Bitva u Caporetta 1917

Autor: Radim Chrást / Radim.ch 🕔︎︎ 👁︎ 45.505

Dne 24.10.1917 se krátce po 2. hodině ranní rozezněly výbuchy v italských postaveních chladný podzimní vzduch, začala tak velká ofenzivní akce 14. armády a rakousko-uherských vojsk na Soči.


generál Otto von Below

Reklama

Pro tento útok byla  14. armáda sestavena z osmi rakousko-uherských a sedmi německých divizí a jejím velitelem byl jmenován německý generál Otto von Below. Bitvy se účastnilo také několik jednotek složených převážně z českých vojáků.


Mapa bojové situace bitvy u Caporetta

Tato vojenská operace je známá jako bitva u Caporetta (dnes slovinského Kobaridu) a z historického pohledu znamenala posunutí fronty hluboko na italské území, až k řece Piavě. Bitva byla 12. v pořadí na řece Soči a také poslední z těchto bitev na hraniční řece.

Itálie se přes rozsáhlou pomoc Spojenců z této porážky vzpamatovávala přes půl roku.


Situace k 24.10.1917

Pro prvotní palebné útoky využila útočící vojska nejen klasických dělostřeleckých nábojů, ale také chemické střelivo. Téměř tisíc plynometů německého ženijního praporu č. 35 pálilo od úpatí Rabelniku, v pravidelně opakovaných salvách po dvou až třech stech ranách miny se směsí dusivých plynů na protilehlé svahy, kudy probíhaly zákopy obrany italské 2. armády. Plynový útok byl na straně obránců velmi účinný, filtr italské „univerzální“ masky byl totiž proti německé směsi plynů, tzv. modrému kříži, neúčinný. Protože útok nebyl z italské strany očekáván, spousta vojáků zemřela přímo ve spánku a ve svých úkrytech. Dělostřelecká a chemická palba trvala až do ranních hodin.

Proti 2. italské armádě vyrazila rakouská pěchota v půl osmé ráno. Vojáci se zvedli k útoku nejprve na tolminském a za hodinu poté na boveckém úseku fronty. Útočné vlny mířící k horským hřbetům Matajuru a Kolovratu a k hraniční řece Natisone (Nadiže) prolomily první italská postavení jediným náběhem. Hlavní útočná vlna představovaná 12. pruskou divizí prorazila ke Caporettu a vnikla do týlu italských vojsk na hoře Krnu. Boje se úspěšně účastnil 35. pěší pluk z Plzně, který byl známý mezi lidem jako "Pětatřicátníci." Během bojů si Němci a Rakušané poprvé vyzkoušeli taktiku malých úderných skupin, později úspěšně využívanou zejména na francouzské frontě.

Reklama


Postavení italských vojsk

V průběhu dne pronikly divize útočníků do hloubky až 25 kilometrů. Za nimi zůstalo prvních 15 tisíc italských zajatců a asi jeden tisíc opuštěných děl. Rakousko-uherským divizím se podařilo do večera prorazit tři italské linie a během několika hodin bylo dobyto silně opevněné pásmo, které Italové považovali za nedobytné. Italský odpor se zhroutil. Útok směřoval do týlu vojsk nejen na Soči, ale i v Dolomitech a Karnských Alpách. Nastal hromadný ústup, který se změnil v útěk. Ztráty mrtvých, raněných a zajatých Italů čítaly přes 286 tisíc mužů. Útočníkům padly do rukou obrovské zásoby válečného materiálu a potravin. Rakousko-uherská a německá vojska dobývala jednu obrannou linii za druhou a dostávala se k Piavě. Italská vojska z obavy před obklíčením vyklidila také oblast Altopiana (včetně Asiaga) a zaujala obranu na linii Monte Pasubio, Monte Zovetto, Monte Grappa, odtud k Piavě a podél jejího toku k Benátskému zálivu.


Tisíce italských zajatců pochodujících do zajetí

Celkově se bitvy u Caporetta zúčastnilo 35 rakousko-uherských a německých divizí, ze kterých padlo a nebo bylo raněno asi 20 000 vojáků.

Na italské straně bojovalo 41 divizí pod velením generála Luigi Cadorna a padlo či bylo zraněno asi 31 000 vojáků.


Generál Luigi Cadorna

Na řece Piavě se podařilo Italům počátkem listopadu 1917 obranu zkonsolidovat a boje zde probíhaly prakticky až do konce října 1918.

Jedním ze známých účastníků bitvy u Caporetta byl budoucí generál německého Wehrmachtu Erwin Rommel, který byl vyznamenán vysokým řádem Pour-le-Mérite za proniknutí na výšiny Kolovratu, dobytí italských postavení na Matajuru (29. 10.) a poté (v polovině listopadu) obsazení Langarone.


Erwin Rommel v roce 1917

Zdroj:
http://www.worldwar1.com/itafront/caporetto.htm
http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/caporetto-11.html
http://oktabec.webnode.cz/products/soca-isonzo-1915-1917/
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Battle_of_Caporetto.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Battle_of_Caporetto.jpg
http://www.lagrandeguerra.net/ggcaporetto.html
http://www.bredalsparken.dk/~soren-kretzschmer/tysklands_storste_feltherrer_-3.html

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více