Stíhači v boji II - 05 Noční lovci

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 29.893

Dlouhou dobu využívali piloti bombardérů omezení lidského zraku a útočili v noci. Tma byla spolehlivým úkrytem a zaručovala poměrně vysokou bezpečnost. Ale s rozvojem techniky se vše změnilo. Elektronické oči radarů vidí v noci stejně dobře jako ve dne. A dnes není tma omezením. S nástupem nových technologií se rozdíl mezi bojem ve dne a v noci dále stírá.

Reklama

První radiolokátory byly těžké a málo výkonné. Zprvu se montovaly na paluby bombardérů a sloužily k hledání lodí. Vývoj magnetronů dokázal zkrátit vlnovou délku, zmenšit rozměry a zvýšit rozlišení. Vznikly první dvoumístné noční stíhačky vybavené radarem. Na konci války už byly radary tak malé, že se daly namontovat na palubu jednomístného letounu a obsluha byla zjednodušena tak, že ji zvládl pilot sám.

V červenci 1944 zaútočily noční stíhací Hellcaty od noční stíhací perutě VFN-76 na cíle v prostoru ostrova Čičidžima. Jejich cílem byla loděnice v zálivu Futami. Letouny napadly japonský torpédoborec a podařilo se jim ho zapálit. Při útoku využívaly převahu, kterou jim dával radar, zatímco odvetná protiletadlová palba byla řízená jen optickými zaměřovači. Díky tomu se jim podařilo uniknout bez poškození.

Po odhození bomb začaly letouny hlídkovat nad ostrovem. Piloti Hellcatů se utkali s japonskými plovákovými stíhačkami A6M2-N Rufe. A podařilo se jim několik z nich sestřelit. Úspěch byl výsledkem programu Affirm, jehož cílem bylo vyvinout radiolokátor použitelný na jednomístných letounech. Jedním z prvních pilotů, který prošel výcvikem v rámci programu Affirm, byl Buck Dungan a teď sklízel výsledky svého úsilí.

Nakonec byl sám zasažen palbou 20mm kanonu dalšího Rufe. Měl rozdrcenou klíční kost a střepiny v zádech. Zda se mu se zraněními podaří dosáhnout bezpečí paluby letadlové lodi, se dozvíte úvodu páté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Noční lovci.

Reklama

Hellcaty byly jen upravenou denní stíhačkou, vybavenou radarem pro noční operace. Ale armádní letectvo USAAF mělo ve výzbroji letoun, který byl jako první na světě od prvopočátku navržený jako noční stíhačka. Šlo o Northrop P-61 Black Widow. Dva výkonné motory, silná výzbroj a účinný radar dělaly z letounu nebezpečného protivníka.

V další sekvenci se vydáme s pilotem Alem Jonesem na d okupovanou Evropu na lov německých nočních stíhaček, které útočily na britské bombardéry. Jeho protivníkem byl německý Me-410.

V roce 1953 již začínaly na obloze převládat proudové motory. Přestože letouny byly mnohem výkonnější než jejich protějšky z druhé světové války, taktika nočních soubojů se změnila jen málo. V noci bojovaly letouny vybavené radarem i ty, které tuto technickou vymoženost neměly. Nicméně radar byl těžký a snižoval celkové výkony letounu.

Na válečném nebi nad Koreou se utkal MiG-15 s námořní noční stíhačkou F3D Skyknight. Do souboje významnou měrou zasáhlo i pozemní protiletadlové dělostřelectvo. Je radar takovou výhodou, že se kvůli němu vyplatí obětovat některé letové parametry?  To se dozvíte v hlavní pasáži páté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Noční lovci.

Moderní letouny jsou vybavené mnohem dokonalejší elektronikou než jejich předchůdci. Celkový přehled o vzdušné situaci dávají pilotům stíhaček osádky letounů včasné výstrahy. Úkolem stíhače je najít cíl, zaměřit ho a sestřelit. Převaha v technologiích dává pilotům možnost napadnout protivníka dříve, a tak zvýšit svoji šanci na úspěch.

Reklama

Tyto šance ještě zvyšují moderní řízené střely, které umožňují napadat cíle mimo vizuální dohlednost. Ale i moderní technika má svá omezení. V bojích nad Jugoslávií odpálil pilot F-15 řízenou střelu AIM-7 proti jugoslávskému MiGu-29. Ale do cesty se připletly útočné F-117 Nighthawk, které piloti F-15 na svých radarech neviděli.

Budou dostatečně „neviditelné“ i pro vlastní řízené střely, nebo se stanou obětí „friendly fire“? To se dozvíte v závěru páté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Noční lovci.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla a výzbroj:

F6F Hellcat přehled verzí

F6F-5N Hellcat

A6M2-N Rufe

P-61 Black Widow přehled verzí

P-61A Black Widow

Me-410

F3D Skyknight

MiG-15

B-29 Superfotress

F-15 Eagle

MiG-29

E-3A Sentry

AIM-7 Sparrow

AIM-120 AMRAAM

Ostatní:

F3D Skyknight vs MiG-15

premiéru vysílá Česká televize dne 17.04. na  ve 20:00

reprízu vysílá Česká televize dne 21.04. na  v 06:55

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více