Přehled (2 článků)

Rusko / Sovětský svaz (RUS / SOV) : Berijev

Berjev R, R-1, R-2 - První sovětské proudové létající čluny

První sovětský proudový létající člun. Protože Sovětský svaz neměl ve výzbroji letadlové lodě a nevlastnil ani bombardéry s dlouhým doletem, musely některé úkoly plnit létající čluny. Mezi jejich úlohy mělo patřit i napadání lodních svazů protivníka, ale cesta k takovému letounu byla dlouhá a koncepce zastarala dřív, než se dostala do výroby.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 06.04.2004 👁︎ 48091

Bartini VVA-14 - Amfibie s kolmým vzletem a přistáním

Když navštívíte muzeum VVS v Moninu, určitě nepřehlédnete vrak stroje, který se nepodobá žádnému známému letounu ani přibližně. Stojí na tandemovém podvozku, přitom má mohutné plováky a neuvěřitelně tlustý centroplán. V trávě leží křídla s tak malou hloubkou profilu, že vypadají jako by k letounu ani nepatřila, a kousek bokem prázdné motorové gondoly. Zajímavá je i civilní imatrikulace CCCP-10687. Jedná se o vrak hydroplánu s kolmým vzletem a přistáním Bartini VVA-14
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 28.10.2004 👁︎ 60720

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více