Malý samopal KRISS po třech letech

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 78.754

Charakteristické konstrukční rysy

Prvním a nedůležitějším z nich je originální konstrukční řešení závěrového mechanismu. Zbraň s pevnou hlavní střílí z uzavřeného a jen částečně uzamčeného (polouzamčeného) závěru, brzděného třením v šikmé drážce. Závěr se sice při výstřelu pohybuje klasicky dozadu, ale příčný čep v jeho zadní části, procházející šikmou drážkou ve svisle posuvném tzv. „V-bloku“ tlačí během otevírání tento blok (vedený v kluzném vedení pouzdra, v jehož přední dutině je zásobníková šachta) směrem dolů. Zpět nahoru vrací blok (a současně tlačí závěr do přední polohy) vratná pružina v lůžku za blokem, která tak zajišťuje zasunutí nového náboje ze zásobníku do komory hlavně. Aby se závěr v počáteční fázi pohybu neotevíral příliš rychle, je přední konec drážky zvolen poněkud strmější, zatímco v další části je drážka povlovnější. Během pohybu bloku dolů nutí příčný čep vykývnout zadní část závěru také dolů, čímž se zkracuje dráha zákluzu závěru. Autorem základního řešení tzv. projektu „KRISS Super V“, chráněného americkým patentemUS 2004/0025680 Al, je dnes 54letý, ve francouzském Švýcarsku žijící inženýr Renaud Kerbrat.


Karabina KRISS Super V Vector CRB/SO 45 ACP s odklopenou ramenní opěrkou, tlumičem, svítilnou, standardní přední pažbičkou, krátkým zásobníkem a kolimátorem EOTech

Reklama

A výsledný efekt řešení? Závěr urychluje kluzný blok směrem dolů a v poslední části pohybu ho tam ještě doráží. Proto se neprojevuje na zbrani zpětný ráz závěru v úplně otevřené poloze klasicky směrem dozadu, ale směrem dolů, do pistolové rukojeti.

Druhým charakteristickým rysem nového samopalu je uložení hlavně prakticky v prodloužené ose lučíku a spouště. Tato velmi nízká poloha hlavně nad rukou opět vede k silnému potlačení klopného momentu vznikajícího při výstřelu a zvedání jejího ústí. Prostor nad hlavní využili konstruktéři dodatečně k uložení taktické svítilny.

Třetím důležitým rysem nové konstrukce je uložení celého systému zbraně včetně hlavně i zásobníku před lučíkemspouště, kde jejich hmotnost vyvolává „padání na hlavu“. Také toto přenesení převážné části hmotnosti zbraně před lučík omezuje nadhazování zbraně při střelbě.


Střelba z karabinové verze KRISS Super V Vector CRB/SO 45 ACP s krátkou hlavní a dlouhým zásobníkem.

Kombinací všech tří faktorů najednou získala zbraň jedinečnou vlastnost, po které prahnou konstruktéři samopalů už dlouhá léta – klid během střelby dávkou a vynikající soustřel zásahů v cíli. Podle údajů výrobce produkuje systém KRISS údajně o 60 % menší zpětný ráz a o celých 90 % menší je i nadhození ústí při výstřelu, což se pochopitelně příznivě projevuje na soustřelu zásahů v cíli.

Uspořádání a design zbraně

Základní uspořádání samopalu se od původních funkčních vzorků prakticky nezměnilo, celkový design ovšemněkterých změn doznal.

Celý systém zbraně – hlaveň s kompletním závěrovým mechanismema šachtou se zásobníkem – je uložen v plastovém pouzdru systému, zasunutém zespodu do rovněž plastového pouzdra zbraně, kde ho drží dva příčné čepy. Pouzdro zbraně tvoří vlastně jen pistolová rukojeť se spoušťovým mechanismem, přepínačem, pojistkou, lučíkema přední příčkou, a vzadu s kloubem na pravou stranu zbraně sklopné plastové ramenní opěrky. Prutová opěrka, v prototypovém stadiu s plastovou stojinou původně šikmo odskočenou dolů a s pevnou botkou, později pak s celou stojinou skloněnou šikmo dolů, je v sériovém provedení v prvních dvou třetinách za zbraní vodorovná a s lícnicí, poslední, strmě dolů odskočená třetina délky pak nese teleskopickou botku, takže délku opěrky lze v určitém rozmezí měnit. Nad pouzdrem je po celé délce ozubená lišta Picatinny k montáži optiky a nesoucí eventuálně také sklopná otevřená mířidla, krátká lišta je i pod předpažbím: sem lze namontovat například laser nebo přídavnou přední rukojeť (eventuálně i s integrovanou dvojnožkou) pro střelbu bez opěrky. Automaticky kupředu sklopné táhlo závěru je nad předpažbím vlevo, pod ním poněkud vzadu štítek s výrobnímčíslem zbraně. Označení zbraně je vlevo nahoře v plastu pouzdra zbraně, na téže straně nad lučíkem je vyznačena ráže. Do plastu pouzdra systému je vlevo vzadu dole vsazen štítek s názvem původního výrobce – firmy TDI (dnes se jako výrobce uvádí firma KRISS USA, P. O. Box 8928, Virginia Beach,VA 23450, USA).


