavést je do výzbroje. Tentokrát se zaměříme na sovětský typ.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.05.2016 👁︎ 20752

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více