PF 2016 od Admina

Vážení čtenáři, přispěvatelé, kolegové moderátoři,


jak nám ze svíčky roku 2015 odkapává poslední vosk a blíží se čas zapálit svíčku roku 2016, můžeme se na chvíli se zastavit, otočit a podívat se na to, co nám rok 2015 dal i vzal.


Náš web má za sebou mnohé změny. První přisla 21. března, kdy bylo spuštěno nové forum.valka.cz. Cíle byly mnohé - od změn zdrojového kódu, jeho přepisu a optimalizace, změny struktury a řady dalších technických změn, přes vylepšenou dostupnost a uživatelnost na mobilních zařízeních, telefonech a tabletech, po implementaci nových funkcí, orgchartů, vizualizací na mapě atd. V mnohém se to již podařilo naplnit během vývoje, pro zavedení dalších funkcí máme nyní stabilní a snadno rozšiřitelnou platformu. Nad vývojem nového fóra jsem nakonec strávil téměř rok a půl, déle, než jsem sám chtěl, ale výsledek stojí za to.


Následovalo léto a čas dolaďování a opravování nedostatků. Fórum ale už ukázalo, co umí, květnová prezentace v Plzni nám umožnila navázat zajímavé kontakty do zahraničí a reakce byly veskrze pozitivní, až na tu češtinu. Ne však že by náš rodný jazyk nebyl používán korektně, spíše jako povzdech, že mu kromě nás 15 milionů Čechů a Slováků nikdo další v podstatě nerozumí, a tedy pokud se máme rozvíjet a prosazovat i mimo tu naší střední Evropu, angličtina je nezbytná. To nakonec není nic nového - po ukončení zdarma provozu Google Translate jsme ztratili kolem 50 tisíc zahraničních čtenářů měsíčně, po určitou dobu používany překladač Bing byl tak neschopný, že nezbylo než jej prostě vypnout. Nyní jsme nalezli řešení, které je kvalitativně na úrovni překladů z Google, při zachování minimálních nákladů a můžeme tedy opět nabízet automatizované překlady, které navíc mohou být korigovány a vylepšovány lidmi.


Od léta pak běžel vývoj a testování nové verze www.valka.cz. Cíle byly podobné jako v případě fóra - změna zdrojového kódu, sjednocení s fórem a určitá synergie, "zjednadvacetéstoletění" webu, tedy zejména přidání obrázků, ale i užší provázanost na fórum, zviditelnění galerie.valka.cz, kde vcelku nepovšimnuto spočívá na 60 tisíc fotografií z desítek muzejí, akcí a výročí po celé Evropě a občas i kousek mimo ní. Samozřejmostí byla i snaha usnadnění přístupu pro mobilní zařízení, protože zatímco podíl návštěv z počítačů u našich webů stagnuje či lehce klesá, návštěvníků z mobilních telefonů a tabletů roste meziročně o zhruba 40 %, a pokud se podívám na statistiky v reálném čase ráno, kdy většina z nás vyráží do práce, podíl PC vs. Mobil je mnohdy 50:50. Vývoj po zkušenostech s fórem byl mnohem kratší a 1. listopadu byla nová verze spuštěna.


Mezitím už jsem měl na stole dlouho očekáváný nový server a tak nastalo kolečko instalací, aktualizací, zklamání, rozčarování (jako vždy, když je ve hře Linux), zatvrzení, dalších instalací a nakonec radosti z úspěchu. Server byl připraven, data přemigrována, a 13.11.2015 jsme postupně přepnuli těch zhruba sto webů, které v rámci valka.cz a podpory webů s vojenskou historií a hobby běží. Přesun byl nečekaně pohodový, když tak nad tím přemýšlým, byla to zhruba šestá, sedmá migrace v naší sedmnáctileté historii, takže už jsem v tom zdá se získal trochu praxe Smile Velikost války, její databáze a ostatních webů jde do stovek gigabajtů, takže vlastní server je pro nás stále nejlepší řešení.


A pak přišla zima... tedy nepřišla, to nás teprve čeká, zatím mrzne sotva den Smile Ale ani v zimě se nebudeme nudit, protože když už máme za sebou všechny ty technické a technologické výzvy, je na čase zaměřit se zase na obsah, články a témata na fóru. Proč? Kvůli oněm téměř 1,4 milionům unikátních návštěvníků (či spíše zařízení), kteří nás v roce 2015 poctili více než 2,8 miliony návštěv. Toto obrovské číslo je tím nejkrásnějším darem i závazkem do budoucna.


Za celý rok přibyly tisíce nových témat, stovky článků, desítky fotogalerií, bylo provedeno několik desítek tisíc editací existujících textů a příspěvků. A každý den, bez ohledu na to, jestli je to den letní, vánoční či silvestrovský, přibývají další.


Na co se tedy zaměříme v roce 2016?


