Přehled (16 článků)

Evropa : Británie (GBR) (1707 - současnost)

Gurkhové - Unikátní žoldnéři

Tito legendární bojovníci, podsadití svalíci vesměs hinduistického náboženského vyznání, tibetsko-mongolské etnikum, pocházejí z oblasti Gorkha, vysoce jsou oceňováni pro kvality, ne vždy a všude jinde převládající - odvahu, věrnost, houževnatost, přizpůsobilost (resilience), pořádkumilovnost při službě nejenom v britské armádě...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 29.07.2010 👁︎ 31102

Gurkhové - Díl I.

Narodili se ve stínu nejvyššího pohoří světa. Jsou pověstní svou odvahou a houževnatostí, neustávající dobrou náladou, ale především osobitým stylem boje. Ačkoli se jejich rodná země v posledních dvou stoletích oficiálně nezapojila do žádného většího válečného konfliktu, elita jejích synů bojovala a velmi často i krvácela v mnoha částech světa pod prapory Velké Británie či Indie.
🪖︎ Scotty 🕔︎ 30.11.2003 👁︎ 78230

Obrana Rorke´s Drift (22. až 23. ledna 1879)

Roku 1878 koupil švédský protestantský pastor Otto Witt od vdovy po irském obchodníkovi Jimu Rorkeovi jeho obchodní stanici na hranicích britského afrického protektorátu Natal a samostatného království KwaZulu, aby ji proměnil v centrum pro šíření křesťanské víry mezi Zuluy. Po vypuknutí britsko-zulské války v lednu 1879 zabrala stanici britská armáda, která ji využila jako zásobovací základnu pro vpád na jejich území...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 24.03.2012 👁︎ 38889

Bitva u Isandlwany (britský Little Bighorn)

Válka s protivníkem, který je obecně považován za civilizačně méně vyspělého, je dodnes pro každou armádu velmi nepříjemnou záležitostí. Už proto, že sebevětší vítězná bitva v takovém případě nepřináší žádnou slávu, neboť je jaksi považována za samozřejmost, zatímco každá prohraná šarvátka je okamžitě označena za důkaz mimořádné neschopnosti a diletantismu armádních velitelů...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 04.12.2011 👁︎ 45917

1st Imperial Camel Corps Brigade

Na život v púšťach je ťava jednohrbá (a aj jej ázijský príbuzný – ťava dvojhrbá (Camelus bactrianus)) prispôsobené dômyselne. Dlhé riasy chránia oči a takisto aj nosové otvory pred pieskom. Majú široké stupaje, vďaka čomu sa nezabárajú do sypkého podkladu. A legendárne sú ich zásobárne vody, ukryté v hrboch. Pravda, nie sú to cisterny s vodou, ale obyčajný tuk. Pri dlhom pochode vyprahnutým územím sa chemicky spaľuje, pričom vzniká voda, a tak ťava vydrží aj dlhší čas bez pitia. Keď sa už napiť môže, stratu rýchlo nahradí, pretože dokáže vypiť až 135 litrov vody za minútu.
🪖︎ Ing. Štefan Bukovan 🕔︎ 18.12.2006 👁︎ 22166

Označení britských vozidel II.

V minulém díle jsme si představili značení vozidel u obrněných jednotek, nyní nás čeká značení strojů pěších divizí !
🪖︎ Scotty 🕔︎ 27.05.2004 👁︎ 15793

Označení britských vozidel I.

Přemýšleli jste, co můžou znamenat ty různobarevné čtverce s čísly i bez nich, na britských tancích a dalších obrněných i neobrněných vozidlech a nevědeli jste ? Pokud to nevíte, nebo si chcete rozšířit obzory, tato série článků je právě pro vás !
🪖︎ Scotty 🕔︎ 18.04.2004 👁︎ 18575

Přepadové jednotky JAR

Po více než 20 letech bojů v Jihoafrické republice nevedou dnes SADF žádné akce za hranicemi země. Přepadové jednotky SADF byly založeny během války v Angole a Namibii a dnes jsou elitou jihoafrické armády.
🪖︎ US Ranger 🕔︎ 02.02.2003 👁︎ 22319

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více