Karabina KRISS Vector CRB/SO 45 ACP s tlumičem hluku výstřelu, kolimátorem EOTech, odklopenou ramenní opěrkou, krátkým zásobníkem a pažbičkou s integrovanou dvojnožkou; muška mířidel Magpul sklopená, hledí vztyčené (IWA 2010)

Reklama

Na předním hřbetu zásobníkové šachty nahoře jsou oboustranná tlačítka záchytu zásobníku. Pro zbraň vyvinuli konstruktéři TDI speciální zesílený zásobník na 30 nábojů,použít lze ale i běžný zásobník z „pětačtyřicítkového“ Glocku 21. Jako příslušenství zbraně pro speciální jednotky byl vyvinut také účinný tlumič hluku výstřelu. Zbraň střílí – podle volby – jednotlivými ranami, dávkami o dvou ranách a dávkami (oboustranný volič režimu palby je u plně automatické verze za výhozním okénkem, u samonabíjecích verzí chybí), nad pažbičkou je oboustranná páčková pojistka. Konstrukce zbraně odpovídá TOPS MIL-STD 810 F. Ocelové díly jsou z chrommolybdenové oceli povrchově tvrzené fosfátem manganu, tvrdě anodizované letecké slitiny hliníku a přesnýmvstřikovánímzískaných odlitků z Nylonu 6/6. Současné verze zbraně V uplynulém období výrobní firma nezahálela, ale vyvinula hned několik variant zbraně, doplněných bohatým příslušenstvím. Uvádím zde proto přehled všech současných variant, doplněný porovnáním jejich technických dat.

KRISS SuperVVector SMG45 ACP

je základní samopalová, plně automatická verze zbraně, určená pro použití v ozbrojených složkách. Má – při celkové délce zbraně 409/617 – hlaveň s nákružkem kolem ústí dlouhou jen 5,5“/140 mm, zmíněný přepínač režimů palby nad nábojištěm a ozubenou lištu nad pouzdrem zbraně osazenou sklopnými otevřenými mechanickými mířidly KSV MWI Flip-up System (případně kolimátorem EOTech), zatímco ozubená lišta pod předpažbím nese jednoduchou přední pažbičku KSV Vector TDI (eventuálně pažbičku s integrovanou dvojnožkou). Poutko u kloubu opěrky je určeno pro speciální jednobodový taktický nosný popruh. V dutině pouzdra zbraně nad hlavní je taktická svítilna s vypínačem ve šňůře, v rukojeti modul pro uložení náhradních baterií. Ke zbrani přísluší dva 13ranové zásobníky pro pistoli Glock 21, obal pro svítilnu SureFire, čisticí souprava OTIS a pochopitelně návod k obsluze.

KRISS Super VVector CRB/SO 45 ACP

je lehká, dobře kontrolovatelná, ale přesná karabina, střílející jen jednotlivými ranami (tedy bez přepínače kadence), se 16“/406 mm dlouhou hlavní, vyvinutá ze základní verze „pro firmu KRISS Super VVector a testovaná a schválená firmou KRISS-TDI“. Je standardně vybavena ramenní opěrkou a nosným popruhem, pažbičkou s integrovanou dvojnožkou (systém GRIP POD GPS 02), nad hlavní taktickou svítilnou SureFire E1B80 Lumen Tactical Light s mžikovým vypínačem, holografickým zaměřovačem EOTech L-3 model 512 A6/1 Co a soupravou drobné výbavy TacPac.


Samopal KRISS SuperVVector SMG se sériovou teleskopickou ramenní opěrkou a standardní přední pažbičkou (bez dvojnožky), krátkým zásobníkem, taktickým popruhem, svítilnou, kolimátorem EOTech a se sklopenými mechanickými mířidly Magpul

Tato zbraň, vyvinutá nedávno pro civilní trh a zřejmě na podporu prodeje, se dodává také v praktickém plastovém kufru jako souprava s čisticím setem Otis, jedním dlouhým a čtyřmi krátkými zásobníky a se světelným a laserovým modulem TLR-2 Streamlight. Je ovšem třeba si hned uvědomit, že se vlastně jedná jen o z nouze ctnost, protože charakteristická vlastnost zbraně – minimální soustřel dávkou – se zde, stejně jako u následujících pouze samonabíjecích variant, pochopitelně nemůže uplatnit.

