Přehled (10 článků)

Palné zbraně : Náboje

Slavné zbraně a střelivo - Desert Eagle a .50 Action Express

Kdo by neznal Desert Eagle? Asi neexistuje v Hollywoodu více „profláknutá“ zbraň. Tato pistole si zahrála snad ve všech akčních filmech. Pistole Desert Eagle (Pouštní Orel) přitom není slavnou zbraní v pravém slova smyslu. Přesto si tato zbraň získala velkou popularitu, zejména díky svým úctyhodným rozměrům, pozoruhodnému designu a impozantnímu výkonu. Je ale vážně tak dobrá?
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 08.02.2004 👁︎ 141828

Slavné zbraně a střelivo - Colt 1911 a .45 ACP

V roce 2011 vypuklo ve střeleckém světě hotové šílenství. Důvodem bylo jedno neobyčejné výročí. Toho roku totiž uplynulo 100 let od vzniku Coltu M 1911, jedné z nejslavnějších samonabíjecích pistolí světa. Odborná periodika chrlila články o této zbrani, zbrojařské firmy vrhly na trh jubilejní modely a některé zbrojovky dokonce zahájily výrobu tohoto typu, ačkoliv do té doby se ve výrobním programu vůbec nenacházel. My na valka.cz pochopitelně též nemůžeme toto jubileum jen tak pominout, a tak i na těchto stránkách si tuto famózní pistoli připomeneme. Zdánlivě přicházíme takříkajíc "s křížkem po funuse", avšak ono to se vznikem slavné pistole nebylo tak jednoduché. Zbraň fakticky vznikla již roku 1910 a o rok později byla oficiálně přijata do výzbroje ozbrojených sil USA. První pistole však byly  z Coltovy továrny vyexpedovány až v lednu 1912, tedy před sto lety.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 13.01.2012 👁︎ 91156

SLAVNÉ ZBRANĚ A STŘELIVO - Colt Single Action Army a .45 Long Colt

Seriál o slavných zbraních jsem začal pistolí Desert Eagle kvůli její mediální proslulosti a rozhodl jsem se střídat pravidelně pistole a revolvery. Dnes je tedy řada na revolveru a jakou jinou zbraní bychom měli začít tuto část seriálu než revolverem, který se vyrábí už téměř 130 let.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.12.2004 👁︎ 79553

Minomety a minometné náboje ze Slavičína

Minomety jsou velmi lehké a účinné dělostřelecké zbraně, lišící se od klasických děl především lafetací. Lze je snadno přemisťovat a nepotřebují dlouhou dobu k přípravě palby. Jsou určeny především jako doprovodná zbraň pěchoty k ničení živé síly, některých nekrytých cílů, ale i cílů odolných. Střílejí výhradně vrchní skupinou úhlů. Hladká hlaveň při výstřelu nezakluzuje a tlak plynů na její dno se přenáší ložištěm na terén.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 11.02.2015 👁︎ 37798

Není přebíjení jako přebíjení

O přebíjení nábojů už určitě slyšel každý, kdo se - třeba jen okrajově - zajímá o problematiku zbraní a nábojů do nich. Většinou je účelem přebíjení nábojů na střelivu ušetřit, a to zejména v případech, kdy střelec vystřílí během tréninku řádově stovky až tisíce nábojů (recyklací nábojnice lze totiž snížit náklady na střelivo až o 60 %). Přebíjením je však také možno vyrobit třeba náboje tzv. „střelci na míru", náboje výběhových ráží nebo střelivo jinak obtížně dostupné.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 04.03.2013 👁︎ 35575

Story Divokého západu aneb zbraně, přestřelky a pistolníci 1. část

Koho by nevzrušoval Divoký západ? Příběhy neohrožených pistolníků, chrabře kráčejících vstříc tlupě banditů na liduprázdné ulici v záři zapadajícího slunce. Příběhy odhodlaných šerifů, šikovných bankovních lupičů, úžasných superstřelců, ušlechtilých indiánů i čestných kovbojů. Jako kluk jsem tyto příběhy miloval. Avšak jak jsem dospíval, chtěl jsem o životě těchto legendárních hrdinů vědět víc a s úžasem jsem začal odkrývat svět skutečného západu - jenž sice nebyl o nic méně vzrušující, ale přece jen byl poněkud jiný.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 28.03.2006 👁︎ 142460

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více