AFV Photo Album vol.1

Autor: Dolin404 🕔︎︎ 👁︎ 27.984


Autoři: Marek Solár, Petr Doležal a Vladimír Kos

Strany: 224

Reklama

Foto (čb i barevné) cca 300

ISBN: 9789197677363 

Pevná vazba / Hardback

Jazyk: anglický/český

 

Jako autor jsem dostal do serveru www.valka.cz možnost prezentovat zde naše nové dílo, které je mi prvotinou. Jde o reprezentativní fotografickou publikaci AFV Photo Album vol. 1 vydanou týmem autorů Doležal Petr, Solár Marek a Kos Vladimír.

 

Reklama

Jelikož tvůrci nepatří nijak své dílo recenzovat, uvedu jen suchá fakta o knize a několik poznámek. V publikaci se Vám dostane do rukou soubor vybraných fotografií, které se nám podařilo nashromáždit za několik let. Nejvíce má výběr zaměřeno na typy pancéřové techniky z konce války. Tedy dubna a května 1945. Jako bonus jsou otištěny fotografie předválečné Československé techniky a invazních, především sovětských obrněnců z léta roku 1968. Podotýkám, že všechny snímky ze všech uvedených období jsou pouze a výhradně z našeho území.

 

 

A co je možné v knize vidět? Výběr všech kusů techniky by byl dlouhý a přesto by toho ani moc neřekl. Mimo zcela běžných strojů jako jsou Panther, Pz. IV, Tiger II, Jagdpanzer IV, Hetzer, Grille, SPWčka, Hummel, StuGy… je to několik zcela ojedinělých rarit jako například tank Tiger I, Hummel s houfnicí ráže 105mm, kořistní sovětská Sd.Kfz 234 a podobně. Sovětské rarity zastupuje SU-122, upravená SU-76m, KV-1, důstojnický „kabriolet“ BA-64. Dále samozřejmě v té době zcela běžné T-34, IS-2, SU-85/100 či ISU-152.  Západní mocnosti prezentuje sada fotek strojů Sherman, Hellcat, M8, M5 a naší Československé samostatné obrněné brigády. Knihu doplňují perfektní barevné profily od kolegy Petra Štěpánka.

 

Reklama

 

Nakonec jedna omluva za textové chyby v českém jazyce. Po několika peripetiích s tuzemskými vydavateli se nám povedlo najít ochotného kolegu, co by byl rád knihu doprovodil do zdárného konce. Bohužel pro nás ve Švédsku. Bohužel ale jen pro tu vzdálenost, jednáním, profesionalitou, zavedeným jménem, kvalitou výtisků, týmem zahraničních kooperujících autorů a hlavně ochotou, mě osobně udivil ve velké míře! Tím se dostávám k jádru pudla. Český jazyk ve Švédsku moc nefrčí. Zpočátku tu byl problém nechtěných oprav a zkomolenin (Chechoslovakia a podobně). Navíc se kniha kontrolovala asi po osmi částech (hlavní text) a pak doplňující texty. Tím vzniklo někde překlepnutí, malé písmenko nebo podobný šotek. Samozřejmě jde hodně na vrub i provozní slepotě. Nejvíce je to patrné na textu u našich životopisů na konci knihy. Zde se sešlo to, že já jsem opravoval snad úplně jiný text, než který kolega zkracoval, a tím vznikla Třeboň na Moravě.

Tímto se omlouvám za chyby a byl bych rád, kdyby nám mohlo být uleveno v pomlouvání :D.

Oficiálními prodejci jsou  :

http://ahm.valka.cz/

http://www.nordlandmodels.com/

 

 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více