Toilet bomber

Autor: Jan Hermoch / herr66 🕔︎︎ 👁︎ 33.667

Tento článek byl sestaven podle vyprávění pana Clinta Johnsona, Captain, USNR (Ret.). Capt Johnson byl jedním ze dvou pilotů VA-25, kteří na A-1H Skyraider společně sestřelili dne 20. 6. 1965 jeden vietnamský MiG-17.

V listopadu 1965 provedl, na počest překonání hranice 6 milionů liber odhozených bomb na severovietnamské pozice, CDR Clarence J[1]. Stoddard[2] ve svém A-1H, NE/572 pojmenovaném „Paper Tiger II.“ jednu speciální bombardovací misi. Unikátní na ní byl druh použité výzbroje… jednalo se totiž o záchodovou mísu!

Reklama

  

Toho listopadového dne roku 1965 startovala z letadlové lodi USS Midway dvojice Skyraideru náležejících k VA-25. V prvním z nich, volací znak 572, letěl „Bill“ Stoddard a pod pravým křídlem měl mimo normálních bomb zavěšenu záchodovou mísu. Jako jeho wingman, letěl na „Spadu[3]“ s volacím znakem 577[4], LCDR Robin Bacon. Mimo normální výzbroje byl tento Skyraider vybaven kamerou zavěšenou na jednom ze závěsných bodů pod křídlem[5].

Speciální „záchodová bomba“ vznikla z vyřazené toalety, která by jinak byla hozena s ostatním odpadem přes palubu do moře. Jeden z mechaniků ji před tímto osudem zachránil a společně se zbrojíři na ni vyrobili konstrukci pro zavěšení pod křídlo.

Reklama

Pak nadešel ten den, kdy měla být tato „nová speciální“ výzbroj použita. Po podvěšení na pravý krajní závěsník posádka s letadlem manévrovala tak, aby kapitán lodi ani Air Boss[6] neviděli co veze za „náklad“. Těsně před startem Skyraideru si toho však někdo z můstku všimnul a okamžitě na okruhu 1MC následoval dotaz: „572, co to sakra máte zavěšeno pod pravým křídlem?“ Což vyvolalo vlnu vtipů ohledně inteligence onoho důstojníka, když nepozná ani záchodovou mísu podvěšenou pod letadlem.

Po příletu obou A-1 do cílové oblasti označované Dixie Station[7], nadiktoval CDR Stoddard rádiem pilotovi FAC[8] seznam výzbroje, kterou mají k dispozici. Jako poslední nahlásil jednu klozetovou bombu. Pilot FAC tomu nechtěl věřit a proto se připojil k oběma Skyraiderům, aby se na ni podíval a následně sledoval i odhoz bomb se záchodkem na pozice severovietnamských partyzánů. Celá akce byla natáčena podvěšenou kamerou z druhé A-1.

O rok později, v listopadu 1966, byl CDR Stoddard zabit, když byl jeho Skyraider s volacím znakem 572, současně zasažen třemi raketami SAM, ale to je již jiný příběh…

Tento článek je věnován památce CDR Stoddarda.

[1] Někdy je uváděno jeho jméno jako C.W.Stoddard.

[2] CDR Stoddard byl v tu dobu XO (Executive Officer) u VA-25 „Fist of the Fleet. Jednotka byla v tu dobu součástí CAW-2 a létala z USS Midway.

[3] Neoficiální přezdívka A-1 sloužících ve Vietnamu.

[4] S touto A-1H obvykle létal Capt. Johnson.

[5] Jednalo se ještě o kameru používanou za WW2. Na USS Midway byla k dispozici pouze tato jediná.

[6] Důstojník odpovědný za řízení letového provozu na letadlové lodi.

Reklama

[7] Kódové označení pro deltu řeky Mekong v Jižním Vietnamu.

[8] FAC – Forward Air Controller, předsunutý letecký návodčí.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více