Den otevřeného letiště Přerov 2005

Autor: Evžen Petřík / Oněgin 🕔︎︎ 👁︎ 22.747


A.109 během přistávacího manévru

Tahákem letošního Dne otevřeného letiště měla být ukázka Gripenu, která přitáhla obrovské množství lidí. Byť pořadatelé otevřeli všechny vchody, nedlouho po oficiálním zahájení se táhla několikakilometrová fronta aut až do Přerova. Návštěvníci mohli parkovat přímo v areálu letiště, přičemž parkovné bylo v ceně vstupného 60 Kč.

Reklama

Hned na kraji letištní plochy se prezentovala protiletadlová jednotka z nedalekých Želátovských kasáren a vedle jste mohli spatřit soukromý OT-64, dnes již vpodstatě veterán.

Na stojánce pak byla seřazena většina strojů z výzbroje našeho letectva -  MiG-21, L-39 Albatros, L-159 Alca, L-29 Delfín, Su-22 či L-410 a Challenger. Hned na první pohled upoutal Mil Mi 24 V v tmavěmodrém zbarvení a tygřím vzhledem, Mil Mi-17 a 2 již byly v obvyklé kamufláži. Marně jsem však hledal tolik očekávaného Gripena.

Ze zahraničních strojů vynikala tygří Puma a Mirage. Německé letectvo bylo zastoupeno dvěma stroji Tornado a helikoptérou Bo 105, Rakušané přilétli s Blachawkem a Belgičané s F-16.

Jednou z prvních letových ukázek se prezentovala italská Mangusta, následována malým Robinsonkem. Přerovští vrtulníkáři ve spolupráci s jednotkou z Prostějova předvedli ukázku výsadku, který osvobodil rukojmí. Po té čtveřice Mi-24 předvedla útok na pozemní cíle s imitací výbuchů neřízených střel.

Pak přišly na řadu proudové stroje - po dvanácté hodině odstartovala belgická F-16, která byla vystřídána  jednomístnými L-159A a akrobacií dvoumístné L-159B v národních barvách. Vrcholem dne pak byla letová ukázka Gripenu, který přiletěl v doprovodu dvou MiGů-21. Po přistání pak Gripen přijel až před diváky, takže si každý tento letoun mohl prohlédnout z nejbližší možné vzdálenosti.

Reklama

Návštěvníci se mohli taképodívat do hangáru, kde stály částečně odkrytované helikoptéry. Před hangárem byla expozice vojenských záchranářů s typicky oranžovou technikou.

Organizátorům se akce (apoň dle mého názoru) povedla, škoda jen, že řadu letounů bylo možno spatřit jen na statické ukázce.


Mi-24 provádí vzdušné krytí pozemní jednotky


Výhružně se tvářící Černý jestřáb rakouských vzdušných sil


Bo 105 německé armády


F-16BM z výzbroje belgického královského letectva


Tygrovaná Mirage 2000


Kolem Gripenu se tísnily davy lidí, pohled z bezprostřední blízkosti stál ale za to

Reklama


Bříško Gripenu


Ukázka slétanosti Hindů


Záchrana sestřeleného pilota


Mil Mi-24V v trochu netradiční, ba až civilní tygří kamufláži


Tak tyto stroje taky platíme z daní


O této helikoptéře jeden zasvěcenec tvrdil, že se jmenuje Lynux


Nestárnoucí Mil Mi-2


MiG-21 ve svátečním oblečku měl pneumatiku sjetou až na plátno


Byť je to Puma, vypadá jako tygr


Levná alternativa stíhacích Gripenů se vyznačuje mimořídně nízkými provozními náklady i nenáročným výcvikem pilotů


OT-64 je již muzejním exponátem

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více