Walther P88- poslední mohykán

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 35.937

Poslední celkovová pistole Walther, Walther P88, byla představena veřejnosti v roce 1988 (odtud také číslo v jejím označení). „Celokovová“ pochopitelně neznamená, že by na ní nebyl žádný díl z plastu – plastové (nebo dřevěné) jsou střenky rukojeti –, její závěr je ale z oceli a tělo z kvalitní hliníkové slitiny. Byla od počátku koncipována jako služební a určena především pro ozbrojené složky, armádu a policii. Žádná z těchto složek ji ale nakonec nezavedla, protože pro ně byla příliš „luxusní“ – příliš dokonalá, perfektně vyrobená, a proto výrobně drahá (což se samozřejmě projevilo i na její ceně). Navíc, přišla v úplně nevhodnou dobu na trh, který už byl zaplaven celou řadou konkurenčních služebních pistolí. Potenciální odběratele zaujala především velkokapacitním zásobníkem a vypouštěním napnutého kohoutu (decocking); vyčítali jí ale zejména vysokou cenu a značné rozměry a objem „velké služební pistole“. A tak, ač opravdu dokonalá, se na trhu prakticky neprosadila. Vyráběla se do roku 1996, kdy ji nahradil mladší, jen nepatrně menší, o něco lehčí a poněkud kompaktnější (a údajně i trochu výrobně lacinější) tzv. „kompaktní model“ Walther P88 Compact.


Pistole Walther P88 Compact v klidovém stavu

Reklama

Pistole Walther P88 vynikajícího zpracování už má uzamykání bloku hlavně do zvětšeného výhozního okénka, kohoutový bicí mechanizmus s otvorem v palečníku kohoutu, dvoučinný spoušťový mechanizmus s dorazem propadu spouště, automatickou blokaci úderníku a páku uvolňující bez výstřelu kohout z napnuté polohy, která současně sloužila i jako záchyt závěru. Dva ovládací prvky – páčka decockingu / záchytu závěru a záchyt zásobníku – jsou oboustranné, tedy pro střelce leváka i na pravé straně (což tehdy ještě nebylo úplně obvyklé). Hranolová muška (vzadu s bílým bodem) byla vsazena v příčné rybině a hledí v příčné „T“ drážce se stranově stavělo šroubky (výšková korekce se prováděla výměnou mušky za jinou). Především však už z výroby velmi hladký chod spouště vydobil zbrani pověst jedné z nejpřesnějších služebních pistolí: rozptyl na 25 m se udává mezi 40–55 mm (jiný zdroj udává dokonce 1,5–2“, tedy 38–51 mm). Špatnou situaci v prodeji „péosmdesátosmiček“ ale nakonec nezachránily ani dále podrobněji rozvedený Compact ani jeho sportovní verze Competition, Champion a Sport. Dnes jsou proto všechny modely Walther P88 vysloveně sběratelskou vzácností a jsou vysoce ceněny odborníky, sportovci i sběrateli právě především pro své kvalitní zpracování, na „celokovovku“ malou hmotnost a zejména vynikající přesnost.

Walther P88 Compact, uvedený na trh v roce 1996, měl odstranit výše zmíněné „nedostatky“ velkého modelu. Jeho rozměry a hmotnost ale byly zmenšeny jen nepatrně, zatímco vypouštění kohoutu z napnuté polohy (dnes oblíbený decocking) nahradila „PP/ČZ – kombinace“ páčkové pojistky s vypouštěním kohoutu a konvenční záchyt kohoutu. Spoušťový mechanizmus je SA/DA a oboustranná páčková manuální pojistka se nachází na zadním konci závěru.

Automatika zbraně opět využívá princip zpětného rázu výstřelu s krátkým zákluzem hlavně, uzamykané kýváním jejího zadního konce do zvětšeného výhozního okénka závěru, a to prostřednictvím otevřené kulisy a odpovídajícího výstupku těla (někdy se tento systém uzamykání také uvádí jako „bezčlánkový systém Browning-Petter).


Rozložená k čištění

Hranolový, vpředu odlehčený závěr je klasicky ocelový, vpředu s hranolovou muškou, vzadu se stranově v rybině posuvným otevřeným hledím se zářezem ve tvaru „U“. Úderník jistí automatická blokace. I když se to nikde neuvádí, zadní konec vytahovače může posloužit i jako optický a manuální výstražník náboje v komoře: je-li v komoře náboj, schová se běžně hmatný konec vytahovače ve hmotě závěru. Na zadním konci závěru je oboustranná páčková manuální pojistka, která při zajišťování současně také vypouští z napnuté polohy kohout. Pojistka přitom blokuje dopad kohoutu na úderník, a zbraň zůstává stále zajištěná.

