Letečtí stíhači v boji - Hon na Bismarck

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 29.048

Hitler toužil vrátit Německu statut námořní velmoci. Vydrancoval finanční rezervy a dostal německou ekonomiku na pokraj krachu, aby mohl splnit další ze svých šílených snů – postavit silné hladinové loďstvo. Ale reakce britské Admirality ho rychle vrátila na zem. 

Hitlerova touha po silném hladinovém loďstvu narážela na řadu problémů. Největším byly finance. Německá ekonomika „utáhla“ stavbu velkých hladinových jednotek jen s nesmírným vypětím a za cenu značných kompromisů.

Reklama

Proto byly velké hladinové jednotky navržené především pro činnost na námořních obchodních trasách s cílem ničit obchodní loďstvo, na kterém byla Británie životně závislá. 

Největší z nich, sesterské bitevní lodě Bismarck a Tirpitz nesly silnou výzbroj, kterou deklasovaly křižníky protivníka a mohly se postavit i starším bitevním lodím. Navíc Němci měli tradičně dobře vycvičené posádky, výborné dělostřelce a kvalitní zaměřovací optiku. Naopak zaostávali v radarech.

Trup měl silné svislé pancéřování, ale horizontální bylo ošizené. Celková koncepce pancéřování byla nemoderní a vycházela ze zkušeností z první světové války. Lodě budily respekt svojí velikostí, ale v konečném důsledku jim to nebylo nic platné.

Německé bitevní lodě byly stavěné v německých loděnicích v Hamburku a Wilhelmshaven. Bismarck absolvoval výcvik v Baltském moři, mimo dosah RAF. Tam se k němu připojil Prinz Eugen. Od cesty na širý oceán je dělila plavba kolem Britských ostrovů, oblastmi kontrolovanými RAF a britským loďstvem.

Reklama

Bismarck vyrazil v doprovodu těžkého křižníku Princ Eugen na svou první plavbu 18. května 1941. Lodě se krátce zastavily v Norsku, kvůli počasí.

O tři dny později byla jejich přítomnost zjištěna leteckým průzkumem. Velitel Home Fleet posílil hlídky křižníků na severu. Bismarck nesměl proklouznout.

Od 23. května se za německou dvojici zavěsily křižníky Suffolk a Norfolk. Následující den se měl s německými loděmi vypořádat svaz tvořený bitevním křižníkem Hood a bitevní lodí Prince of Wales.

Ale bitevní křižník nemá bojovat s bitevními loděmi protivníka. Má rány dávat a ne je přijímat. Jak obstojí v souboji s německou bitevní lodí, se dozvíte v úvodní části devátého dílu seriálu Stíhači v boji.

Reklama

 

Do pronásledování bitevní lodi Bismarck se zapojily i letouny. Jako první na něj 25. května zaútočily torpédové bombardéry Swordfish. Dosáhly sice zásahu, ale Bismarck dál uháněl plnou rychlostí. Na nějakou dobu se svým pronásledovatelům ztratil. Po horečném pátrání ho znovu objevil průzkumný hydroplán Catalina, ale Bismarck byl tak daleko od hlavních sil britského loďstva, že ho nebylo možné dostihnout, pokud se něco nestane. 

Úkolem zpomalit Bismarck byli opět pověřeni piloti letounů Swordfish z paluby letadlové lodi Ark Royal. Navzdory příšernému počasí vyrazily archaicky vyhlížející dvouplošníky do akce. Každý nesl jediné torpédo a k cíli se blížil „závratnou rychlostí“ 180 km/h.

Německá bitevní loď nese silnou protiletadlovou výzbroj, tvořenou šestnácti děly ráže 105 mm, šestnácti kanony ráže 37 mm a osmnácti ráže 20 mm. 

O tom, jak těžké bylo proniknout touto palebnou přehradou, vypovídá nosná část devátého dílu seriálu stíhači v boji.

Závěrečné zúčtování s Bismarckem provedly bitevní lodě britského královského námořnictva. Jejich kanonáda rychle proměnila chloubu Kriegsmarine v hořící bezbranný vrak. Dílo zkázy dokonala torpéda a otevřené Kingstonovy ventily.  

Britské loďstvo neváhalo vyčlenit dostatečné síly, aby ochránilo svoje námořní zásobovací trasy. První plavba Bismarcku byla zároveň jeho poslední. Hitlerův sen skončil na dně moře.

Více o celém seriálu na stránkách ČT

Více o tomto dílu na stránkách ČT

Moderovaná diskuse k této části seriálu ČT na stránkách www.valka.cz

Hesla zmíněná v deváté části seriálu

Letadla:

Fairey Sworfish

Supermarine Spitfire

Consolidated Catalina

Lodě:

HMS Ark Royal

Bismarck

HMS Dorsetshire

HMS Hood

HMS King George V.

HMS Norfolk

HMS Prince of Wales

Prinz Eugen

HMS Rodney

HMS Suffolk

HMS Victorious

Osobnosti:

Lancelot Holland

Winston Spencer Churchill

Percy Jick, Les Sayer, V.K. Norfolk

John Leach

Ernst Lindemann

Gunter Lütjens

John "Jock" Moffat

Horatio Nelson

John Tovey 

Jiné:

Force H

Order of British Empire

Taranto

Další související články:

Bitevní křižník HMS Hood

Operace Rheinübung a potopení Bismarcku 1

Operace Rheinübung a potopení Bismarcku 2

Operace Rheinübung a potopení Bismarcku 3

Operace Rheinübung a potopení Bismarcku 4

Operace Judgement - zdrcující noční útok na italskou flotilu v přístavu Tarent

v úterý 03. 03. 2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více