Přehled (3 článků)

Evropa : Polsko (POL)

Akce Kutschera

Varšava, Ujazdovské aleje 1. února 1944 devět hodin a patnáct minut, doznívá střelba, ve vzduchu ještě visí kouř zvířený granáty. Na zabláceném asfaltu tuhne krev generálmajora policie SS-Brigadeführera Franze Kutschery - obávaného a nenáviděného kata Varšavy...
🪖︎ Zbigniew Mikesz 🕔︎ 27.11.2008 👁︎ 59539

Fall Weiss na Těšínsku

Nevelká, ale průmyslově významná část Československa od Bohumína po Jablunkov na levém břehu řeky Olzy, kterou v říjnu 1938 obsadilo Polsko a stala se jeho součástí, nebyla 1. září 1939 svědkem urputných bojů. I přes její hospodářský význam ji Poláci nehodlali úporně bránit, ale přípravy na druhou světovou válku a průběh jejího prvního dne byly zaznamenány v obecních kronikách, polské historiografii, jak rovněž v německých válečných dokumentech.
🪖︎ stary 🕔︎ 22.07.2019 👁︎ 27510

První letecká bitva poslední světové války

Jak začala II. světová válka ve vzduchu? Nebyly to masivní útoky stovek bombardérů a úporné boje stíhacích uskupení, které známe z pozdějších období této války. Aktéři jejího začátku na obou bojujících stranách však vykázali spoustu odhodlání, které se zdá z pohledu intenzity pozdějších událostí nicotné, málo známé, ale přesto velmi zajímavé.
🪖︎ stary 🕔︎ 10.07.2009 👁︎ 46662

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více