EGYPT: Zákaz činnosti palestinského Hamasu

Autor: Gita Zbavitelová 🕔︎︎ 👁︎ 7.449

Egypt systematicky stupňuje boj proti palestinskému hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. V úterý káhirský soud zakázal Hamasu veškerou činnost a působení v Egyptě, a dal tím jasně najevo, že úřady nehodlají slevit ze svého záměru hnutí zcela izolovat. Soud nařídil uzavření všech kanceláří Hamasu a zabavení jeho majetku a členové hnutí, kteří žijí v Káhiře, teď mohou být zatčeni. Zákaz činnosti Hamasu už nemá daleko k jeho prohlášení za teroristickou organizaci, kterou je v Egyptě od prosince i jeho mateřské Muslimské bratrstvo.

Od červencového svržení islamistického prezidenta Mursího považuje Egypt Hamas za bezpečnostní hrozbu a obviňuje jej z podpory džihádistů na Sinajském poloostrově. I když to Hamas popírá, egyptská zpravodajská služba ví, že se jeho členové podílejí na teroristických útocích na egyptské bezpečnostní složky, skladují na Sinaji zbraně a ukrývají v pásmu Gazy představitele Muslimského bratrstva, sinajské džihádisty a ozbrojence al-Káidy. Několik členů Hamasu je také souzeno v jednom z procesů s Mursím, jenž ho viní ze spiknutí, špionáže a osvobození vězňů po svržení prezidenta Mubaraka.

Reklama

Egyptská armáda zahájila loni v červenci nemilosrdné tažení s cílem Gazu odříznout – zničila už na 1200 pašovacích tunelů, zabavila množství zbraní v sinajských skrýších, víceméně uzavřela hranice v Rafáhu, nepouští do Egypta ani nejvyšší představitele Hamasu a buduje na společných hranicích půlkilometrovou nárazníkovou zónu. Úterní zákaz činnosti je dalším krokem pečlivě připraveného plánu. Podle egyptských představitelů k němu patří i zvýšená podpora hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse nebo protivládních aktivistů v Gaze.

I když je úterní zákaz spíše symbolický, protože Hamas v Egyptě žádné oficiální kanceláře ani majetek nemá, je to pro něj další velmi špatná zpráva. Hnutí je ve stále větší regionální izolaci a nepomáhá mu ani Jordánsko, Sýrie, Saúdská Arábie nebo Írán. Kromě zásahů nového egyptského nepřítele, jimž nemůže účinně vzdorovat, roste i nespokojenost Gazanů. S uzavřením skoro všech pašovacích tunelů se prudce zhoršila ekonomika a místní odbory státních zaměstnanců se v pondělí poprvé odvážily vyzvat Hamas k vyplácení mezd – všech asi 46 000 zaměstnanců dostává už čtyři měsíce jen část platů anebo žádné. Rozpočet snížil i Úřad OSN pro palestinské uprchlíky. V pásmu roste nezaměstnanost, ubývá pitné vody, elektřina funguje už jen několik hodin denně a Hamas se bojí arabského jara.

Oslabení jeho pozice má dopad i na Izrael. Poslední, co Hamas potřebuje, je válka, a proto úzkostlivě dodržuje příměří a má podél hranic rozmístěno na 900 mužů, kteří dohlížejí, aby nikdo neodpaloval rakety. Stále častěji však tento zákaz ignorují soupeři Hamasu, a Izrael tak letos zasáhly desítky střel – brzy jich už bude stejně jako za celý loňský rok, kdy jich na Izrael dopadlo přes 70. Podle armády však Hamas od izraelské operace v listopadu 2012 neodpálil ani jedinou; viníky jsou někteří ze zhruba 1200 členů pěti dalších džihádistických skupin, které dnes v Gaze působí. Ti se pak stávají terčem pravidelných izraelských leteckých odvet a zvlášť nebezpeční jedinci i cílených útoků. Naposledy v pondělí byli zabiti dva teroristé, kteří se chystali odpálit střelu.

K podobným vzdušným odvetám dochází skoro každý týden. Strach Hamasu z těchto útoků jde tak daleko, že představitelé hnutí nedávno doručili bezprecedentní vzkaz premiéru Binjaminu Netanjahuovi, že nemají zájem na eskalaci a vynasnaží se udržet klid.

Obavy ze ztráty postavení však Hamasu nebrání v pokračujícím zbrojení ani nezmírnily jeho postoj vůči Izraeli. Na výrobu zbraní padne většina peněz, které mu zbývají, a se stejnou odhodlaností buduje tunely na izraelské území, jimiž chce unášet izraelské vojáky. Zajetí Gilada Šalita a jeho výměna za tisíc palestinských vězňů byly posledním větším úspěchem Hamasu.

Vzhledem k rostoucí ostřelovací aktivitě soupeřů hnutí se izraelská armáda domnívá, že další větší konflikt je jen otázka času. Svrhnout Hamas ale zatím nehodlá, i když tím občas pohrozí – místo něj by mohli nastoupit mnohem extremističtější a militantnější vládci, kteří se ještě nepoučili tak jako Hamas. Izrael je tak paradoxně jediný, kdo jej udržuje u moci.

Uveřejněno s laskavým svolením autorky.

Paní Gita Zbavitelová pracovala pro agenturu Reuters, českou redakci Rádia Svobodná Evropa a Český rozhlas 6, dnes Český rozhlas Plus. Dlouhodobě sleduje a komentuje dění na Blízkém východě, zejména v Izraeli a na palestinských územích. 

Reklama

vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více