Přehled (6 článků)

Tanky : Velká Británie (GBR)

Jak se zrodil tank

Války provázejí lidstvo od nepaměti. A vyvíjejí se společně s ním. Dvacáté století znamenalo obrovský zvrat. Člověk vymyslel obrněná pásová vozidla a s jejich pomocí smetl všechny dosavadní zvyklosti vedení boje. Vraťme se teď na samý počátek všeho a krůček po krůčku sledujme vývoj pozemní techniky ve světě i v Československu.
🪖︎ Marty 🕔︎ 07.07.2003 👁︎ 44052

Cruiser Tank Mk.IV – náprava nedostatků

Nový tank A13 Mk.I Cruiser Mk.III se stal základem dlouhé řady obrněných vozidel. Velkou zásluhu na tom mělo použití podvozku typu Christie. Než se však Britové k úspěšným tankům dopracovali, museli odstranit dětské nemoci, které provázejí každou novinku.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 06.09.2011 👁︎ 26242

Cruiser tank Mk.III – podvozek Christie po anglicku

Británie byla kolébkou tanků. Ovšem v meziválečném období svou vedoucí funkci ztratila. Na čelo se dostávaly čile spolupracující Německo a Sovětský svaz. Británie pod tlakem rostoucího zbrojení na kontinentu byla nucena s tímto stavem něco udělat. Proto byl zahájen vývoj nových obrněných vozidel.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.09.2011 👁︎ 25648

Chieftain – čachrování s vývozem

První FV 4201 dorazily do Německa, aby se ověřilo, jak nový tank obstojí během provozu u jednotek v první linii. Tankové pluky měly vyjádřit svůj názor a navrhnout případné změny, aby byl tank co nejdříve schopen zařazení do sériové výroby. Program byl proti plánu již beztak ve skluzu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 27.10.2012 👁︎ 25532

Chieftain – britský těžkotonážník

Názory na to, jak má vypadat ideální tank na bojišti, se liší. Tři základní parametry, palebnou sílu, mobilitu a pancéřovou ochranu znají všichni, ale každá konstrukční škola má svoje představy o tom, jaký je jejich ideální poměr a který z nich je důležitější. Britové měli na celou věc jiný názor než Sověti, Němci nebo Američané.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 21.11.2011 👁︎ 34741

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více