1) Psaní článků. Pokud bych si mohl dovolit parafrázovat slova písně mladé, začínající kapely Taxmeni, psát psát psát, budeme dál psát... Smile Článků je stále málo a bohužel trpí konkurencí v podobě fóra, kde řada dřívejších "psavců" zakládá, tabulkuje a všelijak jinak napomáhá s rozvojem fóra, a na psaní nezbývá čas. Ale i tak bude i v roce 2016 co číst. Na pozadí je potřeba ještě velká hromada práce texty prolinkovat na témata na fóru, doladit obrázky, formátování, navkládát nové články, které nám chodí třeba mailem.


2) Systematizace překladů jednotek na fóru. Máme za sebou první velké skupiny, německý Wehrmacht, americké USAF, a postupně se prokousáváme dalšími kategoriemi. Proč je to tak důležité, že to stavím hned za články ke čtení? Provedu slavný Cimrmanův krok stranou a přiblížím vám, jak vzniká obsah na forum.valka.cz :


1) Na začátku je Nicota. Což je ideální výchozí stav. Občas je na začátku Něcota, a to je obvykle průser, kterému se snažíme zabránit, viz další kroky.


2) Vznike Potřeba. Potřeba je obvykle vyvolána příchodem nového uživatele, odhodláním stávájícího uživatele začít tvořit, či prostým zcela autoritativním rozhodnutím mě či některého z mých kolegů, že to či ono je potřeba založit, aby nám to zapadlo jako jedna z kostiček do velké skládačky.


3) Přichází Nadšení. Autor vkládá a vkládá, hnán svou expertní znalostí v dané oblasti, či dostatečně vybičován některým z nepřeberné řady zdrojů, v nejhorším případě Wikipedií. Neláme si hlavu s překlady, dělením do sekcí, přehledností, systémem.


4) Nadšení se měni v Zhrození. To když autor sám, či za pomoci dalších kolegů, dospívá k smutnému uvědomnění, že vše co vložil, bude muset upravit, protože se dostal do oblasti, kde je ve střetu. Neví, jak má něco přeložit, zjišťuje, že tu samou věc někdo překládá uplně jinak, že si není jist zařazením toho či onoho, že je potřeba další výzkum, a že jako už tolikrát, zdroje ze kterých čerpal jsou nepřesné, protože jejich autoři sice byli často velmi fundovaní v daném tématu a čišela z nich láska k danému, leč nepoužívali žádnou metodiku či systematický přístup.


5) Na scénu bortícího se světa Fantazie vstupuje Systematizace. Snaha podepřít bortící se sekci pilíři Systému a napomoci nebohému uživateli v opětovném nastartování. Obvykle to znamená komplexnější pohled na danou sekci. Pokud se pohybujeme v sekci ruských tanků, vystoupíme o level výše a podíváme se na tanky obecně. Vytvoříme šablonu pro tanky s jejich základními TTD, rozdělíme dle států, dohodneme na způsobech začlenění techniky vyráběné po rozpadu SSSR například na Ukrajině. Pokud se bavíme o jednotkách a jejich překladech, podíváme se na celou armádu dané země, vypíšeme všechny možné varianty názvů, podíváme se do dalších zemí, porovnáme, přeložíme. Pozakládáme strukturu dané armády. Napíšeme stručné povídání o jednotlivých typech jednotek a jejich roli. Vysvětlíme, vyargumentujeme, vyhádáme a vybereme si nejlepší formu překladu, abychom v jedné armádě nepřekládali stejný druh jednotky jednou jako výsadkovou, podruhé jako parašutistickou. Opakujeme pro další armády a státy, jazyky. Čeština, slovenčina, polština, němčina, angličtina, ruština, japonština, francouzština... 17. století, 20. století, 21. století. Zhrozíme se nad tím, proč někdo rozhodl namísto Letectva používat Vzdušné síly. Přichází Zaváhání, Sandonoriko po nás blýskne pohledem, ale nakonec vše dobře dopadne. Jedeme dál!


6) Na základě Systemu přichází Zbytečná práce. Zbytečná práce je nepříjemná a velmi neoblíbená, ale je to daň za živelný rozvoj a neschopnost nejprve se zastavit, rozmyslet, ustanovit Systém, a teprve poté vkládat. Někdy ale ani nejzkušenější z nás nedohlédnou všech konsekvencí a Systém se čas od času musí upravit. Což k tomu patří, dávno již nežijeme ve světě, kde existovala jedna jediná pravda a bylo nutné se jí držet za každou cenu, i když cesta podle této pravdy vedla obvykle do pekla. Ze Zbytečné práce se tedy stává Úklid, a po Úklidu může přijít nový Rozvoj.


Lidé, co jsou na valka.cz v pozici Moderátorů a aktivních vkladačů řadu let (a mnozí to se mnou táhnou po celých těch neuvěřitelných 17 let), si tímto bolestivým procesem prošli již mnohokrát, a je naší maximální snahou eliminovat zejmená bod Zbytečná práce tím, že nejprve vytvoříme Systém, a na tom pak stavíme.