KRISS Super VVector SRB/SO 45 ACP

je nabízena dokonce hned v několika verzích, vzniklých ale kombinováním hlavních variant:

- základní varianta má sice jen 5,5“/140mm dlouhou hlaveň, je ale vybavena sklopnou a stavitelnou ramenní opěrkou, horní i dolní lištou Picatinny, oboustrannou páčkou pojistky (F/S), setem sklopných otevřených mířidel, modulem rukojeti pro uložení náhradních baterií, lehkým ochrannýmpouzdrem pro svítilnu SureFire, šňůrovým vypínačem, jedním 13ranovým (pro některé země jen 10ranovým) zásobníkem, jednobodovým taktickým nosným popruhem a čisticí minisoupravou.


Karabina KRISS Super V Vector CRB/SO 45 ACP se sklopenými mířidly Magpul, vpravo sklopenou ramenní opěrkou a s dlouhým zásobníkem.

- stejná verze SRB/SO s hlavní opatřenou závitem je provedení prakticky stejné s předešlým, má jen hlaveň doplněnou u ústí závitem M16x1 LHT k našroubování tlumiče hluku výstřelu a jeho chránítkem

- stejná verze SRB/SO, ovšem doplněná o soupravu s drobnou výbavou TacPac

Reklama

- stejná verze SRB/SO, ale se závitem na hlavni a se soupravou TacPac

- karabinová verze SRB/SO s hlavní dlouhou 16“/406 mm a přední pažbičkou s integrovanou dvojnožkou, doplněná o soupravu TacPac.


Pistolová verze KRISS Vector SDP 45 ACP s krátkou hlavní, bez ramenní opěrky, s ozubenou lištou bez mířidel a s jednobodovým nosným popruhem (IWA 2010)

Na přání lze dodat ke všem verzím kompletní příslušenství KRISS včetně hlavně se závitem 16x1 LHT a tlumiče hluku výstřelu.

KRISS Super VVector SDP 45 ACP

je „pistolová“ verze bez sklopné a teleskopické ramenní opěrky: má opět jen 5,5“/140 mm dlouhou hlaveň, celkovou délku pouhých 406 mm, výšku standardních 175 mm a prázdnou hmotnost 2,44 kg.


Na hlavní stavební skupiny rozložená pistolová verze KRISS Vector SDP 45 ACP (IWA 2010)

Zásobník je standardně 13ranový (plně kompatibilní se zásobníky modelů Glock 21/22), na přání lze dodat také 30ranový zásobník KRISS MagEx.

Pouze verze KRISS SMG střílí jednotlivými ranami, dvouranovými dávkami a dávkami (auto). S nábojem 45 ACP s doporučenou střelou 230 g FMJ dosahuje kadence 1 000 ran/min.


Pohled na karabinu s nasazeným tlumičem hluku výstřelu a se standardní přední pažbičkou částečně zpředu; svítilna je zde zcela zasunuta do pouzdra zbraně

Zcela nedávno obohatila údajně firma KRISS nabídku svých zbraní o karabinu CRB/SO také v ráži 45 Carbine. Firma prý v současné době pracuje také na brokovnici KRISS MVS a – společně s ARDEC Picatinny Arsenal – také na vývojovém programu v ráži 50.


Patentová skica z U.S. patentu č. 2004/0025680 A1, chránícího závěrový systém; dobře jsou vidět dva různé sklony šikmé drážky, v přední části strmější proti předčasnému otevření závěru, dále pak povlovnější

Závěrem

Důležitou otázkou, o které se zatím odborná literatura vůbec nezmiňuje, je odolnost zbraně proti znečištění a její funkce, když k němu dojde, a také to, zda a jak spolehlivě funguje mechanismus v suchém stavu. Spolehlivost funkce „za sucha“ totiž bývá u každého systému s brzděním závěru třením velmi obtížným problémem.

Porovnání základních technických dat zbraní KRISSVector

parametr/model CRB SRB SDP SMGS-51
náboj 45 ACP, od roku 2010 také 40 SW
délka hlavně (mm) 406 140 140 140
celková délka (mm) 673/884 406/617 406 406/617
celková výška (mm) 175 175 175 175
hmotnost prázdná (g) 263 254 244 254
kontrola palby (páčka oboustranná)  (F/S = Fire/Safe)
max. efektivní dostřel (m) 150 100 100 100
rozptyl/100 m do (cm) 15 30,5 30,5 30,5
rozptyl/25 m do (cm) 2,5 2,5 2,5 2,5
Zdroje:
internet, firemní podklady, výstava IWA 2010;
Borelli F.: Kriss XSMG from Transformational Defense Industry;
Inc. The next evolution in submachine guns (4. 5. 2007), Fencl, J.:
Samopal Kriss. SR 7/2008; Schiller D.Th.:
Das Ei des Kolumbus? VIS 4/2004, s. 6-15;
Machowicz R.: Zbraně budoucnosti. Discovery Chanel, březen 2008.

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 12/2010 vydavatelství Naše Vojsko

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více