Rusko - je jeho politický a ekonomický vzestup opravdu hrozba?

Autor: David Chod / Highland 🕔︎︎ 👁︎ 12.953

Ať dnes otevřete jakékoliv informační medium a je jedno či tisk nebo internet, je těžké přehlédnout fenomén dnešních dní - RUSKO.

To co mě donutilo zasednout a pokusit o "plavbu proti proudu" je z 99% jednobarevné vidění světa, které nám je vnucováno medii. Prezident Klaus to nazývá modní vlnou.

Reklama

Předně chci zdůraznit, že nejsem obdivovatel Ruska a ani idealista. Ještě si pamatuji na dobu, kdy jsme byli vzorný satelit velkého Sojuzu a proto mi vadí, že se pomalu stáváme opět satelitem jiného kolosu a to za souhlasného jásotu většiny. Při hledání potencionálního nepřítele je snadné zvednout ruku a ukázat k Moskvě.

Já si však dovolím zvednout varovně prst a zas až tak úplně nesouhlasit s většinou (jedna z výhod, které skýta být satelitem USA a ne CCCP, tam by mi to neprošlo...). Je skutečně politika západu (tedy i ta naše) tak čistá, nezáludná a naopak zůstalo Rusko stejné jako za dob bolešvika?

Podívejme se na to prakticky a to v geopolitických souvislostech:

1. Rusko je stále největším státním celkem na světě a má 141 milionu obyvatel.

2. Rusko je hlavním dodavatelem ropy a plynu do vetšiny zemí EU.

3. Po 2 dekádách sebemrskačství a úpadku moci (které bylo pro nás, bývalé vazaly, balzámem na duši a naplněno zadostiučiněním) začínají Rusové opět pozvedat hlavy a hledat své místo ve světové politice.

Reklama

Ale tam se už zabydleli jiní a snaží se proto dostat Rusko do politické izolace, kde posledních 20 let bylo. Mladý ruský člověk - volič, kterému se musí politik zavděčit, si začíná klást otázky:

Proč bychom měli nechat sebou opovrhovat? Evropa je na nás energetický závislá (díky politice zelených bude ještě více) a my si máme nechat diktovat podmínky?

Nemají svým způsobem pravdu? Srbsko se kdysi rozhodlo udržet kontrolu nad Kosovem, NATO vybombardovalo Bělehrad a je oslavováno jako ochránce slabých. Gruzie se rozhodla po skoro 20 letech získat kontrolu nad uzemím Jižní Osetie, Rusko zasáhlo a je agresor.

G. Bush řekl, že v Iráku jsou zbraně hromadného ničení. Zautočili na něj v rozporu s rozhodnutím OSN, destabilizovali celý region (nemluvě o tom, kolik teroristů tímto aktem nepřímo stvořili) a ... nic tam nebylo. Vcelku demokratické, že?

Znovu opakuji: nejsem proti USA a nejsem s Ruskem. Chtěl bych jen více objektivity a nestrannosti. Jinak si zaděláváme opět na malér.

Doporučuji si přečíst tento článek. Je velmi zajímavý:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=4029

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více