Zájezdy za vojenskou historií II.

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 17.660

KŘIŽNÍK AVEROFF, PEVNOST EBEN EMAEL, HROB GENERÁLA PATTONA NEBO DUKELSKÉ BOJIŠTĚ NA VLASTNÍ OČI

Naše cestovní kancelář Praděd Inter (www.ckpraded.cz) ze Zábřeha pořádá od roku 1991 zájezdy zaměřené na vojenskou historii i současnost. Rok 2016 je tedy naší dvacátou sedmou sezónou.                                             

Reklama

Prvním, leteckým, výletem bude návštěva řeckých Atén a nejbližšího okolí. Zážitkem jistě bude prohlídka pancéřového křižníku Georgios Averoff ze začátku dvacátého století o výtlaku 10000 tun s kanóny ráže 234 a 190 mm. V areálu jsou však i další plavidla, např. torpédoborec Velos (ex USS Charette). Námořní muzeum se navštíví i v Pireu a ústřední vojenské v Aténách. Samozřejmě bude čas i na prohlídku „civilních“ památek Atén. Odletovým i příletovým místem je Praha. V německé spolkové zemi Bavorsko navštívíme řadu vojenských zajímavostí. V Ingolstadtu je umístěno bavorské vojenské muzeum s velmi pěknou expozicí první světové války. V Mnichově a v nejbližším okolí si prohlédneme technické Deutsches Museum včetně dopravní a letecké pobočky - zde je např. k vidění Fokker D.VII, Heinkel 111, kolmo startující prototyp VFW-Fokker VAK 191, Eurofighter... Přímo v Mnichově pak navštívíme muzeum firmy BMW a také uvidíme maketu ponorky z filmu „Das Boot“ ve filmových ateliérech. Německý Bundeswehr pořádá 11. června den otevřených dveří na některých svých základnách. Toho samozřejmě využijeme a prohlédneme si vystavenou techniku. Výjezdem na Obersalzberg a odtud pak speciálními autobusy a originálním, 114 metrů vysokým výtahem se dostaneme přímo do budovy Orlího hnízda. Zde zakončíme tento výlet.

V nadpise již vzpomenutá tvrz Eben Emael, která byla dobyta německými výsadkáři, bude jedním z cílů zájezdu do Belgie. Podrobná prohlídka interiéru i povrchu, spolu se tvrzí Battice, jistě upoutá pozornost všech bunkrologů, ale i „řadových“ fandů vojenské historie. Belgie však není jen opevnění, ale například také královské vojenské muzeum v Bruselu s pozoruhodnou leteckou sbírkou a ve dvou pobočkách umístěnou tankovou a dělostřeleckou technikou. Převážně na belgickém území probíhala zimní ofenzíva německé armády v prosinci 1944. Všechna významná muzea a také hřbitovy k této operaci se také navštíví (Bastogne, La Gleize s könig tigrem, Malmedy, Sandweiler, Hamm s hrobem gen.Pattona). Současná letecká technika belgické armády, ale i světové akrobatické letecké skupiny budou k vidění na leteckém dnu belgického královského letectva na základně Florennes. 

Nejdelší zájezd absolvujeme až na nejzápadnější výspu Francie, do Bretaně. Po cestě se zastavíme v jednom z největších tankových muzeí světa, v Saumuru, kde je vystavena bohatá kolekce francouzských tanků, ale také obrněných vozidel německé a italské armády. Na okraji Paříže pak bude zastávka v leteckém muzeu v Le Bourget. Impozantní stavby německých ponorkových základen i s vystavenými ponorkami uvidíme v St. Nazaire a Lorientu. Přeplavíme se i na britské území, a to na ostrov Jersey. Zdejší objekty Atlantického valu jsou neobyčejně zachovalé (včetně čsl. kanónů L1) a dokumentují fakt, že toto území bylo jediné britské, které bylo wehrmachtem obsazeno.

Zimní sovětsko-finská válka bude hlavním cílem návštěvy finských muzeí. Zastavíme se na objektech opevnění Salpa linie v oblasti Virolahti a Miehikkälä, prohlédneme si vojenská muzea v Helsinkách a na ostrově Suomenlinna i s ponorkou Vessiko, tankové v Parole a dělostřelecké v Hämeenlinně, letecké v Tikkakoski, pěchoty v Mikkeli… Při průjezdu pobaltskými státy se zastavíme v Tallinu, kde si prohlédneme námořní muzeum i s druhoválečnou estonskou ponorkou Lembit a v Rize k prohlídce vojenského muzea.

Poslední vojensko-historický zájezd bude směřovat do jihovýchodního Polska a na Slovensko. Prvním místem naší návštěvy bude pevnostní uzávěra Wegierska Gorka, kde se polští obránci udatně bránili při německém útoku v září 1939. Starším, ale stejně tak poznamenaným bojem, bude opevněný prostor Přemyšlu, z období první světové války. Jsou zde však i objekty sovětské,  tzv. Molotovovy linie. Zajímavá jistě bude i prohlídka německého železničního úkrytu pro štábní vlak a muzea v Blizně, kde se prováděly zkoušky s raketami  V-2. Dukelské bojiště si prohlédneme s výkladem místního prvotřídního vojenského odborníka. Na Slovensku navštívíme i vojenské muzeum ve Svidníku a muzeum SNP v Banské Bystrici.                                   

Reklama

Kompletní nabídku zájezdů v roce 2016 najdete na webu: www.ckpraded.cz.

(placená reklama)

Defilé historických vozidel ulicemi Bayeux, prvního osvobozeného města v červnu 1944

Baterie v Longues s kanóny 155 mm, vyrobenými v plzeňské Škodovce

Panzer VI B Královský Tigr v tankovém muzeum Saumur

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více