Přehled (4 článků)

Lodě : Rusko / Sovětský svaz (RUS / SOV)

Jak-36M (2) - Letoun morální podpory

Kolmo startující Jak-36M byl po řadě peripetií zařazen do výzbroje. Přestože do něho byly vkládány velké naděje, nakonec nepředstavoval údernou sílu, která by mohla ohrozit dominanci západních zemí na moři. Jeho výkony v čisté konfiguraci sice překonávaly konkurenční harrier, ale palebnou silou výrazně zaostával. Námořní pěchota mluvila spíše o morální podpoře než o palebné.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.09.2017 👁︎ 22141

Jak-36M (1) - První pokroky

Nová generace palubních letounů začínala na papíře dostávat konečnou podobu. Byla jasná základní koncepce Jaku-36M, bylo tedy možné přistoupit ke konstrukci prototypu. Práce začaly pouhých šest měsíců po ukončení projekčních prací.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.09.2017 👁︎ 16834

MRK-5 : Uragán o rychlosti 60 uzlů

Sovětský raketový člun na nosných křídlech MRK-5 byl jediným postaveným plavidlem Projektu 1240 Uragan. Jeho konstrukce, důsledně podřízená požadavku na dosažení maximální rychlosti 60 uzlů, využívala řadu pokrokových řešení. MRK-5 se však i navzdory faktu, že splnila všechna zadání VMF, pro svou komplikovanost nedočkala následovníků.
🪖︎ Ivan ˝Zajcev˝ Zajac 🕔︎ 27.02.2015 👁︎ 17981

Tygr a drak v exsovětské zbroji

O prudkém ekonomickém vývoji Číny referují média neustále, neboť kombinace komunistického režimu s kapitalistickým hospodářstvím a kupříkladu pohlcení Hongkongu je mediálně přitažlivé. Avšak to, že kromě ekonomického draka se probouzí na jeho západní hranici i tygr, již tak informačně pokryto není.
🪖︎ František Novotný 🕔︎ 11.11.2004 👁︎ 24964

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více