Brucelóza

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 40.584

Brucelóza je choroba zvířat způsobená jedním ze čtyř druhů baktérií - brucella melitensis, brucella abortus, brucella suis a brucella canis. Tyto baktérie jsou malé, aerobní baktérie, které se množí v monocytech a makrofázích a jsou velmi těžko postižitelné antibiotiky. Přirozeně se vyskytují u koz, ovcí a velbloudů (druh melitensis), dobytka (abortus), prasat (suis). Brucella canis se vyskytuje u psů a jen zřídka způsobuje onemocnění u lidí.

Lidé se mohou brucelózou nakazit, pokud se dostanou do styku s aerosolem, nakaženým a neupraveným mlékem či masem nebo pomocí otevřeného zranění, které se dostane do kontaktu s baktériemi. Infekce není přenosná z člověka na člověka.

Reklama

Baktérie byly dlouho dobu kandidáty pro biologické zbraně. Jsou vysoce infekční a v určitých podmínkách (tma, vysoký obsah CO2) mohou být skladovány déle než dva roky. V biologických zbraních by se používalo šíření formou aerosolu.

Brucelóza se projeví po inkubační době mezi 3 a 4 týdny, ale i jen po týdenní inkubaci. Projevuje se jako akutní onemocnění s horečkami, slabostí, malátností, bolestmi hlavy, zvracením. Kašel se vyskytuje u 15 - 25% případů, ale rentgen hrudníku je obvykle v normálu. Neléčená choroba může trvat měsíce až roky, často se vrací. Smrtelná je v 6% případů způsobených brucellou melitensis, ale málokdy ve více než 0,5% u ostatních druhů.

Doporučené léčení je doxycyklin (200 mg denně) plus rifampin (900 mg denně) po 6 týdnů. Alternativní léčbou je doxycyklin (200 mg denně) a streptomycin (1 mg denně) po 3 týdny. V 5 - 10% případů je léčba neúspěšná nebo se choroba může objevit znovu.

Vakcíny z oslabených baktérii jsou k dispozici v mnoha zemích, ale s nejistým účinkem.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více