Alexander Archer Vandegrift

Autor: Chris Amber 🕔︎︎ 👁︎ 19.330

Generál USMC Alexander Archer Vandegrift

13. 03. 1887 – 08. 05. 1973

Vandegrift se narodil 13. března 1887 v virginském městě Charlottesville. Vystudoval místní University of Virginia a 22. 01. 1909 byl zařazen do armády jako poručík USMC. Nejprve absolvoval instruktážní kurs Marine Officers' School v Port Royal v Jižní Karolíně a prvním místem jeho služby byla posádka v Porsmouthu v New Hampshire.

Reklama

První část své aktivní vojenské kariéry strávil v Karibské oblasti. V říjnu 1912 byl součástí výsadkových sil USMC obsazujících pevnost Coyotepe v Nikaragui. Později se účastnil dalších akcí tzv. Banánových válek, jako například okupace mexického Verracruzu. V prosinci 1914 povýšil na nadporučíka a prošel dalším výcvikovým programem ve Philadelphii. Jeho další kroky mířily spolu s 1st Marine Expeditionary Brigade na Haiti, které v souvislosti s místním povstáním obsadilo 28. 07. 1915 330 příslušníků USMC. Účastnil se zde bojových akcí proti povstalcům. Po povýšení na kapitána v srpnu 1916 stal v Port-au-Prince členem místní policie a sloužil zde až do prosince 1918. Následujícího roku se na Haiti vrátil ve funkci policejního inspektora Gendarmerie d'Haiti, ve které, s povýšením na majora v červnu 1920, setrval až do dubna 1923.

Po návratu z Karibiku do USA sloužil na základně námořní pěchoty v Quanticu ve Virginii. V květnu 1926 dokončil kurs pro důstojníky v poli (Field Officers' Course) a byl přeřazen na druhý konec Spojených států, na základnu v San Diegu v Kalifornii, kde zastával funkci zástupce náčelníka štábu. V únoru 1927 se na čas ocitl jako operační a výcvikový důstojník 3rd Marine Expeditionary Brigade v čínském Tientsinu. V září následujícího roku se opět vrátil do USA, když byl přidělen Úřadu pro rozpočet (Bureau of the Budget) do Washingtonu. Další zastávkou jeho kariéry bylo opět Virginské Quantico a pozice zástupce náčelníka štábu sekce G-1 Fleet Marine Force, během níž, v červnu 1934, postoupil na hodnost podplukovníka. Dalšího roku se opět podíval do Číny, kde zastával pozici velícího a výkonného důstojníka jednotky námořní pěchoty, která zajišťovala ochranu americké ambasádě v Pekingu. Po povýšení na plukovníka v září 1936 následovala dalšího roku cesta do Washingtonu, kde ho na velitelství námořní pěchoty (Headquarters Marine Corps (HQMC)) čekalo křeslo vojenského tajemníka (Military Secretary) velitele Námořní pěchoty (USMC Major General Commandant). V březnu 1940 se stal jeho asistentem (Assistant to the Major General Commandant) a o měsíc později se mu na výložkách zaskvěla první generálská hvězdička.

V listopadu 1941, nedlouho před vstupem USA do války, se stal zástupcem velitele 1st Marine Division v New River v Severní Karolíně. 23. března 1942 povýšil na generálmajora a byl jmenován velitelem 1. divize. Spolu s jednotkami 1st Marine Division se přepravil do jihopacifické oblasti (South Pacific Area), kde jeho divize spadala pod Jihopacifické výsadkové síly. 1. sled s Vandegriftem dorazil do Wellingtonu na Novém Zélandě, kde se nacházelo velitelství oblasti, 14. června, zbytek sil až 11. července. Po složité přípravě operace „Strážní věž“ přistála divize 07.08.1942 u břehů jednoho ze Šalamounových ostrovů Guadalcanalu (a nedalekých ostrůvků Tulagi, Gavutu a Tanambongo). Popis slavných událostí a bitev mezi 07.08.1942 a 09.02.1943 v rámci Guadalcanalské operace nepatří do tohoto životopisu. Plně postačí vyzdvihnout Vandegriftovy nesmírné velitelské kvality, díky kterým se přes veškeré těžkosti Američané na Guadalcanalu nejen udrželi, ale i ho dokázali celý obsadit a vyhnat odsud Japonce. Za svoje zásluhy obdržel generálmajor Vandegrift dvě z nejvyšších vyznamenání – Navy Cross a Medal of Honor.

