KAPESNÍ DĚLOSTŘELECTVO - Colt Model 1911

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 28.205

Od legendárního modelu armádní samonabíjecí pistole Colt Model 1911 A1 byla v průběhu let odvozena dlouhá řada více či méně podobných pistolí (především v původní ráži 45 ACP), využívajících geniálního Browningova systému uzamčení závěru při výstřelu. Kromě „dospělých“ armádních velikostí se pochopitelně objevily i verze menší – kompaktní, typu Commander – a pak ještě menší, už téměř „kapesní“, typu Officer’s, obě určené především k sebeobraně. Pojem „kapesní“ je ovšem třeba brát se značnou rezervou, protože kdo by chtěl nosit v kapse pistoli sice už jen 170 mm dlouhou, ale přece jen vážící 600–700 g? Je ale pravda, že jak pistole velikosti Commander, tak zejména varianty ještě menší, ploché a s jednořadým zásobníkem, ale i tak s kapacitou 6–7 nábojů, už lze dobře skrýt v běžném oděvu. A ráže? Velká a těžká, i když pomalu letící střela má při zásahu protivníka tak velký prorážející účinek, že spolehlivě vyřadí protivníka z boje, i když zásah není smrtelný.


Pistole Colt Combat Commander / 9 mm Para se střenkami Pachmayr v celkovém pohledu; kohout na prvním ozubu

Reklama

Pistole Colt Combat Commander, určená především pro důstojníky (až později také „pro soutěžní střelby bojového charakteru“), i když zkrácená na 197 mm, je ale přece jen ještě příliš velká, a tak se záhy po Commanderu objevil ještě menší důstojnický model – Officer’s ACP. A jak pak běžela léta, objevovaly se podobné malé a ještě menší „1911“ i v sortimentu dalších výrobců různých variant Coltů. S některými z nich jsem měl možnost se seznámit na Střelnici Leiko v Plzni, kde se při jedné z předváděcích akcí vyskytly vzácně pohromadě, a také je vzájemně porovnat.

Pistole velikosti Commander

Colt Combat Commander (9 mm Parabellum) je zmenšenou verzí „dospělého“ Governmentu (vládní model, délka hlavně: 127 mm/5“), model Colt Commander (velitel, ráže: 9 mm Para, délka hlavně: 108 mm/4,25“, duralové tělo) z roku 1949, po roce 1970 pak celoocelový Colt Combat Commander v téže ráži, dnes existuje hned v pěti verzích a třech rážích (45 ACP, 38 Super Auto a 9 mm Para). Devítimilimetrový exemplář je při délce hlavně 108 mm dlouhý 197 mm, vysoký 133 mm a široký 32 mm (samozřejmě s originálními střenkami Colt). Hmotnosti zbraně s tělem z oceli se pochopitelně poněkud liší podle ráže: u ráže 45 ACP činí prázdná hmotnost 990 g, u ráží 38 Super a 9 mm Luger 1035 g. Mířidla jsou klasická otevřená s pevnou muškou a v rybině vsazeným, stranově stavitelným hledím; přímka mířidel dosahuje 146 mm. Hlaveň má (v ráži 45 ACP) vývrt se šesti drážkami vlevo a stoupáním šroubovice 406,4 mm; kapacita jednořadého schránkového zásobníku činí u devítimilimetrových ráží devět nábojů a u ráže 45 jen sedm.

Mechanizmus zbraně je sice klasický „Colt-Browning“, ale jsou zde některé odlišnosti od běžného uspořádání Coltů. Nejnápadnější je asi prodloužené vodítko vratné pružiny, procházející při pohybu závěru do zadní polohy otvorem v pouzdru vratné pružiny pod ústím hlavně, a na vodítku navlečený hnědý plastový doraz, který tlumí náraz závěru v zadní úvrati. Zbraň je „vytuněná“ pro sportovní střelbu: prodloužený bobří ocas dlaňové pojistky snižuje výšku osy hlavně nad rukou a zpříjemňuje držení jazýček spouště je odlehčen třemi otvory a původní kohout nahradil lehčí kohout skeletovaný. Chod spouště je příjemně plynulý; její odpor se pohybuje kolem 15 J. Povrch ocelových částí zbraně je leštěný a modře brynýrovaný, jen spoušť, kohout a dlaňová pojistka jsou v barvě kovu. Hladké ořechové střenky s naznačenými lůžky pro prsty nahradil majitel střenkami Pachmayr v kombinaci pryže a dřeva.