Reklama

Tělo zbraně je z lehké slitiny, jedná se tedy o vůbec poslední kovové tělo pistole Walther. Kohout má zaoblený palečník, zdrsněný rýhováním a odlehčený otvorem, vratná pružina je pramencová. Na dolním konci rukojeti je poutko pro závěsný řemínek. Velký combatový lučík spouště má vpředu přímou příčku, spoušťový mechanizmus je klasický, kohoutový SA/DA. Chod spouště je už z výroby hladký a v modu SA s nízkým odporem a bodovou charakteristikou. Za jazýčkem je stavitelný doraz spouště v podobě šroubku bez hlavy. Střenky rukojeti jsou přišroubovány dvěma šroubky, do dutiny se zasouvá dvouřadový zásobník s jednořadým vyústěním a kapacitou 14 nábojů 9 mm Luger. Tlačítkový záchyt závěru za zadním kořenem lučíku je opět oboustranný. Tlačítka záchytu zásobníku jsou nízká, schovaná proti neúmyslnému vypuštění zásobníku v mase těla.


6“ P88 Champion s kompenzátorem a 4“ P88 Competiton

Hledí je stranově stavitelné v rybině, s červeným bodem zvýrazněnou zadní plochou. Drží ho v poloze dva šroubky, jeho zadní stranu zdrsňuje proti odleskům vodorovné rýhování, zářez plátku má tvar „U“.

Závěr a ocelové části jsou chráněny matným modrým brynýrem, duralové tělo chrání před poškrábáním černý matný elox. Hranolový blok komory hlavně zůstává v leštěné oceli.

Demontáž k čištění je velmi snadná: po vyjmutí zásobníku a po kontrole nábojové komory se pootočí demontážní páčka dolů, závěr se stáhne z těla směrem kupředu, ze závěru se pak vyjme vratná pružina s vodítkem a hlaveň. Montáž probíhá opačně.

Sportovní varianty zbraně

- Model P88 Competition v ráži 9 mm Luger se vyráběl se 4“ bez kompenzátoru a s 5“ hlavní s kompenzátorem s jedním nebo se dvěma zářezy, v černém provedení s „bílými“ (niklovanými) doplňky a s dřevěnými střenkami. Se šestipalcovou hlavní a s kompenzátorem se třemi zářezy byla zbraň v černobílém provedení – s duralovým tělem v barvě kovu.


Walther P88

- Model P88 Champion ve stejné ráži nabízela firma jako služební se 4“ hlavní bez kompenzátoru v černobílém provedení a ve stejném provedení s 5“ hlavní s kompenzátorem se dvěma zářezy. Všechna uvedená provedení měla střenky z kvalitního tvrdého dřeva.

Existovala pochopitelně i malorážková verze P88 Sport se 6“ hlavní a kolekci „péosmdesátosmiček“ doplňovaly ještě verze konverzní – Champion Plus (Champion a P88 Conversion Kit 22 LR), konverze pistole Champion na 6“ hlaveň a konverze pistole Competition na hlaveň 4“. A nechyběla ani plynovka P88 Compact pro náboj 9 mm P.A.K.

TTD

Model: P88 Compact P88
Ráže: 9 mm Luger 9 mm Luger
Celkové rozměry (mm): 181 × 134 × 33 187 × 141 × 38
Délka hlavně (mm): 97 102
Prázdná/plná hmotnost (g): 822/900 895/1085
Délka záměrné (mm): 150
Obsah zásobníku (nábojů): 14 15
vo (m/s): 370
Eo (J): 548
Účinný dostřel (m): 60 60
Model P88: Champion P88 Competition
Náboj: 9 mm Luger (9x19) 9 mm Luger (9x19) 9 mm Luger (9x19)
Délka hlavně (in): 4“/6“ s komp. 4“/5“ těžká/5“ s komp.
Rozměry (mm): 181/232 × 135 140 × 39 181 206/216 × 135 × 39
Prázdná hmotnost (g): 800/875 800/885 935
Obsah zásobníku (nábojů): 14 14 14
Zdroje: katalogy prodejců; katalog Walther; Helebrant, M.: Pistole Walther P88. SR 10/1981, s. 10–11; Mikyna, F.: Walther P88 Compact. Zbraně a náboje 12/2010, s. 68–73

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 11/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více