V červenci 1943 přešel do velení 1st Marine Amphibious Corps, které vedl do bojů o ostrov Bouganville – 01.11.1943 se jeho jednotky vylodily v zátoce Císařovny Augusty. Během upevňování předmostí se však vzdal velící pozice a vrátil se do Washingtonu, kde od 1.1.1944 v hodnosti generálporučíka nastoupil jako 18. v pořadí do pozice vrchního velitele USMC (Commandant of the Marine Corps) velitele. 21.03.1945 se stal prvním důstojníkem námořní pěchoty, který dosáhl hodnosti čtyřhvězdičkového generála. Jeho kariéru velitele USMC poznamenaly poválečné spory ohledně restrukturalizace amerických ozbrojených sil, kterou prosazovali mimo jiné vlivné osobnosti také prezidenti Truman a Eisenhower. Pozice „mariňáků“ se chystala převzít armáda. A v této hře o pozice na jejich straně nestálo ani námořnictvo, které si za každou cenu chtělo udržet své vlastní letectvo, namísto jeho sloučení s nově se formující Air Force a bylo proto připraveno námořní pěchotu „obětovat“. Vandegrift bojoval za Námořní pěchotu ze všech sil – známá je například jeho „bended knee speech“ – obhajoba úlohy námořní pěchoty, kterou 06.05.1946 přednesl Kongresu – a opravdu se mu podařilo, že USMC zůstala jednou z 5 složek amerických ozbrojených sil, které známe dnes. Za toto úsilí v době konání svého úřadu byl později vyznamenán Distinguished Service Medal. 30.06.1946 z funkce velitele námořní pěchoty odešel.

31.12.1947 opustil generál Vandegrift aktivní službu a 01.04.1949 byl zařazen mezi vysloužilce.

08.05.1973 zemřel šestaosmdesátiletý Vandegrift po dlouhé nemoci ve vojenské nemocnici v Marylandské Bethesdě. O dva dny později mu byl vypraven státní pohřeb na Arlingtonském Národním hřbitově.

Reklama

Jeho jméno nesou fregata FFG-48 USS Vandegrift a hlavní ulice v kalifornské základně Námořní pěchoty Camp Pendelton.

Vojenská Kariéra:

Jan. 1909 – Second Lieutenant, USMC
Dec. 1914 – First Lieutenant, USMC
Aug. 1916 – Captain, USMC
Jun. 1920 – Major, USMC
Jun. 1934 – Lieutenant Colonel, USMC
Sep. 1936 – Colonel, USMC
Apr. 1940 – Brigadier General, USMC
Mar. 1942 – Major General, USMC
Jan. 1944 – Lieutenant General, USMC
Mar. 1945 – General, USMC

Vyznamenání:

USA
Navy Cross - za mimořádné velení při obsazování ostrovů Guadalcanal, Tulagi a Gavutu.
Medal of Honor - za mimořádné zásluhy při velení na Guadalcanalu mezi 07.08. a 09.12.1942
Distinguished Service Medal - za mimořádnou službu v pozici 18. vrchního velitele USMC (01.01.1944 - 30.06.1946)
Presidential Unit Citation + bronze star
Navy Unit Commendation + bronze star
Marine Corps Expeditionary Medal + 3 brozne stars
Nicaraguan Campaign Medal
Mexican Service Medal
Haitian Campaign Medal + star
World War I Victory Medal + West Indies Clasp & star
Yangtze Service Medal
American Defense Service Medal + 4 bronze stars
American Campaign Medal
World War II Victory Medal

Zahraničí
Haitian Distinguished Service Medal (Haiti)
Medaille Militaire (Haiti)
Honorary Knight Commander, Military Division of the Most Excellent Order of the British Empire, KBE (Británie)
Companion of the Military Division of the Most Honorable Order of the Bath, CB (Británie)
Cruz de Aviacion de Primera Clase (Peru)
Abdon Calderon of the 1st Class (Ekvádor)
Order of the Orange-Nassau - Knights Grand Cross with Swords (Nizozemí)
Order of Pao-Tine + Special Clasp (Čína)
Grand Officier de Légion de Honneur (Francie)

Zdroje: Miloš Hubáček - Vítězství v Pacifiku
http://en.wikipedia.org, http://www.history.navy.mil
http://hqinet001.hqmc.usmc.mil

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více