Colt Combat Commander / 9 mm Para rozložený k čištění

PARA USA 1911 LTC (45 ACP) existuje v rážích 9 mm Parabellum a 45 ACP. Značení je údajně odvozeno ze skutečnosti, že původní Colt Commander byl určen pro velitele (Commander), kdežto LTC je údajně zkratka podplukovníka (Lieutenant Colonel). Elegantní pistole se 108 mm/4,25“ dlouhou hlavní, s odpovídající délkou modročerně brynýrovaného závěru i eloxovaného duralového těla stejného odstínu a s atraktivními „coltovskými“ dřevěnými střenkami váží 794 g. Otevřená mířidla, pevná muška i v rybině závěru stranově posuvné hledí originálního designu PARA mají tritiové vložky. Zajímavý pravoúhlý ozub na přední straně hledí má usnadnit obsluhu zbraně – napínání závěru jednou rukou: výřez lze zachytit za okraj opasku, stolu nebo boty a pouhým tlakem na rukojeť napnout závěr. Zbraň vychází z uspořádání Colt 1911 A1, konkrétně ze série 80 s blokací úderníku, se zlepšeným systémem vytahovače PXT se širokým ozubem, jehož přední polovinu tlačí do záběru pružina, a s hlavní s rampou řídicího článku prodlouženou až za zadní čelo hlavně (což usnadňuje navádění nábojů do komory). Pouze levostranná pojistka má zvětšený a rýhovaný hmatník; rýhované jsou i standardní prvky záchytu závěru a běžně vysokého tlačítka záchytu zásobníku, zaoblený palečník skeletovaného kohoutu a zadní hřbet rukojeti (přední hřbet je rovný a hladký). Dobře formovaná ostruha tlačné pojistky zaručuje bezpečnost střelce i tím, že obklopuje také spodní část napnutého kohoutu. Zásobník má plastový podavač a zvýšenou plastovou patku. Polymerový je i skeletovaný jazýček spouště s dlouhým hladkým chodem a odporem kolem 25 N, šroub propadu spouště je přístupný drážkovaným čelem jazýčku. Atraktivní vzhled zbraně v základní modročerné barvě pozitivně dotvářejí hlaveň, dlaňová pojistka, kohout, záchyt zásobníku a zásobník v barvě kovu.


Springfield Micro Compact s napnutým kohoutem

Pistoli Kimber Stainless Pro TLE RL/II (45 ACP), zavedenou do výzbroje LAPD SWAT a US Marines, nabízí výrobce i v rážích 9 mm Para a 38 Super. Hlaveň „45“ je dlouhá 102 mm/4“, rozměry činí 195 × 133 × 32,5 mm, prázdná hmotnost 1019 g a zásobník pojme sedm nábojů. Existuje v nerezu a v oceli s antikorozní povrchovou úpravou KimPro. Ještě dostatečná délka umožnila integrovat do přední části těla pod ústí hlavně ozubenou lištu Kimber Tactical Rail (Picatinny 1913). Silnostěnná hlaveň závodní kvality je vpředu zesílena směrem nahoru, vodicí pouzdro hlavně proto chybí. SA spoušťový mechanizmus se třemi otvory odlehčeným duralovým jazýčkem spouště a s odporem 18–22,5 N pracuje hladce. Dvě externí pojistky – páková a dlaňová – zajišťují bezpečnost obsluhy; ostruha tlačné dlaňové pojistky kryje i palečník skeletovaného kohoutu v napnuté poloze. Pouze jednostranné ovládací prvky odpovídají původním modelům 1911 A1. Poměrně dlouhá rukojeť umožňuje dobrou kontrolu zbraně při střelbě a akceptuje standardní zásobník pro sedm nábojů. Otevřená mechanická mířidla Meprolight Tritium (pevnou mušku a stranově posuvné hledí zajímavého tvaru) zvýrazňují při špatné viditelnosti tři tritiové body. Vzdálenost mířidel dosahuje 145 mm. Povrchová úprava je saténově stříbrná, design dotvářejí černé plastové střenky. Ke zbrani existuje i konverze na ráži 22 LR.

