IDET 2005

Autor: Evžen Petřík / Oněgin 🕔︎︎ 👁︎ 33.662

Na výstavu IDET 2005 jsme se letos vydal s 23. KVV Zlín, což pro mne na straně jedné znamenalo dopravu zdarma, na straně druhé jen necelé 3 hodiny na prohlídku celého areálu.

Reklama

Výstava začínala pro návštěvníky klasickým průchodem přes detekční rámy, před kterými se v dobu zahájení veletrhu v 11 hodin vytvořily dlouhé zástupy. Vojenští policisté prohledávali nekompromisně každého a dbali na to, aby se nikdo nepředbíhal. Málokdo „nezapípal“ ani po vyskládání kovových věcí na stolek, takže byl prohledán ještě „plácačkou“.

Hned za vstupem napravo byla stojánka vrtulníků W-3A Sokol, Mil Mi-24 aMi-17. Hind upoutal svou tygří kamufláží, "Sedmnáctka" lákala otevřeným nákladovým prostorem. Nalevo od vchodu byla ukázka techniky vojenských záchranářů alias civilní obrany, velmi podobná expozici z roku 2003.

Mé první kroky zamířily do pavilonu Z, kde byla expozice české a slovenské armády. V přízemí se nacházela především těžká technika jako T-72 M4, BVP-2, bezpilotní průzkumný systém Sojka, odminovací prostředky, slovenský Aligátor atd. Zajímavá byla nafukovací maketa T-72, která se dá zprovoznit za 10 minut, hmotnost atrapy je 45 kg. Poměrně hodně prostoru bylo věnováno VP – zvláště se mi líbil bavorák (motorka) pro doprovod VIPáků. Hned vedle pak byla expozice kartografů, jejichž příručky  pro orientaci byla velmi rychle rozebrány.

V patře pak byly expozice např. VHM Lešany, vydavatelství AVIS (s řadou zajímavých publikací), zájemci o službu v AČR si mohli kousek vedle vyzkoušet svou fyzičku a projít standardními testy (tolik odvahy ani času jsem neměl ).


Mil Mi-24 s originální tygří kamufláží upoutala kdekoho

V přízemí vpravo od vchodu měly stánek i aktivní zálohy zastoupené brněnskou rotou v čele s kpt. Arnoštem Líbezným. Zajímavou, i když poněkud očekávanou skutečností bylo to, že návštěvníky daleko více zaujal střelecký trenažér s lovem kachen než samotná prezentace AZ. Doufám, že v následujících dnech tomu bylo naopak.

Reklama

Hned vedle pavilonu Z probíhaly ukázky České povodňové asociace připravené ve spolupráci s britskými kolegy.

Další vystavovatelé se prezentovali v pavilonech F, G1, V a na polygonu. Jízdní ukázky v době od 11 do 12 hod. jsme bohužel nestihli a v době dalších už jsme  odjížděli.

Každý z nás už určitě slyšel o tendru naší armády na obrněné transportéry. Na výstavě nemohli samozřejmě chybět dva největší favorité – finská firma Patria se svým AMV a rakouské konsorcium Steyr – Daimler – Puch s Pandurem II. Oba tito vystavovatelé na IDETu prezentovali své výrobky již před dvěma roky. Jejich výrobky mají nahradit dnes již beznadějně zastaralé SKOTy OT-64. Patria zde předvedla verzi AMV s bezobslužnou věží Rafael s 30 mm kanónem či dvouhlavňový minomet AMOS na podvozku CV-90.


Pohled na část expozice AČR, v popředí nafukovací maketa T-72

Dalším nepostradatelným vozidlem současnosti i budoucnosti je Tatra. Ta předvedla dva naprosto nové modely – šestikolovou střední Tatru ATS R 210 M a čtyřkolovou T-817-7BOR42, která je stále ve stádiu zkoušek. O kousek dál vystavovala své výrobky firma SVOZ zaměřující se na pancéřování všech typů vozidel – od typicky vojenských až po podnikatelské a vládní limuzíny.

Trochu mě zklamal stánek firmy BAe Systems, jednoho z výrobců Gripenů. Jeden středně velký model a neatraktivní letáčky byly ve stínu prezentace L-159, jejíž plakáty velmi rychle mizely ze stojánku.

Velmi nás jako zálohy zaujal stánek liberecké firmy SPM vyrábějící modulární nosný systém MNS 2000. Její představitel se nás hned ujal, ochotně odpovídal na naše dotazy a nakonec nás obdaroval i cédéčkém prezentujícím jejich výrobky.


Pohled na expozici slovenské armády

Tolik aspoň pár postřehů z výstavy, která zabírala plochu 50 000 metrů a které se zúčastnilo kolem 300 vystavovatelů. Velmi mne mrzí, že jsme nemohli vidět vozidla v akci na polygonu, snad za dva roky.

Veletrh si drží standartní úroveň, což v reálu znamená, že je určen především odborníkům a laici, kteří se přišli podívat na "tanky", mohou odcházet zklamaní. Na škodu je i skutečnost, že Dny armády se konaly až po skončení veletrhu, takže  lidé, kteří chtěli navštívit obě akce, museli vyčlenit ze svého volna dva dny, což vyhovovalo jen místním.


Odminovací prostředek Božena 4 ve slovenské expozici


Easy Rider for MP :) 

Reklama


Ukázka ručních zbraní VP 


Trocha historie v 1. patře pavilonu Z


Výhodou BVP-2 je nízká silueta, vysoká pohyblivost a stabilizovaný kanón (ten nemá ani Bradley)


Bezpilotní průzkumný prostředek Sojka


V expozici brněnských aktivních záloh


Hummer - to je vozidýlko...


...a má správně spartánsky zařízený interiér


Toť vše z expozice fy BAe Systems:(


Unimog U 4000 je standartním nákladním vozidlem Bundeswehru


Aligátor


Žhavý kandidát na vítěze tendru pro AČR - Pandur v osmikolové verzi, o kterou je zájem


Finský konkurent Pandura - AMV od  firmy Patria


Patria ve spolupráci se švédským Hägglundsem vyvinula i tento dvouhlavňový 120 mm minomet AMOS


VOV z novojičínských vojenských opraven


Čtyřkolový tatrovácký prototyp T-817-7BOR42


Šestikolka R 210 je velkou exportní šancí 


Pěkná expozice VM Králíky...


...obsahovala i modely pevnostních staveb (ve vkusném a odolném obalu)


"Hejkal" v doprovodu švarné policistky


Jak si chránit oči případně vidět i ve tmě ukazovala německá firma


Ukázka rukávových nášivek aneb něco pro sběratele


Tohoto naleštěného krasavce jsem zahlédl také v Praze na přehlídce 8. května


MNS 2000 - ještě kdyby nebyl tak drahý - holt u Vietnamců jej nekoupíte :)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více