Novinky ze západní Afriky, červen 2012: Vyhlášení islámského státu Azawad

Autor: Zbyněk Moltaš 🕔︎︎ 👁︎ 14.044

článek byl publikován na webu www.sekuritaci.cz
http://www.sekuritaci.cz/novinky-ze-zapadni-afriky-cerven-2012/

Azawad vyhlásil 6. května nezávislost a 26. května 2012 došlo k uzavření smlouvy mezi Ansar Dine a MNLA, přičemž prohlásili Azawad islámskou republikou. Jak analytici celého světa předpovídali, mezi samotnými povstalci v nově vzniklém quasi státě dochází k problémům. Povstalecká skupina, složená převážně z Tuaregů a islamistů Ansar Dine se dlouho nedokázala shodnout na formě vlády a především na intenzitě zavedení islámského systému práva. I přes tyto rozpory se však „oficiálně“ shodli 26. května 2012 na prohlášení Republiky Azawad jako země, kde platí právní systém šári´a. Otázkou však je, jak se složitá situace bude nadále vyvíjet.

Reklama

Separatisté rozhodně nejsou jednotní a dochází mezi nimi (dle očekávání) k rozbrojům. Důležitými faktory jsou náboženská a etnická roztříštěnost povstalců a „projevení se“ několika nových skupin. Jednou z nich je frakce Aqmi, jenž je napojena na al-Qácidu islámského Maghrebu a je údajně složena převážně z Alžířanů. Dalším novým důležitým hráčem je teroristická Mujao, jenž prý také funguje s podporou al-Qácidy. Mujao (Hnutí pro jednotu a džihád v západní Africe) konkrétně těží z regionální odnože al-Qácidy - nigerijských teroristů Boko Haram. Dle některých zpráv (viz Tuaregové 2012) byly hlavními silami obsazení Azawadu právě islamští fundamentalisté.

Lze však identifikovat i další linie konfliktu. Pomineme-li rozpory povstalců separující se oblasti a oficiální vlády Mali, jednou z linií jsou neshody mezi islamisty Ansar Dine a sekulárními Tuaregy, sdruženými v MNLA. Ansar Dine, vedené Iyadem Ag Aghalym (což je ironií osudu Tuareg), se snaží o aplikace práva šári´a ne na území Azawadu, ale v celém Mali. Teroristé z Mujao (a zřejmě i Aqmi) se prý dokonce chystali vyhodit do vzduchu jedno z místních letišť, přičemž jim v tom údajně zabránili právě Tuaregové z MNLA.

Velmi výrazné jsou však i rozpory mezi samotnými Ansar Dine a muslimskými obyvateli Azawadu, kdy saláfisté z Ansar Dine (Defenders of the Faith) ničí posvátné islámské knihovny a mešity v obsazeném městě Timbuktu (jenž je nazýváno Městem 333 světců). Údajně vypálili mauzoleum Mahmúda ibn Sid Amara, jelikož prý jeho učení odporovalo jejich doktríně. Města Tessalit a Kidal jsou pod nadvládou islamistů, přičemž v Kidalu došlo k několika násilným zásahům vůči nezahaleným ženám. Největší město Gao je rozděleno na území MNLA, Aqmi, Ansar Dine a dalších gangů a etnických a náboženských skupin. Samotná Aqmi je na hranici konfliktu s prakticky neznámými místními milicemi FNLA.

Mali, které aktuálně hrozí potravinová krize v důsledku sucha v oblasti Sahelu, se zmítá v politických a vojenských problémech už několik měsíců. Vyhlášení nezávislosti 6. května se setkalo s velmi vlažnou reakcí mezinárodní komunity. Jinak však reagovalo západoafrické společenství ECOWAS, které na Mali (právně považované za jednotný stát) uvalil ekonomické sankce. V samotném Mali se vojenská junta po převratu vzdala vlády a přenechala moc civilistům.

Zdroje:
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18104236
http://allafrica.com/stories/201204190699.html
www.afrikaonline.cz
http://www.tuaregove.estranky.cz/clanky/aktualni-informace/mali;svobodny-azawad-s-islamskym-praporem.html
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18057916
http://www.economist.com/blogs/baobab/2012/04/malis-coup
http://allafrica.com/view/group/main/main/id/00017213.html

článek byl publikován na webu www.sekuritaci.cz

http://www.sekuritaci.cz/novinky-ze-zapadni-afriky-cerven-2012/

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více