CZK - Vrhací hvězdice

Vrhací hvězdice "Rotačka"


Vrhací hvězdice "Rotačka" měla být určena jednotkám vojskového, hloubkového i speciálního průzkumu ČSLA.


Byla vyvinuta v roce 1985, výrobcem bylo Aquacentrum Praha. S účinným použitím se počítalo do 7 m. Hvězdice se skládá ze dvou ramen tvaru kosodélníku, která jsou vyrobena z ocelového plechu o síle 4,5 mm. Na vnější straně je kruhové, na vnitřní straně obdélníkové vybírání, uprostřed je otvor pro spojovací šroub se silonovými podložkami a maticí. Konce ramen jsou zbroušeny a zdrsněny pro snadnější uchopení. Celá zbraň je nošena v šitém koženém pouzdře. Před použitím se ramena natočí kolmo k sobě a zajistí napevno šroubem.



TTD:

délka:
.. mm
šířka:
28
délka ostří:
60 mm
hmotnost bez pouzdra:
350 g






Zdroj:
www.knife.cz
Konopiský, P.: Co je co? Bonus. Střelecká revue, roč. 1992, č. 7
Blahout, P., Blahout, P., Koníčk, M. Výsadkáři a průzkumníci československé a české armády 1945 - 1999. Ares a Naše Vojsko, 2001
URL : https://www.valka.cz/CZK-Vrhaci-hvezdice-t56067#204512 Verze : 0
Samozřejmě "Rotačku" jako takovou nelze považovat za výsledek nějaké aktivity shora či "invence úředníka generálního štábu" tehdejší ČSLA.


Výsadkáři a průzkumníci, již "od přírody" uvyklí improvizaci, často vyráběli házecí či pěstní nože, jehlice, vrhací hvězdice různých tvarů a velikostí a jiné zbraně, které by bylo možno relativně skrytě nosit, rychle připravit k použití a bezhlučně jimi v boji zasáhnout "cíl" s vysokou pravděpodobností zásahu, samozřejmě v závislosti na vzdálenosti použití takové zbraně.


Je možné, že prapůvodní příčinou vzniku takových výrobků mohly být určité problémy při pokusech házet útočný nůž, prozíravá "neochota sám sebe odzbrojit" v případě nezasažení cíle a v neposlední řadě trest, hrozící za poškození či ztrátu výzbrojního (tedy evidovaného) materiálu.


S oblibou (ne příliš vítanou veliteli a materiálovými orgány výzbrojní služby) se například upravovaly vytěráky ze soupravy Sa vz.61 na bodací/pěstní jehlice, mezi nedostatkový materiál patřila listová pera, používaná pro výrobu "nožů, co se vždy zabodnou" s odlehčenou rámovou rukojetí, náčelník klubu se neustále vztekal a stěžoval si, že na kytarách amatérské hudební skupiny vojákům struny nevydrží ani týden a výše zmíněné hvězdice se (v různých podobách) objevovaly již dlouho před tím, než se přes rezavějící "Železnou oponu" podařilo propašovat první videokazety a filmy s Brucem Lee.


"Rotačky" byly po určitou dobu zkoušeny s větším či menším úspěchem u útvarů a zařízení tehdejší ČSLA a možná by se dalo v archivech současného MO dohledat, co bylo důvodem jejich nezavedení do výzbroje. V každém případě šlo o neortodoxní zbraň, jejíž účinné použití by pravděpodobně bylo ovlivněno mnoha vlivy.


Přesto je možno ji považovat za zbraň použitelnou, ne však za naprosto účinnou a bezchybnou.


Nicméně, mohu konstatovat , že byla opravdu funkční - sám jsem ji používal (při výcviku) více než rok a jediné, co mi na ní "nesedělo" byla nutnost utáhnout středovou matici. Pouzdro jsem nepoužíval, hroty jsem obaloval papírem..., připadalo mi to praktičtější pro přípravu "k použití".
URL : https://www.valka.cz/CZK-Vrhaci-hvezdice-t56067#214741 Verze : 0

Diskuse

2 Palič:
Uvádíš, že jsi rotačku používal více než 1 rok, byla oficiálně zavedena do ČSLA nebo se jednalo jen o vojskové zkoušky nebo to byla nějaká partyzánština?
URL : https://www.valka.cz/CZK-Vrhaci-hvezdice-t56067#320606 Verze : 0
V rámci vojskových zkoušek jsme je používali zhruba ten rok, největší opruz byl vypisovat na konci protokol, kupodivu nebo spíš logicky nejvíc pindů k tomu měl tělocvikář. Nicméně i když jsem ji nakonec vrátil, neváhali jsme a na čot jsme ji "okopírovali" a zkoušeli vylepšit třeba tak, aby byla při otevření "samozacvakávací", prostě aby se s ní člověk nemusel tak dlouho babrat před hozením.
Se zkouškami byla docela pakárna, jednou jsme ji až do večera hledali jen proto, že kámoš "v zápalu zkoušení" při házení na starého "antona" (taková ta vycpaná kožená figurína na tréning zápasu) řekl "Nasaď mu přilbu, vo..e" a když se po třetím hodu "trefil" a ozvalo se "bzzzinnnng", hvězdice zmizela skrze větve stromků někam do křoví... Naštěstí nás napadlo vzít na to minohledačku, ale i tak, sranda to nebyla, hvězdice byla dost daleko.
Zkoušeli jsme hvězdici použít i jako bodací nůž, ale tam chyběla rukojeť a s půlkou pouzdra to dost dobře nešlo...
Ta hvězdice byla poměrně zajímavá zbraň, ale vyloženě jednoúčelová, s nijak velkým dosahem (7-10 m není nic moc) a jak se vyjádřil kámoš, "když po tom vo..ovi hodím tlumičem, tak s tím házedlem mám přesně stejnou šanci, že ho zabiju. Malou a ještě se musím trefit".


Dělali jsme různé experimenty s šipkami/jehlicemi, trojcípou hvězdičkou "podle ábíčka", pěstními noži a spoustou dalších "zbraní" až do doby, než se povedlo trefit jednoho mládence bolou s olověným závažím do kebule a na ošetřovně to zapsali jako vzájemnou bitku - měl bouli jak menší slepičí vejce v zátylku, další na čele a monokl a pruhy od spojek k tomu...
Největší srandu jsem ale zažil, když kluci přitáhli z kotelny (tehdy se to tak říkalo) cikána s tím, že je naučí s motýlkovým nožem a skončilo to tak, že kotloš, když ho na ošetřovně šili, brečel kvůli trvalým následkům, že už nebude moct normálně provozovat "řemeslo" - byl totiž "v civilu" kapsář...


Ale zůstala mi třeba drátová pilka, sověti je měli jako pilku turistickou, já jí nepohrdl a "papírově jsem ji ztratil" proto, že moji původní originální anglickou zničil jeden z velitelů čet, když vojákům ukazoval, "jak se s ní má správně řezat"...


Jak to bylo s tímhle aparátem/hvězdicí si ale nepamatuji nic speciálního, snad že to "vyvinula" nějaká firma na Moravě, co dělala sportovní náčiní... a Aquacentrum měl být ten, kdo to snad mohl vyrábět proto, že patřil tehdy Svazarmu...
URL : https://www.valka.cz/CZK-Vrhaci-hvezdice-t56067#320630 Verze : 0
V OSSR sú evidované a odkladané dodnes.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Vrhaci-hvezdice-t56067#619660 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více