Přehled (16 článků)

USA (USA) : Vzdušné síly

Nálet 8. letecké armády na Münster v říjnu 1943

Poručík Robert Sabel se snažil dovést svůj Fortress "Rusty Lode" domů. Osm B-17 z jeho 390. bombardovací skupiny už bylo sestřeleno. Sabelovo letadlo bylo poseto dírami po flaku a po granátech, dva motory byly vyřazeny a palivoměry ukazovaly pouhé dvě minuty zbývajícího paliva v jeho nádrži. Tři z členů posádky se zachránili na padácích nad Německem, čtyři další leželi mrtví v bombardéru. Dokonce i návrat do Anglie byl velmi nepravděpodobný. Pak uviděl přistávací dráhu těsně před sebou...
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 16.05.2023 👁︎ 7362

Letci z Tuskegee

Na konci 2. světové  války bylo možno nalézt černošské příslušníky ozbrojených sil Spojených států na každém bojišti. V zámoří jich za války sloužilo  zhruba  půl milionu. Jen malé skupině z nich však bylo dopřáno zařadit se mezi  skutečnou elitu amerických ozbrojených sil té doby, mezi letce. Právě  díky tomu se jim také dostalo  největší pozornosti  mezi černošskými  americkými vojáky 2. světové války. Podle místa, kde v USA procházeli leteckým  výcvikem,  se jim dostalo přezdívky „Tuskegee   Air men“ (letci z Tuskegee). A špičku mezi nimi představovali právě bojoví piloti z 332. stíhací skupiny.

🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 16.02.2011 👁︎ 54831

ľEscadrille Laffayette

ľEscadrille Laffayette byla bezesporu slavnou jednotkou. Její význam však nespočíval ani tak v jejích bojových úspěších - ačkoli její skóre bylo rozhodně kladné, počtem sestřelů se řadila spíše mezi průměr. Nešlo ani tolik o to, co dokázala, jak spíše o to, co symbolizovala - byla jednotkou amerických dobrovolníků, často z bohatých rodin, jejichž země dosud ve válce nebyla. Tito mladí muži mohli zůstat doma v komfortu, namísto toho se však rozhodli bojovat za to, co považovali za správné.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 20.08.2009 👁︎ 31999

GBU-28 Bunker Buster - Zázraky na počkání

Mohlo by se zdát, že bomby s koncovým navedením a hmotností přes 1000 kg jsou dostatečně účinným prostředkem na všechny cíle. Proto ani vojenští plánovači netlačili výrobce do vývoje leteckých bomb větší ráže. Když se ukázalo, že to není úplně pravda zůstávalo na vývoj velmi málo času. Nakonec byla přes dvě tuny vážící GBU-28 zhotovena v neuvěřitelně krátkém termínu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 16.11.2004 👁︎ 53714

SR-71 Blackbird (3) - Vysoké požadavky

Letouny SR-71 byly vrcholem technologických možností své doby. Tomu odpovídaly nároky na létající i pozemní personál a celkové zabezpečení letového provozu. Nebylo tu nic co by se dalo porovnat s letouny předcházejících generací.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.08.2005 👁︎ 71429

SR-71 Blackbird (2) - Mimo dosah PVO

Famózní výkony letounů A-12 přiměly představitele USAF k objednání nejznámější varianty z rodiny Blackbirdů, strategického průzkumného letounu SR-71. Tyto letouny potom tři desítky let poskytovaly dobré služby USAF a přinesly řadu cenných zpravodajských informací velitelům leteckých i pozemních jednotek.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 21.07.2005 👁︎ 81773

McDonnell Douglas F-15 Eagle a jeho verze

Profil jednoho z nejlepších stíhacích letounů amerického letectva, který se zúčastnil všech posledních válečných kofliktů. Jeho úderná varianta F-15E je jedním z nejúčinnějších útočných letounů současnosti.
🪖︎ Tomáš Berka 🕔︎ 21.07.2003 👁︎ 35295

Základna RAF Fairford

Letecká základna RAF Fairford je jedním z nejznámějších letišť ve Velké Británii. Za svou slávu vděčí nejen jedné z největších leteckých událostí na světě - Royal International Air Tattoo - RIAT, ale i tomu, že se k této základně obracela pozornost během první i druhé války v Zálivu, války v Kosovu a mnoha dalších bojových operací, kdy americké letouny používaly tuto základnu jako předsunuté letiště.
🪖︎ Radek Havelka 🕔︎ 29.02.2008 👁︎ 33824

Alexander Archer Vandegrift

Hrdina bojů o Gaudalcanal, 18. vrchní velitel americké námořní pěchoty a první čtyřhvězdičkový generál USMC.
🪖︎ Chris Amber 🕔︎ 20.01.2007 👁︎ 19330

McDonnell Douglas F-15 Eagle a jeho verze

Profil jednoho z nejlepších stíhacích letounů amerického letectva, který se zúčastnil všech posledních válečných kofliktů. Jeho úderná varianta F-15E je jedním z nejúčinnějších útočných letounů současnosti.
🪖︎ Tomáš Berka 🕔︎ 21.07.2003 👁︎ 17583

McDonnell Douglas F-15 Eagle a jeho verze

Profil jednoho z nejlepších stíhacích letounů amerického letectva, který se zúčastnil všech posledních válečných kofliktů. Jeho úderná varianta F-15E je jedním z nejúčinnějších útočných letounů současnosti.
🪖︎ Tomáš Berka 🕔︎ 21.07.2003 👁︎ 27992

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více