Přehled (6 článků)

Austrálie a Oceánie : Nový Zéland (NZL)

Charles Hazlitt Upham

Novozélandský voják, který byl během druhé světové války dvakrát vyznamenán Viktoriiným křížem - za statečnost na Krétě v květnu 1941 a v Egyptě v červenci 1942. Byl posledním z pouhých tří lidí, kteří obdrželi VC dvakrát, jediným, kdo obdržel dva VC během druhé světové války. Díky tomu je Upham často označován za nejvýše vyznamenaného vojáka Commonwealthu v této válce.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 07.10.2022 👁︎ 6007

Air Vice Marshal Sir Keith Park

Novozélanďan, který sloužil jako vysoký důstojník RAF. Byl veteránem z ANZAC Gallipoli a velitelem královského letectva za druhé světové války a byl pověřen velením 11. skupiny RAF - skupiny zodpovědné za obranu jihovýchodní Anglie a Londýna. Vzhledem ke strategickému významu a geografické poloze vůči náletům Luftwaffe nesla Parkova skupina hlavní tíhu bitvy o Británii.
„Pokud někdo vyhrál bitvu o Británii, pak to byl on. Nevěřím, že je doceněno, jak moc tento jediný muž svým velením, klidným úsudkem a schopnostmi přispěl k záchraně nejen této země, ale i světa“. Lord Tedder.
🪖︎ Radek Seiner 🕔︎ 09.09.2003 👁︎ 21029

Nejúspěšnější novozélandský noční stíhač

Letecké eso novozélandského královského letectva (RNZAF) během druhé světové války. Je mu připisováno zničení jedenácti nepřátelských letadel a dva poškozené. Byl nejlépe hodnoceným novozélandským nočním stíhačem.
🪖︎ Michal Rak 🕔︎ 13.09.2004 👁︎

Cobber Kain - první stíhací eso RAF ve 2. sv. válce

Během druhé světové války získalo více jak tisíc dvě stě pilotů RAF status stíhacího esa. Jména jako Malan, Bader, Johnson, Caldwell či Deere zná asi každý, kdo se alespoň trochu o letectví zajímá. Ovšem jen jeden z nich má právo pyšnit se tím, že byl první – Edgar James „Cobber“ Kain.
🪖︎ Michal Rak 🕔︎ 23.12.2008 👁︎ 27025

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více