Přehled (6 článků)

USA (USA) : Armáda

US Special Forces ve válce tankerů aneb Tajné operace v Indian country

Americké angažmá ve válce tankerů – operace Earnest Will, jejímž úkolem byla ochrana konvojů kuvajtských tankerů, bylo neodmyslitelně spojeno s účastí US Special Forces. Ty téměř rok vedly utajovanou válku s íránskou revoluční gardou operující v severních oblastech Perského zálivu zvaných „Indian country“.
🪖︎ Ivan ˝Zajcev˝ Zajac 🕔︎ 15.02.2015 👁︎ 16963

Vojáci z nebes

Český provinční rekonstrukční tým, působící na základně Shank v afghánském Lógaru, je součástí uskupení Bajonet. Jeho základ tvoří americké 173. brigádní bojové uskupení. S jejími příslušníky jsou naši vojáci v každodenním styku. České a americké jednotky vyrážejí na společné patroly. Velice úzká je i spolupráce pyrotechniků, odstřelovačů a dalších specialistů.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 28.10.2012 👁︎ 15691

AH-64D Longbow Apache

AH-64A byl ztělesněním poznatků vykoupených v Korejské a Vietnamské válce krví pilotů prvních vyzbrojených a bitevních vrtulníků. Na dlouhou dobu se stal etalonem bitevního vrtulníku, který dokázal decimovat tankové kolony protivníka. Ale technologie z počátku 70 let má některá omezení. Proto bylo nutné vyvinout AH-64D Longbow Apache, který výrazně rozšířil možnosti původního vrtulníku.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 61808

Elitní jednotky v Perském zálivu

Jak první, tak druhá válka v Perském zálivu se vyznačovaly širokou účastí elitních jednotek. Mezi obzvláště elitní formace patří speciální jednotky. Nasazení v obou konfliktech je do značné míry analogické. Druhé války se však na rozdíl od první nezúčastnily elitní a speciální jednotky Francie a arabských zemí.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 10.06.2003 👁︎ 44000

Elitní jednotky v Perském zálivu

Průzkum byl stálou a nejdůležitější činností speciálních jednotek. Britští SAS údajně pronikli v převlečení až do Bagdádu, stejné jako příslušníci Delta Force.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 10.06.2003 👁︎ 28662

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více