9 mm speciální útočná puška Val (AS Val)

Val Special Assault Rifle, cal. 9 mm
9-мм автомат специальный Вал (АС Вал)
     
Název:
Name:
AS Val AS Val
Originální název:
Original Name:
Автомат Специальный Вал
Kategorie:
Category:
útočná puška assault rifle
Výrobce:
Producer:
Tulská zbrojovka, Sovětský svaz, později Rusko
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
2,5 kg 5.51 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9 x 39
Délka:
Length:
878 / 615 mm 2ft 10,57in / 2ft 0,21in
Délka hlavně:
Barrel Length:
200 mm 7,87in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
20
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
900 ran/min 900 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
295 m/s 967.8 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
Utlumená útočná puška. Náboj 9x39 mm je odvozen od běžného 7,62 mm náboje vz. 43. Existuje i podobná utlumená odstřelovací puška VSS Vintorez a kompaktní útočná puška SR-3 Vichr. -
Zdroje:
Sources:
http://www.tulatoz.ru/en/milas.html
URL : https://www.valka.cz/9-mm-specialni-utocna-puska-Val-AS-Val-t60101#458345 Verze : 0
Tato zbraň byla vyvinuta pro sovětské jednotky zvláštního určení (známé jako Specnaz). První generace zbraní pro Specnaz byla automaty z řady AK a AKM s připojitelným tlumičem a zvláštní podzvukovou municí. Ty však nedostačovaly a v polovině 80. let byla zadána zakázka Ústřednímu vědecko-výzkumnému ústavu přesného strojírenství (ЦНИИ Точного Машиностроения) z Klinovska na vývoj speciální podzvukové munice ráže 9 mm. Výsledkem byl vývoj munice 9 x 39 SP-5 a SP-6 založené na nábojnici 7,62 x 39. Tyto nábojnice byly osazeny těžkým projektilem (16-17 g) - SP-5 nebo průbojným projektilem se wolframovým jádrem - SP-6 - prostřelujícím i neprůstřelné vesty.

Na základě této munice tým z tohoto ústavu pod vedením P. Serdjukova (П. Сердюков) vyvinul dvě bezhlučné zbraně ráže 9 mm - odstřelovací pušku VSS "Vintorez" a útočnou pušku AS "Val". Obě zbraně vycházejí ze stejného základu a mají integrovaný tlumič. V současné době je útočná puška Val používána průzkumnými jednotkami ruské armády a také jednotkami Vojsk ministerstva vnitra a FSB.

AS Val má integrovaný tlumič a je to samočinná zbraň s uzamčeným závěrem a pohonem automatiky pomocí odběru spálených plynů z hlavně. Píst je umístěný nad hlavní. Závěr je uzamčený prostřednictvím otočného závorníku, jehož zuby zapadají do šesti vybrání vyfrézovaných v ocelové uzamykací vložce. Přední část hlavně je opatřená několika řadami otvorů, kterými vychází část spálených plynů do integrovaného tlumiče. Spoušťový mechanismus se inspiroval československé útočné pušky vz. 58. Bezpečnostní pojistka je stejná, jako na útočných puškách řady Kalašnikov. Otevřená mířidla lze nastavit po 25 m až do vzdálenosti 400 m, ale účinná střelba se pohybuje na hranici 300 m. Na zbraň nelze připevnit bajonet ani granátomet. Tlumič lze jednoduše demontovat za účelem opravy nebo přepravy, avšak ze zbraně se nesmí střílet z důvodu bezpečnosti.










Zdroj:
http://world.guns.ru
http://handgun.kapyar.ru
http://www.arms.ru
http://www.tulatoz.ru
http://ois.org.ua/club/guns
http://tools-of-death.ru
URL : https://www.valka.cz/9-mm-specialni-utocna-puska-Val-AS-Val-t60101#216787 Verze : 0

Diskuse

Spúšťový mechanizmus má od vz.58 strašne ďaleko,neviem z akého zdroja tento blud pochádza.Ak už,tak je najskôr funkčne podobný československej vzduchovej pištoli APP61 ...
URL : https://www.valka.cz/9-mm-specialni-utocna-puska-Val-AS-Val-t60101#619636 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více