EGYPT: Stupňování ofenzivy proti teroristům na Sinaji

Autor: Gita Zbavitelová 🕔︎︎ 👁︎ 8.334

Egypt většinou poutá pozornost západních médií jen kvůli pronásledování islamistů a údajným mocenským ambicím polního maršála Abdala Fataha Sisího. Málokterá si všímají, že Egypt od červencového svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího úporně bojuje proti terorismu, především na Sinajském poloostrově, odkud se násilí přelévá do celé země. V pátek zde podnikl zatím nejmohutnější ofenzivu, při které vypálil na 60 raket na cíle islamistů ve vesnici nedaleko Šajch Zuwajdí a zabil nejméně 13 teroristů. Za celý minulý týden jich zlikvidoval dvacet, dalších dvacet toto pondělí a od července stovky a sám také ztratil přes 200 vojáků. Ve srovnání se Sýrií možná tato čísla vypadají nízká, ale boj proti terorismu na Sinaji má obrovský význam pro celý region.

Operuje tam už na 20 000 egyptských vojáků s těžkými zbraněmi, včetně bojových letounů a vrtulníků – to vše se souhlasem Izraele, jak vyžaduje mírová smlouva mezi oběma zeměmi z roku 1979.

Reklama

Situace se výrazně zhoršila s nástupem islamistů k moci, ale Mursího vláda proti teroristům nezasáhla a snažila se s nimi dojednat příměří. Výsledkem byl prudký vzestup násilí a příchod řady skupin napojených na al-Káidu. K nim se přidalo i mnoho radikálních islamistů, kteří na začátku protivládního povstání před třemi lety uprchli z egyptských věznic při osvobozovací akci Muslimského bratrstva, palestinského Hamásu a libanonského Hizballáhu. Z podílu na ní je dnes obžalován i Mursí, který tehdy z vězení utekl také. Násilnosti ještě zesílily po prezidentově svržení, stejně jako útoky na vojáky a policisty a sebevražedné atentáty.

Jak armáda stupňuje ofenzivu, na Sinaj přichází stále víc džihádistů a jejich útoky jsou stále troufalejší. Podle izraelských bezpečnostních expertů tam dnes operuje 15 islamistických skupin, všechny napojené na Al-Káidu. Jen v prvních dvou měsících po svržení Mursího podnikly na 300 útoků na egyptské vojáky a policisty, opakovaně vyhodily do vzduchu sinajský plynovod, a dokonce se pokusily i o atentát na lodě v Suezském průplavu.

Nejnebezpečnější skupinou je Ansár bajt al-maqdis, která se přihlásila k nejhorším útokům v Egyptě v posledních deseti dnech – k výbuchu automobilu před policejním ředitelstvím v Káhiře, k sestřelení vojenského vrtulníku a k zavraždění policejního generála v metropoli.

Jejími členy jsou bojovníci al-Káidy z Jemenu, Sýrie, Saúdské Arábie, Libye, Súdánu i samotného Egypta a mnoho sinajských salafistických beduínů. Na jejím velení se významně podílí vojenská křídla egyptského Muslimského bratrstva a palestinských hnutí Hamás a Islámský džihád z pásma Gazy. Nejbojovnější složkou je egyptská Džamá Islámija, která se v roce 1981 podílela na atentátu na egyptského prezidenta Anwara Sadata, před třemi lety na útoku na americké a izraelské velvyslanectví v Káhiře a v září 2012 na přepadení amerického konzulátu v libyjském Benghází, při kterém byli zabiti čtyři američtí diplomaté včetně velvyslance. Ansár bajt al-maqdis je mocný nepřítel, který se v důsledku tolerance Mursího vlády volně pohybuje po obrovském území Sinajské pouště, pásma Gazy a Libye a má k dispozici neomezené množství vyspělých zbraní. Spojené státy, které Egypt dodnes trestají za pronásledování islamistů odmítáním finanční pomoci, hrozbu al-Káidy v této oblasti podcenily, ale Abdal Fatáh Sisí nikoli – zničení jejích odnoží je jeho nejvyšší prioritou.

K tomu patří i jeho odhodlání rozdrtit Hamás v pásmu Gazy. Egypt ví, že Hamás a další Palestinci z Gazy se aktivně podílejí na útocích na egyptské cíle, že se v Gaze skrývají teroristé ze Sinaje a většina sinajských džihádistických skupin má v pásmu organizační základnu. Armáda proto Gazu dusí uzavřením hranic a účinnou likvidací tunelů, jimiž Hamás pašuje zbraně. Podle egyptské vojenské rozvědky se čtyři Palestinci zúčastnili i nedávného sestřelení vojenského vrtulníku na Sinaji.

Egyptská ofenziva zatím přináší jen dílčí úspěchy. Skupina Ansár bajt al-maqdis reagovala na páteční armádní útok odpálením tří raket na egyptskou vojenskou základnu v Šajch Zuwajdí a dvěma raketami na izraelský Ejlat, které zachytil protiraketový systém Železná klenba. Vzápětí prohlásila, že na každý útok egyptské armády odpoví útokem na Izrael.

Boj o bezpečnost Sinaje a s ní i Egypta a celého Blízkého východu v současnosti kulminuje. Abdal Fatáh Sisí si na rozdíl od Spojených států a dalších západních zemí závažnost hrozby terorismu uvědomuje. Západ by mu měl místo kritiky, přehlížení a trestání poskytnout maximální podporu a pomoc, protože globální terorismus ohrožuje i jej. Teď ještě je možné zabránit, aby se z Egypta nestala stejná základna al-Káidy jako ze Sýrie. Egyptský režim však zatím bojuje sám.

Uveřejněno s laskavým svolením autorky.

Reklama

Paní Gita Zbavitelová pracovala pro agenturu Reuters, českou redakci Rádia Svobodná Evropa a Český rozhlas 6, dnes Český rozhlas Plus. Dlouhodobě sleduje a komentuje dění na Blízkém východě, zejména v Izraeli a na palestinských územích. 

vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více