Přehled (6 článků)

Zbraně a vybavení : Neobrněná technika

Lehké útočné vozidlo LEV

Jedním z kandidátů na nové lehké útočné vozidlo pro českou armádu je modifikovaný typ Arquus SABRE, který je nabízen státním podnikem Vojenský technický ústav pod názvem LEV.
🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 06.03.2023 👁︎ 4203

Velký čaroděj techniky

Na jedné straně konstrukce famózního VW "Brouka", jenž se počtem 22 miliónů vyrobených kusů stal absolutně nejúspěšnějším vozidlem v dějinách motorismu, na straně druhé oddaný Hitlerův zbrojíř, který pro nacistický Wehrmacht zkonstruoval jednu z verzí nejtěžšího tanku „Königstiger" a nejsilněji pancéřovaný stíhač tanků "Elefant",jemuž se na počest tvůrce přezdívalo „Ferdinand" - to je nejen technické, ale i lidské rozpětí příběhu tohoto velkého čaroděje techniky, jenž tak souzní s faustovským osudem jiného Němce, Wernhera von Brauna.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 29.08.2002 👁︎ 34267

Soudobá neobrněná vojenská technika

Následující text čtenáře zasvětí do problematiky neobrněné vojenské techniky, jež je klíčovou součástí vojenské techniky, neboť zajišťuje každodenní provoz armády stejně jako logistickou dimenzi konfliktů. V rámci textu bude popsán historický vývoj, účel, požadavky a soudobé trendy pěti hlavních kategorií neobrněné techniky, a to nákladních automobilů, lehkých a štábních vozidel, motocyklů, dělostřeleckých tahačů a speciálních typů vozidel.
🪖︎ Tomáš Vlček 🕔︎ 17.02.2012 👁︎ 25488

Firefighting Off Road Day 2010

Dne 11. března 2010 se v Hummer centru v Praze Počernicích uskutečnil první ročník  Firefighting Off Road Day 2010.  Cílem akce bylo předvést, co dokážou komerční vozy používané pro speciální nástavby a obecně představit možnosti jejich úprav pro speciální účely jednotlivých složek integrovaného záchranného systému.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2010 👁︎ 24331

Neohrabaný dělník pacifické války

Během 2. světové války bylo Spojenci při vyloďovacích operacích nasazeno nejen v Tichomoří, ale také v Evropě kolem 10 000 zvláštních pontonových vozidel, jež byla oficiálně klasifikována jako LVT (Landing Vehicle Tracked - vyloďovací vozidlo pásové), ačkoli vojáci mu neřekli jinak než amtrac v transportérové verzi a amtank v podpůrné verzi s dělovou výzbrojí. Bylo také známo pod bojovým jménem "Alligator" nebo "Buffalo", a jeho cesta do výzbroje americké námořní pěchoty je tak barvitá, že stojí za vyprávění.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 10.11.2002 👁︎ 35586

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více