Přehled (3 článků)

Evropa : Španělsko (ESP)

Španělé na východní frontě

Jestliže účast frankistických letců-dobrovolníků na straně nacistického Německa na východní frontě 2. světové války je už delší dobu známá, pak o zapojení republikánských pilotů do řad sovětského vojenského letectva se začínají objevovat informace až v posledním desetiletí.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 07.03.2013 👁︎ 22132

Bota od Ebra

V listopadu 2011 se našla poblíž města La Fatarella ve východním Španělsku při výkopových pracích bota velikosti 44,5 s gumovou podrážkou a se zbytky lýtkové kosti. I když byla okamžitě přivolána policie, vzhled boty dával tušit, že nepůjde o zločin z poslední doby, ale že nalezené ostatky budou zajímat spíše archeology. Ti odkryli skelet muže o výšce zhruba 180 cm, jenž měl u sebe náboje do pušky sovětské výroby a dva ruční granáty polského původu. Podle nalezených fragmentů mrtvolu identifikovali jako vojáka republikánských mezinárodních brigád, kterého zabila exploze granátu. Ta ho částečně zavalila a postupující vojáci gen. Franca mu sebrali helmu s puškou a vyčnívající zbytek zakryli zeminou. Podle těchto okolností se dá celkem přesně určit datum „Charlieho“ smrti (jak byl vědeckou veřejností pojmenován). Stalo se tak 14. listopadu 1938 v průběhu závěrečné fáze bitvy na Ebru.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 22.02.2015 👁︎ 20067

Na španělském nebi - Dornier Do 17

Požadavky na nové německé bombardovací letouny moderní koncepce, které se v podobě strojů He 111E-1, Ju 86D-1 a také Do 17E-1 v únoru 1937 objevily na španělském bojišti, vznikaly již v první polovině 30. let. Tedy v době, kdy Německo stále ještě formálně dodržovalo zbrojní omezení vyplývající z Versailleské mírové smlouvy, vnucené Výmarské republice vítěznými mocnostmi roku 1919. Letouny byly proto původně deklarovány jako civilní typy; ve skutečnosti však vznikaly tak, aby jejich konstrukce bez větších problémů umožnila využití v civilní i vojenské roli.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 10.02.2015 👁︎ 18316

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více