Pistole velikosti Officer’s

Reklama

Kimber Stainless Ultra Carry (45 ACP) je menší sestra výše zmíněné Kimber Stainless Pro TLE RL/II, opět v ráži 45 ACP (výrobce ji ale nabízí také v ráži 9 mm Para). Má hlaveň dlouhou jen 76 mm/3“, rozměry 173 × 120,5 × 32,5 mm, prázdnou hmotnost 793 g a zásobník pojme sedm nábojů. Hlaveň je opět u ústí zbytnělá směrem nahoru. Kvůli kratší délce hlavně i celé zbraně už pochopitelně nezbylo místo na rail pod hlavní, jinak se ale ve všem velmi podobá své větší sestře.


Kimber Stainless Pro TLE RL/II v klidovém stavu

I Carry má duralové tělo a závěr z nerezu nebo z oceli se speciální povrchovou úpravou KimPro. Obě pistole Kimber jsou totiž údajně navrženy tak, aby odolávaly korozi, potu, soli, UV záření, a dokonce mají být i samomazné. Duralová těla údajně „nejevila známky opotřebení ani po 20 000 výstřelech“.

Firma Springfield představila svůj Micro-Compact v ráži 45 ACP v roce 2001. Má jen 76 mm/3“ dlouhou hlaveň, celkovou délku 171 mm, hmotnost pouhých 680 g a zásobník na šest nábojů. Dá se už tedy poměrně snadno ukrýt a nosit v oděvu, aniž by ztratila kteroukoli ze svých funkcí, bezpečnost či pohodlnou obsluhu. Má standardní záchyt závěru s prodlouženým hmatníkem, oboustrannou a dobře tvarovanou páčkovou pojistku, prodlouženou ostruhu tlačné pojistky, tlačítko záchytu zásobníku běžné výšky, skeletovaný kohout, třemi velkými otvory odlehčený jazýček spouště a nízký profil tříbodových tritiových mířidel Novak – černého hledí i mušky. Pistole je v dvoutónové úpravě s duralovým, matně modročerně eloxovaným tělem a nerezovým závěrem, hlavní, spouští a jednořadým schránkovým zásobníkem (s černou, nízkou plastovou patkou) v barvě kovu. Design dotvářejí lehké dřevěné „coltovské“ střenky s výraznou rybinou a dvěma hladkými kosočtverci pro fixační šroubky (cocobolo). Hlaveň je u ústí zesílena směrem nahoru, vodicí pouzdro hlavně proto chybí. Vodítko vratné pružiny je teleskopické, přední konec pružiny vpředu fixuje krátké pouzdro. Pádovou bezpečnost zajišťuje lehký titanový úderník a silná úderníková pružina: je to jednoduchá SA odpověď na automatické úderníkové pojistky řady Coltů 80.


Kimber Stainless Ultra Carry s kohoutem na prvním bezpečnostním ozubu

Zbraň existuje ve dvou verzích – Mil-Spec Micro a Bi-Tone Micro. Mil-Spec je celoocelová, parkerizovaná verze s černými měkkými pryžovými střenkami, Bi-Tone má anodizované tělo ze slitiny hliníku a ocelový závěr v saténovém finiši v barvě kovu a atraktivně vroubkované dřevěné střenky (cocobolo). Dráha „nevytuněné“ spouště činí asi 3,2 mm, odpor asi 2,9 kg.

Střelba

Díky klasickému uspořádání zbraní se stále ještě poměrně dlouhou a dobře uchopitelnou „coltovskou“ rukojetí (vždyť i zbraně velikosti Officer’s mají rukojeť zhruba stejně dlouhou jako závěr), která díky pouze jednořadému zásobníku není příliš objemná, a dá se proto dobře držet, byly všechny uvedené pistole při střelbě běžnou municí S&B 45 ACP se střelou FMJ 14,9 g / 230 grs dobře zvládnutelné při střelbě. S combatovým držením obouruč tak nebyl problém docílit s delšími zbraněmi na 25 m a s kratšími na 15 m rozptylu 10 jednotlivých ran mezi 63–76 mm. I při rychlém vyprázdnění celého zásobníku se zásahy vešly do kruhu o průměru 200 mm, což je uspokojivá precise i pro netrénovaného střelce. Zbraně fungovaly spolehlivě; vnímání zpětného rázu nebylo příliš výrazné, i když se díky krátké hlavni i závěru zdály (zvláště ty kratší zbraně) být dosti lehké na předek. Před ústím hlavní se samozřejmě projevoval značný výšleh.

Zdroje: firemní materiály; jarní předváděcí akce Střelnice Leiko Plzeň

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 4/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více