Nyní se tedy mohu vrátit k bodu 2 našich cílů v roce 2016 - systematizace překladů. Pokud se nedohodneme jak co budeme překládat (a náš výchozí bod je jasný - jsme československé fórum s celosvětovým záběrem, nechceme nabízet (leckdy zpackanou) anglickou transkripci cizích názvů, ale vlastní české názvy, aby čtenář vždy věděl, s čím má tu čest), nemá cenu se pouštět do tabulkování armád, které nám tu zatím chybí (stav Potřeba), nebo jsou ve stavu Nadšení či hůře Zhrození (například britská pozemní armáda a její plukovní systém). Na tom jsou zase bity články, kde nemůžeme linkovat a poskytnout tak další přidanou hodnotu. Překlady jsou tedy onou pomyslnou startovací čarou, od které se odvíjí celý další běh sekcí Jednotek.


3) Hledání nových kolegů. Tento bod se takové Perpetum Mobile a jako nit se táhne celou existencí valka.cz. Nejsme placený server, nemáme desítky zaměstnanců, jsme skupinou nadšenců, kteří tvoří pro ostatní nadšence. A čím nás bude víc, tím líp. Tím víc práce se udělá, rychleji, s většími možnostmi. Lidé přicházejí a odcházejí, to je život. Za ta léta jsem tu poznal desítky, či spíše stovky úžasných lidí s obrovským spektrem vědomostí, schopností psát čtivé články, nebo oné zmíněné systematizace, jazykově nadané, grafiky, archiváře, historiky... Každý jednotlivý člověk, který se zapojí do tvorby zde je okamžitým přínosem pro celek, který tvoří naši čtenáři. A za sebe bych si vždy přál, aby tu tito lidé zůstali napořád, aby napořád měli dost času, možností a nakonec i motivace psát a tvořit, předávat dál, ale dobře vím, že to není možné. Nejvíce mě rmoutí, když se dozvím, že některé příspěvky zde už se nikdy nerozšíří, nepřibydou další, protože jejich autor natrvalo opustil tento svět. I letos jsme se museli vypořádat s tímto smutným odchodem několika našich kolegů. Ale i když to není přímo smrt, jsou to i obyčejné lidské starosti, které mnohým z nás nedovolí věnovat se valka.cz tak, jak bychom chtěli. Proto hledání a zaškolování nových kolegů bude vždy jednou z priorit pro zajištění buducnosti valka.cz


4) Ohlasy čtenářů. I zde je to neoddiskutovatelné, vždy nás zajímal váš názor ke kterémukoliv aspektu fungování valka.cz. Nemůžeme vyhovět všem, ale vždy se budeme snažit vzít veškeré dostupné názory v úvahu. To nejhorší, co můžete udělat, když se vám něco nelíbí, je nechat si to pro sebe. To nás nikam nepoposune, nic se nezlepší, protože my třeba ani nevíme, že je to potřeba zlepšit. Ale platí to i obráceně - pokud veškerá zpětná vazba, kterou dostaneme, má být jen kritika, tak nás ta práce dlouho bavit nebude. Líbí se vám článek? Dá to tolik práce napsat do komentáře "super článek, libí se mi!"? Jistě ne Smile Nebo dát Like na Facebooku, sdílet se svými přáteli, poslat to dál, mezi lidi. Valka.cz nemůže existovat bez svých čtenářů !


Děkujeme tedy za přízeň v roce 2015 a doufám, že se na stránkách valka.cz uvidíme i zítra, pozítří, v novém roce 2016! Za mě osobně přeju hodně zdraví, pohody, ale i čistý rozum a kritické myšlení, které v době nekonečných mediálních machinací nabývá na důležitosti. Naše společnost se v letočním roce štěpila podle tolika různých os, že už se skoro obávám uvažovat o nás stále jako o národu. Spíše mi to připomíná společenství klanů, fanklubů toho či onoho, příznivců petard na Silvestra i páníčků psů, co se petard bojí... A je mi z toho popravdě smutno, když vidím, jak se lidé čím dál méně snaží domluvit, pochopit a porozumět, a jak moc se sebemenší rozpor eskaluje až na úroveň verbálního či nedej bože skutečného násilí. Po vzoru různých Miss bych si mohl přát světový mír, a nebylo by to zas tak daleko od pravdy. Uvidíme, jak si s tím rok 2016 poradí. Ale nesmíme zapomenout, že to my sami jej budeme od zítřka vytvářet a to, jaký ve skutečnosti bude rok 2016, je hlavně na nás.


Váš


Radek Havelka
HM Admin v.r.
PF 2016 od Admina - Nový server, ješte v plenkách. Instaluje se SSD karta :)

Nový server, ješte v plenkách. Instaluje se SSD karta :)
PF 2016 od Admina - A zde již ve společnosti dalších serverů spojeně vrní :)

A zde již ve společnosti dalších serverů spojeně vrní :)
URL : https://www.valka.cz/PF-2016-od-Admina-t187318#545176 Verze : 8
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více