Omaha Beach dnes

Autor: Miroslav Řehák / MinTaur 🕔︎︎ 👁︎ 43.300

Je to už téměř 60 let, co armáda Spojených států podnikla invazi do okupované Evropy vyloděním na severozápadních plážích Francie. Asi nejznámější z nich je patrně pláž Omaha. Já jsem měl tu čest jí 9. srpna 2003 navštívit.

Pláže invaze bohužel nebyly hlavním cílem této výpravy po krásách severozápadní Francie, a tak jsem byl nejen finančně, ale i časově omezený. Přesto cítím povinnost se s Vámi podělit o některé poznatky i amatérské fotografie, které jsem za tu dobu pořídil.

Reklama

Do vesničky St Laurent, sousedící s touto pláží, jsem dorazil až v pozdních, odpoledních hodinách, ale o to méně turistů se v ní pohybovalo. Hned v první chvíli mě bylo jasné, že se zde muselo dít něco velkého. Většina obyvatel na J-Jour (z francouzštiny Den D) nezapomněla a svůj vděk dává dodnes najevo vyvěšením francouzské i americké vlajky u svého domu.

Nezbývalo tedy, než navštívit muzeum, na které je velmi dobře upozorňováno. Po několika minutách jízdy vás na tento areál upozorní americký tank Sherman, který je uprostřed parkovište vystavený. Neméně zajímavě na vás zapůsobí ocelový protitankový ježek, který je umístěn v bezprostřední blízkosti pancéřového stroje. V tu chvíli se dostanete do té pravé nálady a ohlížíte se kolem sebe. Následně vás upoutá další Spojenecká technika - kanón M1 155 mm a vyloďovací člun LCVP. V muzeu jako takovém jsem bohužel z časových důvodů být nemohl.

V okolí vesnice St Laurent je ještě jedno, na první pohled neoficiální, muzeum. Před samotným hangárem (kde je muzeum umístěné) ale uvidíte spousty zajímavých zbytků Spojenecké techniky. Krom dalších vyloďovacích člunů, zde narazíte na, pravděpodobně z vody vylovený, motor z blíže neurčeného letounu, a hned za ním, o zeď opřenou, zachovalou třílistou vrtuli! To mně, jako leteckého nadšence, zajímalo nejvíce. Dále zaujmou pancéřové střelnice s viditelnými stopami po velkorážných střelách, nebo podvozek z jakéhosi transportéru. Do samotného muzea jsem bohužel opět jenom nahlédl.

Nyní už bylo na řadě samotné místo, kde se psaly dějiny - pláž Omaha, pojmenovaná podle názvu operace, která se zde odehrála. Prvním bodem, kam zabloudí váš zrak je nepřehlédnutelný pomník, ale než jej stačíte celý prohlédnout, upoutá vás samotná pláž. Jaký paradox! Tam, kde před více jak půlstoletím lidé umírali, se dnes rekreují turisté z celého světa, jakoby šlo o jakoukoliv jinou pláž. Alespoň to demonstruje fakt, že život jde dál a nemá cenu dělat z každého vojensky významného místa zakázanou oblast. Co se německého opevnění týče, moc toho už neuvídíte. Mimo pár tzv. Widerstandsnester, hnízd odporu, nebo částí betonového zdiva, už nic nenajdete. Po celé pláži jsou na příslušných místech patníky, upomínající, že se 'zde' vylodila "ta a ta" jednotka.

Posledním místem připomínajícím tuto operaci je pochopitelně hřbitov. Stejně jako třeba u Verdunu, tak i zde uvidíte pláně s bílými mramorovými kříži, popřípadě židovskými hvězdami, na kterých jsou napsána jednotlivá jména padlých, útvar, kde sloužili, město, odkud pocházeli a den úmrtí. Kousek od těchto pomníčků je překrásné panorama pláže, které se musí líbit i za ošklivého počasí.

Mimo pár amerických vlajek, které ve vesnici uvidíte, už žádný jiný náznak Invaze nespatříte. Omaha Beach je dodnes diskutovaným tématem a asi jediným způsobem, kterým můžeme vzdát Spojeneckým vojskům hold, je tato místa navštívit. A ja můžu s klidnou hlavou říci, že to za to skutečně stojí!

Několik fotografií najdete zde

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více