Bojové stroje - UH-60 Black Hawk

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 17.329

3. října 1993, odpoledne. Skupina vrtulníků Black Hawk přepravovala jednotku Rendžrů (Ranger) na rušné tržiště na předměstí Mogadiša. Jejich úkolem bylo zajmout dva čelní představitele klanu samozvaného somálského vůdce Mohameda Aidída. Události těch dnů se staly legendou. Stejně jako výkony vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl hlavním protagonistou.

V lednu 1972 americká armáda rozeslala požadavky se specifikacemi na návrh nového univerzálního vrtulníku. Vrtulníky nové generace měly mít čtyřčlennou osádku, kabinu pro 11 mužů a vnější závěs pro náklad odpovídající hmotnosti. Dostup 1200 metrů a cestovní rychlost 320 kilometrů za hodinu. V srpnu 1972 bylyjako jeden z možných dodavatelů nového vrtulníku vybrané firmy Sikorski a Boeing Vertol.

Reklama

Pro firmu Sikorski to byla otázka života a smrti. Prostě jsme museli vyhrát nebo zavřít firmu. Vedení firmy určilo dva týmy konstruktérů. Já jsem vedl jeden a jiný známý konstruktér vedl druhý. V určený den jsme měli vedení firmy předložit své koncepty nového vrtulníku. První prototyp byl zalétaný v říjnu 1974, šest týdnů před plánovaným termínem. Armáda měla vysoké požadavky na bezpečnost v případě havárie. Díky zesílené konstrukci dokázal vrtulník přenášet větší náklad, než se původně očekávalo.

9. srpna 1976 v noci, přišla pohroma. Ve Fort Campbell došlo k havárii. Na palubě prototypu bylo 14 lidí a vrtulník nouzově přistál do lesa. Během sestupu sekal točící se rotor vzrostlé stromy. Rozsekal jich asi 40. Z celého osazenstva utrpěl zranění jen jeden muž, velitel přepravovaného družstva. Vyskočil ven a upadl na jednom z pahýlů stromů, které rotor rozsekal. Měl nějaké podlitiny. Příští den, 11. srpna dorazili armádní mechanici. Vyměnili všechny čtyři listy hlavního rotoru, vyrovnávací rotor, nahodili motory a  … vrtulník vzlétl.

Reklama

V prosinci 1976 byla firma Sikorski vyhlášena vítězem soutěže a dostala tolik potřebnou objednávku na vrtulníky.V roce 1978 byl vrtulník Blek Hók zařazen do výzbroje. V roce 1983 prošly Blek Hóky svůj křest ohněm. V říjnu provedly americké jednotky invazi na malý karibský ostrov Grenada, protože existovalo podezření, že sovětští a kubánští vojenští poradci zde chtějí vybudovat své vojenské základny. Začala operace Argent Fury.

V červenci 1993 zabily jednotky samozvaného vůdce Mohhamed Aidida 24 pákistánských vojáků mírových sil OSN, kteří hlídkovali v ulicích Mogadiša. Spojené státy odpověděly sérií útoků na opěrné body Aidídova režimu, provedených speciálními jednotkami, přepravovanými vrtulníky Black Hawk.Na 3. října 1993 byla naplánovaná další podobná akce s cílem zajmout dva vůdce Aidídova režimu. Operace Irene měla podle plánu trvat necelou hodinu, ale všechno dopadlo jinak.

Kvůli hloupému rozhodnutí, některých idiotů na štábu, které víc než životy vojáků zajímala popularita v očích veřejnosti, padlo rozhodnutí provést akci ve dne, aby ji mohly snímat televizní štáby. Tím byli vojáci připraveni o největší výhodu, kterou měli - převahu v technickém vybavení pro boj v noci. Výsledkem byl masakr na obou stranách. Zahynulo 18 amerických vojáků, 72 jich bylo zraněno. Somálců byly postříleny stovky. Tragédií je, že podobné tupé hlavy se občas najdou ve všech armádách, včetně té naší.

Vrtulníky UH-60 Black Hawk slouží více než čtvrt století v řadě zemí světa. Díky vyspělé konstrukci zůstávají Blek Hóky páteřním typem univerzálního vrtulníku i v podmínkách moderního bojiště. Pro osádky Blek Hóků představuje bytelný stroj s robustní konstrukcí záruku bezpečnosti v případě havárie.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více