1994 - Genocida ve Rwandě

V srpnu 1993 byla podepsána smlouva mezi vládou Rwandy a FPR (Front patriotique rwandais), jednotkami Tutsiů bojujícím proti rwandské vládě kontrolované kmenem Hutů. Tato smlouva zaručovala FPR podíl na vládě a měla ukončit násilí mezi oběma kmeny od roku 1990. Hutům pochopitelně tento plán nebyl po chuti. 6. dubna 1994 byl letoun s presidentem Habyarimanou a burundským presidentem Cyprien Ntaryamou, vracející se z mírových jednání v tanzanské Arushe, sestřelen, vina byla připsána Hutům. Ještě toho dne v noci začalo vraždění politických protivníků z řad Tutsiů a nepohodlných Hutů, a brzy přerosto v etnickou čistku zaměřenou na celou populaci Tutsiů. To znamenalo obnovení bojů ze strany FPR a nekonečné vraždění, které si podle statistik FPR vybralo na 930 tisíc životů. Jednotky FPR se postupně probojovaly zemí až k hlavnímu městu Kigali, které ze tří stran obklíčily. 3. července se vládní jednotky začaly stahovat z hlavního města, a spolu s ním většina obyvatel. S pádem hlavního města se začala rozkládat i vláda, armáda ztratila vedení a brzy se jednotky ocitly v boji o poslední dvě výspy - města Ruhengeri a Gisenyi. První bylo dobyto 13. července, druhé pak 18. července. Po tomto vítězství se FPR rozštěpila na dvě křídla, politické, které si ponechalo původní název, a Rwandskou vlasteneckou armádu (Rwandan Patriotic Army). Politické vedení pak ustavilo přechodnou vládu a zůstává vedoucí politickou silou i v současnosti. Po prohrané válce více jak 2 miliony Hutů uteklo do sousedních zemí, zejména do Demokratické republiky Kongo, v obavách z odvety Tutsiů. Většina z nich se ale postupně vrátila, v letech 1996-1997.


V roce 1996 se po neúspěšných žádostech u OSN rozhodla vláda Rwandy zaútočit na zbytky poražených jednotek Interahamwe, které terorizovaly oblast při západní hranici a operovaly z východního Zairu (Konga). Tento krok spolu se souběžným útokem ugandských jednotek vedl k 1. konžské válce a posléze i pádu dlouholetého diktátora Mobutu Sese Seko.


Velitelé zodpovědní za genocidu ve Rwandě jsou souzeni před Mezinarodním tribunálem pro Rwandu.


Zdroj :
www.onwar.com
www.wikipedia.com
1994 - Genocida ve Rwandě - Zdroj : www.cia.gov

Zdroj : www.cia.gov
URL : https://www.valka.cz/1994-Genocida-ve-Rwande-t44812#175650 Verze : 0
Události, které předcházeli a vedli k této genocidě jsou dále rozbrány v tomto tématu:
https://www.valka.cz/viewtopic.php?t=45757


Rád bych však upozornil a korigoval pár údajů napsaných Adminem.


Jednotky FPR byli především tvořeny Tutsii z Burundi a tato armáda byla podporována také vládou Burundi. V průběhu genocidy tak v podstatě neexistovala žádná síla, která by zastavila řádění hutských paramilitary jednotek na území Rwandy, které prováděli genocidu (rwandská armáda se spíše snažila držet stranou a bojovala s FPR). Jednotky OSN měli jednoznačný příkaz nezapojovat se do zdejšího dění a měli příkaz nestřílet teprve až při vlastní obraně !! Toto nařízení odneslo několik vojáků z belgických a kanadských jednotek, které byli umístěny v Kigali a byli zmasakrováni davem.


Dále bohužel problém je složitější než je na wikipedia a onwar zmíněno.


Poté, co zemi dobyla FPR tak naopak došlo k masovému exodu Hutů do ostatních zemí, protože se báli odplaty ze strany Tutsiů. Toto se nepotvrdilo a během 5 let se do vlasti většina z nich vrátila bez nějakých větších problémů.
Nicméně tato genocida však měla dopad na okolní země zejména Burundi a Kongo. Zejména v Burundi, kde tvoří Tutsiové majoritu a Hutové minoritu došlo ke genocidě Hutů (tato však úplně unikla jakymkoli mediim ci organizacim, i kdyz urcite zpravy existuji), společně s tím k dalším několika válkám na území Burundi.


Zdroj: archiv autora
zpráva Genocida ve Rwandě na www.unhcr.org
URL : https://www.valka.cz/1994-Genocida-ve-Rwande-t44812#178441 Verze : 0

Diskuse

Velmi realisticky tento konflikt líčí film Hotel Rwanda, natočený podle vyprávění očitých svědků. (Film jsem viděl, ale s odkazem mě už předešli...)
URL : https://www.valka.cz/1994-Genocida-ve-Rwande-t44812#178819 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více